Vés al contingut

Barcelona, 24 de novembre de 2021. Onze empreses innovadores i d’alt impacte social podran participar en un nou programa de creixement empresarial i tindran accés bonificat al nou laboratori del PCB durant tres anys en el marc de la nova acceleradora BCN Health Booster, impulsada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa i amb el suport de Biocat.

A l’hora de triar aquestes empreses, el comitè d’expertes ha valorat especialment aquelles amb millors perspectives de viabilitat tècnica i econòmica, un equip promotor amb experiència i amb possibilitat d’impacte social, tot prioritzant les spin-offs de centres de recerca, hospitals i universitats.

Finalment, cinc de les empreses seleccionades (un 45%) són spin-off de centres de recerca d’excel·lència: Aptadel Therapeutics (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL), Ona Therapeutics i Nuage Therapeutics (IRB Barcelona), OneChain Immunotherapeutic (Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras) i MiMARK Diagnostics (Hospital Universitari Vall-Hebron-Institut de Recerca).

La resta són sis startups, Artificial Nature, Bioliquid Innovative Genetics, Deepull Diagnostics, GAT Biosciences, GAT Therapeutics i Oncoheroes Biosciences, amb projectes de negoci innovadors dins l'àmbit de la salut. 

De les 11 empreses seleccionades, 7 es troben en fase de descobriment de productes terapèutics, 3 treballen en el desenvolupament d’eines de diagnòstic de diferents malalties i 1 en el disseny de biomaterials pel sector salut. 

Més de la meitat de les empreses que participaran en l’acceleradora (64%) treballen en el camp oncològic, ja sigui per trobar solucions de tractament o en la detecció precoç del càncer. La resta desenvolupen productes per a la detecció de malalties infeccioses, sistemes d’alliberament de fàrmacs per a malalties cròniques i descobriment de fàrmacs per diferents malalties fibròtiques.

El programa d’acceleració permetrà que 7 empreses (64%) puguin allotjar-se als nous espais i puguin accedir a un nou espai de laboratori al PCB mentre que 4 continuaran en l’espai actual. Totes elles participaran en el programa d’acceleració impartit per Biocat i que començarà al gener del 2022.

Les 11 empreses han aixecat un finançament inicial de 43M€. Excloent la ronda de 30M€ que ha aixecat Ona Therapeutics, cada empresa compta amb un capital inicial per tirar endavant els projectes d’entre 0.6M€ i 3.5M€. En les rondes de finançament superiors a 1.5M€ ja aixecades hi ha participació d’inversors internacionals, fet que va en línia de la captació d’inversió estrangera creixent del sector a Catalunya.

Lideratge femení

Més de la meitat de les empreses (55%) estan liderades per dones: o bé son fundadores (Ona Therapeutics, MiMark i GatBiosciences) o bé estan integrades a l’estructura directiva ocupant diferents càrrecs de responsabilitat com chief scientific officer (CSO), chief technological officer (CTO) o chief financial officer (CFO).

Un milió d’euros per impulsar l’emprenedoria i la innovació en salut

BCN Health Booster neix en el context del Pla Barcelona Ciència, com a exemple de la col·laboració i el consens entre centres públics, empreses, universitats i administracions per promoure la innovació en salut i del retorn a la societat de la inversió en recerca, fent de la ciència un motor per a la millora del benestar de la ciutadania.
La subvenció del projecte per part de l’Ajuntament de Barcelona és de 468.936€ dels quals 343.240€ es destinaran a subvencionar parcialment els lloguers dels laboratoris i 125.696€ es destinaran a finançar el programa de suport empresarial de Biocat. Per tal d’adequar els nous laboratoris a l’edifici Clúster II, el Parc Científic de Barcelona ha destinat 685.334€.

Una aposta de país

La inauguració de l’acceleradora BCN Health Booster ha tingut lloc avui al Parc Científic de Barcelona amb la participació de l’alcaldessa Ada Colau; Jaume Collboni, 1er tinent d’alcalde, regidor d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda;  Jordi Martí, 6è tinent d’alcalde, regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat; i Félix Ortega, director general de Barcelona Activa, acompanyats per Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona; Olga Lanau, directora general del grup UB; Robert Fabregat, director general de Biocat i Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona, entre d’altres. A l’acte també ha intervingut Valerie Vanhooren, cofundadora i CEO d’Ona Therapeutics, en representació de la 1a generació d’empreses que seran accelerades al programa.

“BCN HealthBooster és una nova peça del necessari entramat entre la recerca, la transferència i l'impacte social imprescindibles per al desenvolupament de la ciutat i del país com a societats del coneixement. Després de la pandèmia és urgent assumir el repte de posar al servei de la societat els importants avenços que en matèria de salut podem oferir a partir d'aquesta iniciativa”, ha subratllat el rector Joan Guàrdia.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat que “BCN Health Booster se centra en impulsar la ciència i la recerca com a motor d’un nou model econòmic per a aquesta ciutat més sostenible i que generi més benestar per a la ciutadania.” Colau ha remarcat també que “la ciència, la innovació i el coneixement, han de tenir un rol central en aquest nou model i, especialment, el sector de les ciències de la vida on la nostra ciutat és referent científic internacional”.

“Amb el llançament de l’acceleradora hem volgut impulsar, particularment, les spin-offs, per ser empreses creades amb la participació de centres de recerca públics, hospitals o universitats, entitats que, de retruc, poden beneficiar-se de la posada en marxa d’aquest projecte. El fet que les entitat públiques recolzin l’emprenedoria i la innovació en el sector salut és imprescindible per posar de manifest el seu valor estratègic a Barcelona i Catalunya. Esperem que la feina que desenvolupen aquestes onze empreses arribi aviat a la societat”, explica Maria Terrades.

En el decurs de l’esdeveniment s’ha dut a terme una visita guiada per les instal·lacions que el Parc Científic de Barcelona destinarà a l’acceleradora, una superfície total de 527 m2 a l’edifici Clúster II, on les onze empreses seleccionades tindran accés bonificat a un laboratori d’ús exclusiu o en modalitat de coworking, a partir del proper 1 de gener, i accés a equipament científic i infraestructures d’última generació dins de l’ecosistema PCB per contribuir activament al creixement del seu negoci.

Les empreses accediran, a més, a un programa d’acompanyament empresarial de Biocat durant els tres anys, totalment adaptat a les necessitats o reptes que afronti cadascuna durant aquest període, que inclourà mentoria i consultoria personalitzada; formació (customer discovery, intel·lectual property, market access i regulatory affairs, etc.), i assessorament en matèria d’accés al finançament, com ara l’elaboració del pitch training, l’one-pager i el brochure, i la participació en els programes Health & Bio Team Dating i Investment Readiness Series (TIRS).

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.