Farmaindustria i Biocat connecten set projectes de recerca catalans amb companyies farmacèutiques per impulsar el desenvolupament de nous fàrmacs
- La XXV edició del Programa Farma-Biotech, que busca fomentar la recerca preclínica i translacional, s’ha centrat aquesta vegada en projectes de Catalunya.
- Robert Fabregat, director general de Biocat, i Fina Lladós, presidenta de Farmaindustria, han presidit la trobada en el marc del conveni subscrit entre ambdues entitats per enfortir la BioRegió de Catalunya.
Barcelona, 3 de juliol de 2025. Els responsables de set projectes de recerca i 16 companyies farmacèutiques innovadores s’han connectat aquest dijous en la XXV edició del Programa Farma-Biotech, pensat per fomentar la recerca clínica i translacional en el desenvolupament de nous medicaments.
En aquesta ocasió, el programa impulsat per Farmaindustria ha comptat amb la col·laboració de Biocat, en virtut de l’acord que ambdues organitzacions van subscriure el desembre passat per enfortir la BioRegió de Catalunya i promoure el desenvolupament de nous medicaments i models de col·laboració públic-privada més eficients.
El Programa Farma-Biotech té per objectiu establir un punt de trobada per a la cooperació entre companyies farmacèutiques nacionals i internacionals, empreses espanyoles de biotecnologia i grups de recerca, entorn del desenvolupament de nous medicaments innovadors.
En aquesta edició, s’han analitzat 28 projectes d’origen català i se n’han seleccionat set pel seu potencial i prometedor estat de desenvolupament, dins l’àmbit de la recerca preclínica. Els projectes seleccionats investiguen teràpies avançades per tractar l’ELA, la hipertensió, trastorns del sistema nerviós central, diversos tipus de tumors, diverses malalties incurables, així com nous analgèsics per al tractament del dolor.
Els investigadors provenen de les universitats de Barcelona i Lleida, de l’Hospital Clinic-Idibaps i de les startups Nema Health, Nocturna Therapeutics i OneChain Inmunotherapeutics.
En la jornada hi han participat Robert Fabregat, director general de Biocat, i Fina Lladós, presidenta de Farmaindustria. Tots dos han posat en valor l’acord, que també té entre els seus objectius l’impuls al desenvolupament de teràpies avançades, la millora de l’accés a la innovació i la formació i retenció de talent a l’ecosistema.
Durant la seva intervenció, Fabregat ha destacat que “esdeveniments com el d’avui permeten promoure les connexions públic-privades i donar visibilitat al portafoli d’oportunitats de negoci d’alt valor disruptiu, amb un clar interès en el desenvolupament de teràpies avançades i altres projectes en fases més inicials, i permetran establir vincles de cooperació amb la indústria farmacèutica, agents tractors crucials per als seus desenvolupaments.”
La presidenta de Farmaindustria ha recordat que Catalunya és la regió que més projectes ha presentat en el Programa Farma-Biotech al llarg de les seves 25 edicions, amb més del 40% del total. “Col·laboracions com aquesta ens permeten posicionar Catalunya i Espanya com a líders globals en innovació sanitària i avançar cap al nostre objectiu final, que és que els pacients puguin beneficiar-se d’un millor i més ràpid accés als tractaments innovadors i a les teràpies avançades”. Lladós ha incidit que la recerca translacional és una de les prioritats de l’associació, que té com a objectiu traslladar l’èxit assolit en assaigs clínics a aquestes primeres fases de la R+D biomèdica.
Des del seu inici l’any 2011, el Programa Farma-Biotech ha analitzat més de 1.000 propostes i més de 160 han estat seleccionades per ser presentades a companyies farmacèutiques capaces d’assumir el desenvolupament clínic de nous fàrmacs.
El Programa Farma-Biotech manté permanentment oberta la finestra de sol·licitud de participació des de la plataforma de Medicamentos Innovadores.