Vés al contingut

Barcelona, 2 de juliol del 2020.- Les startups i empreses de les ciències de la vida i la salut a Catalunya van atraure 112 milions d’euros d’inversió el 2019, una xifra que s’ha mantingut estable durant quatre anys consecutius i que representa un 3% més que el 2018, segons l’estudi que han presentat avui Biocat, CataloniaBio & HealthTech i EY.

Tant inversos com experts consideren que aquesta inversió és el preludi d’un any 2020 molt prometedor per al sector, ja que les startups de les ciències de la vida i la salut a Catalunya gairebé han igualat durant el primer semestre de 2020 el capital aixecat en rondes durant tot el 2019: de 63,64 milions d’euros l’any passat a 55,6 milions d’euros els últims 6 mesos.

Durant el 2019, el capital de risc va seguir sent la font de finançament predominant (49%), seguit dels ajuts, la borsa i el crowdfunding. El 63% del capital recaptat va correspondre a les 10 inversions més grans, encapçalades per Oryzon i Anaconda Biomed. La ronda mitjana de la resta d’operacions va ser de 2 milions d’euros, sumant un total de 116 operacions.

“Els punts més destacats de l’estudi mostren la fortalesa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, amb una inversió que s’ha mantingut per sobre dels 100 milions d’euros els darrers 4 anys”, comenta Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech i directora general de Mosaic Biomedicals.

Jordi Naval, director general de Biocat, apunta que “Catalunya s’està posicionant com un dels hubs més importants en ciències de la vida i la salut d’Europa”. Tanmateix, Naval remarca tres reptes clars per consolidar aquesta tendència: “Continuar desenvolupant ciència i activitats d’R+D atractives per als inversors, demostrar el retorn d’aquestes inversions a través d’indicadors quantitatius i reduir les barreres fiscals per permetre incrementar la inversió”.

 

Expectatives de creixement per a ‘medtech’ i ‘digital health’

La inversió que aixequen cada any les empreses catalanes es destina a l’R+D i la comercialització de noves solucions per millorar la salut de les persones. A finals del 2019, les biofarmacèutiques tenien un total 39 productes en fase clínica. També destaquen les expectatives de creixement de les empreses de tecnologies mèdiques i salut digital, ja que més del 90% esperen incorporar nous productes al seu pipeline en els propers 3 anys (una mitjana de 2 productes per empresa).

El 2019, les empreses del sector van ampliar la seva activitat d’R+D establint 400 col·laboracions (un 13% més respecte el 2018) amb altres actors clau de l’ecosistema i creant una xarxa sòlida i positiva. Les empreses (33%) i els hospitals (29%) van ser els socis principals, seguides per les universitats i organitzacions de transferència de tecnologia (19%) i els centres de recerca (19%).

 

Les tendències impulsades per la Covid-19

A partir del març del 2020, la Covid-19 ha afectat les operacions de la indústria de les ciències de la vida i la salut a Catalunya: retards en els calendaris d'R+D, cancel·lacions de projectes i canvis en les prioritats, per concentrar els esforços cap a les necessitats mèdiques causades pel SARS-CoV-2. Malgrat això, el sector ha mostrat la seva flexibilitat i capacitat per fer front a una crisi sanitària amb innovacions ràpides. Segons el resultat de les enquestes realitzades per a l’estudi, el teixit empresarial considera que la crisi de la Covid-19 ha reforçat el sector de la salut i les ciències de la vida com un dels gran motors econòmics del país i ha actuat d’accelerador en el desenvolupament d’àrees clau com la salut digital.

Tot i que el futur és difícil de predir, “el mercat global i les previsions d'inversió per al 2020 indiquen que la indústria de les ciències de la vida continuarà creixent i serà més atractiva i prometedora que mai”, explica la Dra. Silvia Ondategui, Sòcia Global de Life Sciences d’EY.

Les empreses han vist afectada la seva R+D, que ha tendit cap al desenvolupament de productes en el camp de les malalties infeccioses (vacunes, fàrmacs, noves eines de diagnòstic, solucions digitals...), i s’espera que l’interès dels inversors vagi en la mateixa direcció.

Per tant, un dels reptes del sector de cara el 2020 i 2021 és respondre les demandes de mercat derivades de la Covid-19 sense deixar de banda altres àrees terapèutiques essencials com l’oncologia, la salut mental, les malalties cardiovasculars o les patologies del sistema nerviós central, on Catalunya destaca internacionalment per l’excel·lència de la seva ciència.

 

L'Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya

L'Estudi d'inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya es publica anualment des de 2017 amb l’objectiu de recollir els principals indicadors d’atracció de capital, les oportunitats i les tendències que el sector representa per als inversors, empreses i talent internacional. És una iniciativa de Biocat i CataloniaBio & HealthTech, amb la col·laboració d'EY.

Disponible en format digital als webs de Biocat, CataloniaBio & HealthTech i EY.

 

Sobre Biocat

Biocat maximitza l'impacte econòmic i social de l'ecosistema de les ciències de la vida i d'innovació en salut de la BioRegió de Catalunya. Centra la seva estratègia en diferents punts clau: sensibilitzar i promocionar l'ecosistema, brindar capacitació innovadora i desenvolupar talent, i accelerar la transferència de tecnologia i el creixement empresarial donant suport i duent a terme activitats per augmentar el valor del sector. Creat el 2006 com una fundació públic-privada, Biocat –juntament amb el Govern– també impulsa polítiques estratègiques de gran abast i projectes destinats a contribuir a la competitivitat del sector.

 

Sobre CataloniaBio & HealthTech

CataloniaBio & HealthTech és una associació formada per més de 160 empreses i agents del coneixement capdavanters en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) al sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya. La seva missió és ajudar el teixit empresarial a generar noves solucions que millorin la salut de les persones, així com posicionar Catalunya (juntament amb ACCIÓ, Biocat i altres agents) en un dels principals hubs en salut a tot el món.

 

Sobre EY

EY és líder mundial en serveis d’auditoria, fiscalitat, assessorament en transaccions i consultoria. Les anàlisis i serveis de qualitat que ofereix ajuden a crear confiança en els mercats de capitals i en les economies de tot el món. Desenvolupa líders destacats que treballen en equip per complir els compromisos adquirits amb els seus grups d’interès. Així, assoleix un paper essencial en la creació d’un món laboral millor per als seus treballadors, els seus clients i la societat.

 

 Descarrega la nota de premsa

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.