Vés al contingut

Barcelona, 13 de febrer de 2023.- En un any que es presentava incert degut a la davallada generalitzada de la inversió i de les valoracions en els mercats globals, les startups i scaleups de salut de Catalunya han tornat a batre rècords històrics, aconseguint 445 milions d’euros en inversió. El finançament provinent de capital risc (venture capital) ha tornat a ser el principal motor d’aquest creixement, acumulant 343 milions d’euros, el 77% del total de capital aixecat.

La inversió estrangera també ha continuat batent xifres rècord. El 95% del total de capital aixecat ha comptat amb empreses inversores internacionals. En aquest sentit, el nombre de fons d’inversió internacionals que històricament han participat en operacions ha arribat als 117, una xifra que s’ha doblat en els darrers 3 anys. Aquests inversors estrangers provenen majoritàriament d'Europa, Estats Units i Àsia, i entre els quals destaquen firmes com Kurma (França), Idinvest (França), Gilde Healthcare (Països Baixos), Fund+ (Bèlgica), Welington Partners (Alemanya) o corporate ventures com Philips, Roche, Siemens o Boehringer, entre d’altres. L’acompanyament dels principals fons de capital risc especialitzats establerts a Catalunya, com Ysios Capital, Alta Life Sciences, Asabys Partners, Invivo Capital, Inveready, Caixa Capital Risc, CG Health Ventures o Nina Capital, han esdevingut un element clau per què aquestes operacions tinguin èxit.  

Durant l’any 2022 es van tancar un total de 35 operacions, una menys respecte l’any anterior, però superior en quant a import mitjà per operació. Cal esmentar que la segona font de finançament per darrera del capital privat han estat els ajuts competitius (12% del total), que amb 53 milions d’euros de finançament, han assolit la major xifra de tota la història, gairebé doblant les xifres aconseguides els anys anteriors, degut principalment a l’European Innnovation Council (EIC Accelerator) i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). Segueixen el mercat borsari (4%), el venture debt (5%) i el crowdequity (1%). 

“El 2022 ha estat, sens dubte, un any històric per a la BioRegió” declara Robert Fabregat, director general de Biocat. “L’ecosistema ha seguit creixent en la major part dels indicadors, tot i la inestable conjuntura internacional, generant recerca i innovació de gran valor gràcies als hospitals universitaris i centres de recerca que excel·leixen a nivell mundial, l’activitat de les empreses i l’escalat de les startups, el rècord d'inversió captada i, sobretot, al talent del personal investigador, els equips emprenedors i professionals que contribueixen cada any a consolidar la posició estratègica de Catalunya com un dels principals hubs d’innovació en salut d’Europa”.

Pel que fa a la tendència d’inversió, les tecnologies mèdiques han tornat a coronar-se per segon any consecutiu com el principal subsector en captació d'inversió amb 193 milions d’euros, principalment degut a l’operació de 122 milions d’euros d’Impress, que s’ha convertit en la primera megaronda de la història de la BioRegió. En aquest punt cal esmentar que, tot i excloent aquesta operació excepcional, el total de finançament aixecat (323 milions d’euros) suposaria un increment important respecte al volum d’inversió aconseguida l’any anterior (238 milions d’euros).  

Destaca també el nou repunt de les companyies biotecnològiques que, amb 185 milions d’euros, també han assolit un nou rècord, multiplicant x3 els fons aixecats l'any anterior (66 milions d’euros el 2021).  Aquest increment s’ha degut principalment a dues operacions de capital risc, les dues majors rondes biotec de la història de la BioRegió i de l’estat espanyol: els 51 milions d’euros de Minoryx Therapeutics i els 50 milions d’euros de SpliceBio. Per la seva banda, amb 39 milions d’euros en inversió, el segment digital health ha caigut gairebé un 40% respecte el 2021 per primer cop en cinc anys, tal i com ha succeït en l'àmbit internacional. 

 

La BioRegió excel·leix en indicadors en recerca

Catalunya s'ha convertit en una destinació prioritària al món i a Europa per desenvolupar assajos clínics. Amb més de 1.200 assajos clínics en actiu, la BioRegió ocupa la 6a posició a Europa, només per darrera de països com França, el Regne Unit, Espanya -els centres catalans participen en el 75% dels assajos actius que es realitzen en el conjunt de l’Estat-, Alemanya i Itàlia. A nivell mundial, Catalunya se situa en 9è lloc, on els Estats Units i el Canadà encapçalen les dues primeres posicions. 

Pel que fa a les àrees clíniques, el 50% d’assajos clínics es destinen a oncologia. També hi ha nombrosos estudis en altres especialitats com malalties cardiovasculars, oftalmologia, sistema nerviós central, salut mental i malalties minoritàries. 

El marc temporal en què la recerca i les noves teràpies tindran un impacte en els pacients es reflecteix a través del pipeline de la BioRegió, amb un total de 58 teràpies en desenvolupament i una gran varietat d’àrees clíniques (principalment en oncologia, neurologia, malalties infeccioses i minoritàries), algunes de les quals es troben a prop de ser comercialitzades i d’arribar a la ciutadania. El pipeline inclou algunes de les teràpies avançades que s’estan desenvolupament a l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’ICO-IDIBELL, el VHIO-Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i el Banc de Sang i Teixits. 

En l’apartat de publicacions científiques i atracció de fons competitius, Catalunya destaca en les cinc primeres posicions (per milió d’habitants) a Europa en nombre de publicacions, captació de fons H2020 i en nombre de subvencions de l’European Research Council (ERC), indicadors que demostren la qualitat de la recerca i el paper destacat de Catalunya en l'àmbit biomèdic. 
 

Expectatives per l’any següent: optimisme cautelós

La davallada de les valoracions, de les operacions i de l’activitat borsària al sector globalment, juntament amb l’augment de la inflació i dels interessos durant 2022, dificulta una previsió de l’escenari que ens trobarem aquest any 2023.

Tot i això, les empreses d’inversió especialitzades de la BioRegió mostren majoritàriament un optimisme cautelós. “El context macroeconòmic continua sent complexe degut a l’augment de la inflació i la pujada dels tipus d’interès. Si aquesta situació es manté, és possible que hi hagi una desacceleració com s’observa a nivell internacional, però és important mantenir la inversió per consolidar els grans avenços assolits durant la última dècada”, reconeix Jordi Xiol, partner d’Ysios Capital. En aquest punt coincideix Lluís Pareras, soci fundador d’Invivo Capital, “tot apunta que els tipus d’interès continuaran alts una temporada, però tinc un punt d’optimisme perquè la velocitat del problema econòmic global es redueixi”. 

Montserrat Vendrell, partner d’Alta Partners, també avança que “la sensació generalitzada és que s’està esperant que les valoracions es corregeixin una mica”, una impressió que també comparteix Guillem Masferrer, partner d’Assabys, qui afegeix que “el family office ha aixecat menys dividend i, per tant, menys capacitat per invertir, una situació que també es dona en l’àmbit institucional”. Pel que fa al crowdequity, Daniel Oliver, director de Capital Cell apunta que “els inversors privats es mostren més tímids, i això està portant a una reducció de les valoracions i potencialment a més beneficis futurs pels inversors que estan actius".

Aquesta situació farà que probablement els fons d’inversió siguin més prudents, i les decisions no es prenguin tan ràpid, principalment, degut a la incertesa. “Des del punt de vista de capitalització, hi ha molts diners en venture capital i, per tant, no hi haurà problemes per invertir. Això sí, els fons d’inversió seran més cautelosos per la incertesa internacional”, apunta Pablo Cironi, director de Fons d’Inversió en Ciències de la Vida de Caixa Capital Risc. Per altra banda, Sara Secall, general partner d’Inveready, reconeix que “les inversions en biotec privades són a llarg termini un mercat ben establert i, per tant, esperem una tendència de manteniment del creixement respecte nivells prepandèmics”. 

L’Informe 2022 també repassa altres indicadors macroeconòmics i d’activitat empresarial del sector de ciències de la vida i la salut, que representa el 8,7% del PIB de Catalunya. El sector aglutina més de 1.350 empreses que exporten més del 53% de productes de ciències de la vida i la salut de l’Estat -Catalunya és la primera regió exportadora de productes de les ciències de la vida i la salut d’Espanya-, que dona feina a 247.000 persones (el 7% de la població ocupada de Catalunya) i que es consolida com un dels hubs d’innovació en salut més dinàmics d’Europa i el primer de l’Estat, amb l’aterratge constant de centres d’innovació internacionals i multinacionals.

Aquestes i altres dades es desprenen de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022 que publica Biocat des del 2009, i que s’ha presentat aquest matí durant una trobada presencial i en streaming, celebrada a l’Auditori Axa de Barcelona, davant de més de 600 professionals del sector. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés i Garcia i el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz han participat en l’acte. En aquesta edició 2022, l’estudi ha comptat amb la col·laboració d’ACCIÓ, les associacions CataloniaBio & HealthTech, Farmaindustria i Fenin, així com de les empreses Amgen, ESTEVE, Almirall i Alira Health.

L’acte de presentació ha estat el tret de sortida de la primera “Barcelona Health Innovation Week”, una setmana organitzada per Biocat dedicada a la innovació, l'acceleració, la tecnologia i la transformació en el sector salut. Del 13 al 16 de febrer, nombroses entitats de recerca, acceleradores, empreses i agents de suport al sector organitzen més d’una vintena d’activitats que visibilitzen la riquesa i diversitat de l'ecosistema de les ciències de la vida i la salut a Barcelona. 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.