Vés al contingut

Barcelona, 22 de març de 2021. En un any que es presentava difícil a causa de la pandèmia de la Covid-19, el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya ha registrat una fita excepcional. Durant el 2020, les startups de salut de la BioRegió han aconseguit sumar 226 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta de tota la seva història, duplicant-la  en només dos anys, quan es van aconseguir 112 milions el 2018. 

El finançament provinent de capital risc (venture capital) ha estat la principal font d’inversió, acumulant 140 milions d’euros. Han estat un total de 41 operacions, un 58% més respecte al 2019. Així es desprèn del tancament del capítol “Inversió en startups” de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant, presentat aquest matí per Biocat i CataloniaBio & HealthTech després d’haver revisat les dades un cop finalitzat l’any, tot aportant una visió més completa que la presentada al setembre 2020. 

Si bé les operacions més grans es concentren en els subsectors biotecnològic i de tecnologies mèdiques, són les companyies de digital health les que han experimentat un creixement més ràpid, on la inversió s'ha multiplicat per 2,6 des del 2018. 

Segons destaca Jordi Naval, director general de Biocat, aquests indicadors posen de relleu que “aquestes xifres reforcen la convicció del potencial d’escalat de l’ecosistema al nivell d’altres països europeus. No hi ha cap motiu per no ser ambiciosos i pensar que podem assolir xifres d’inversió similars i aspirar a atreure series A”. 

A banda de l’actualització de les dades de finançament i d’inversió, l’Informe repassa altres indicadors macroeconòmics i d’innovació del sector de les ciències de la vida i la salut – com la contribució del 7,3% al PIB de Catalunya i l’ocupació de 230.000 persones – i aborda els reptes, les  oportunitats i la visió per a la BioRegió els propers anys.

 

Crescuda exponencial de la inversió internacional

El 62,2% del capital risc aixecat compta amb la participació d’inversors internacionals, que estan presents en 4 de cada 10 rondes de finançament. Pel que fa al nombre d’inversors internacionals, aquests s’han multiplicat per cinc respecte el 2015, passant de 14 a 73 inversors el 2020. Majoritàriament són d’Europa (42) i dels Estats Units (22).

En aquest sentit, Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech, assenyala que “el creixement continuat de la inversió internacional confirma la qualitat dels pipelines, els models de negoci i els equips que lideren les startups catalanes i, d’altra banda, que son competitives al mercat global”.

Enguany hi ha hagut set empreses que han aixecat més de 10 milions d’euros d’inversió. Encapçalen la llista les empreses biotecnòlogiques, que han aconseguit una inversió rècord de 142,6 milions d’euros impulsada per tres grans operacions que suposen gairebé la meitat del total aixecat: Ona Therapeutics (30 milions d’euros), Minoryx Therapeutics (25 milions d’euros) i Oryzon (20 milions). 

 

Representació catalana a Bio-Europe Spring®

La presentació de les dades d’inversió de les startups de salut catalanes coincideix amb la inauguració de la 15ª edició de BIO-Europe Spring®, un dels principals esdeveniments de la indústria biotecnològica, farmacèutica i financera especialitzada en ciències de la vida i la salut a Europa. 

L’esdeveniment, que estava previst celebrar-se a Barcelona per quart cop consecutiu (2010, 2013 i 2017), es celebrarà entre el 22 i 25 de març en format completament virtual degut a la pandèmia. La presència catalana és molt destacable, representant el 65% de la delegació espanyola.

De fet, la col·laboració de Biocat, CataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ amb l’organització com a Platinum Espònsor, ha facilitat la participació de professionals de la BioRegió amb condicions avantatjoses, afavorint la seva participació. En aquest sentit, el programa de conferències compta amb una sessió per visibilitzar el potencial de les startups de l’ecosistema amb una taula rodona que destaca les tres principals històries d’èxit d’inversió d’enguany: Ona Therapeutics, Neuroelectrics i Koa Health. 

 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.