Vés al contingut

Redacció

La Fundació Lilly ha concedit els seus premis de recerca biomèdica 2012 als doctors F. Xavier Bosch, director del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i Felipe Casanueva, cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Santiago i director Científic del CIBERobn.

El premi de 140.000 euros de recerca biomèdica preclínica, concedit a F. Xavier Bosch, es destinarà a l'estudi del virus del papil·loma humà (VPH) i a l'elaboració d'indicadors que permetin identificar, planificar i implementar estratègies preventives del càncer associat al VPH. Les investigacions del Dr. Bosch han permès dissenyar vacunes específiques contra el virus que provoca el càncer de cèrvix, un dels més prevalents en la dona. El premiat és autor de 425 publicacions científiques. Només en l'última dècada, aquestes han tingut 10.682 cites, amb un índex de Hirsch (H) de 71. De la seva trajectòria científica, el Dr. José Antonio Gutiérrez, conseller científic de la Fundació Lilly, ha destacat l'aportació a l'associació causal entre el VPH i alguns tipus de càncer com el de coll uterí, vulva, vagina, anus, penis i altres de la cavitat oral. També ha qualificat la seva activitat investigadora com a "innovadora, que juntament amb la seva tasca de transmissió del coneixement, fan que el professor Bosch sigui un ambaixador d'excel·lència de la ciència espanyola a nivell internacional".

Per la seva banda, el professor Felipe Casanueva destinarà el premi de recerca clínica de 100.000 euros a diferents aspectes relacionats amb l'obesitat i el desenvolupament tumoral, principalment el càncer de mama. Una part del premi serà per desenvolupar una vacuna antighrelina per al tractament de l'obesitat. De les seves línies de recerca s'espera obtenir coneixements no només en l'àrea de l'endocrinologia, sinó també en bioquímica i oncologia. Casanueva és l'actual president del Comitè Executiu de la International Society of Endocrinology i les seves 455 publicacions han rebut més de 13.000 cites en els últims 20 anys. El jurat dels premis ha subratllat la seva tasca investigadora multidisciplinar i que és un dels autors europeus més citats en el camp de l'endocrinologia, amb un índex de Hirsch (H) de 65.

Reconeixement a la trajectòria de 22 científics

Després de més d'una dècada d'història, els premis de la Fundació Lilly s'han consolidat com uns dels més prestigiosos en el seu àmbit. Cada any es presenten un nombre creixent de candidatures, que gairebé arriben al centenar i, en aquesta edició, "degut a la situació financera que travessa la ciència al nostre país, els centres de recerca han mostrat un interès especial pels premis", ha explicat el Dr. José Antonio Gutiérrez.

Entre els guardonats, hi ha 22 científics nacionals de gran rellevància internacional.

Notícia relacionada (20/1/2012)

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.