Vés al contingut

Aquest mes d’abril es celebra la Diada de Sant Jordi, una de les festes més populars a Catalunya per la tradició de regalar roses i, especialment, llibres. Una ocasió perfecta per apropar la ciència, la innovació i l’emprenedoria a la societat de manera comprensiva i atractiva. 

Com hem fet en darreres ocasions, us proposem un recull on hem inclòs els suggeriments enviats directament dels centres de recerca, parcs científics, hospitals i universitats de Catalunya, així com altres títols que han tingut més impacte mediàtic i que són una lectura recomanada per la comunitat de professionals de la BioRegió. 

Esperem que trobis inspiració a l’hora d’escollir el teu regal o la teva lectura, i us desitgem a tots/es una feliç Diada de Sant Jordi! 

Llibres per entendre els virus i la pandèmia de la Covid-19
 

1. Gemma Bruna i Sales. Dos metges i una pandèmia. Josep Maria Argimon i Jaume Padrós en conversa amb Gemma Bruna

En aquesta conversa recollida en format llibre, la periodista Gemma Bruna dialoga amb dues de les persones que han viscut més a prop la pandèmia i que més han reflexionat al voltant de tot allò que conforma la vida de les persones: Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona. 2 metges i 1 pandèmia (Símbol editors, 2021) és una reflexió entorn de tot allò que conforma la vida de les persones.

2. Julián Cerón Madrigal - Raticos de Coronavirus: La COVID-19 explicada con fútbol

És possible explicar la ciència que hi ha darrere la pandèmia del coronavirus d’una manera senzilla i amb ajuda del futbol? El Dr. Julián Cerón, investigador de l’IDIBELL, combina a Raticos de Coronavirus: La Covid-19 explicada con fútbol (2020) informació científica amb anècdotes del món del futbol, que serveixen per a crear analogies i divulgar el coneixement científic sobre el virus. El llibre és capaç de barrejar dos temes tant diferents i tan poderosos com són la ciència i l’esport que mou més masses a nivell mundial. 

3. Daniel Closa Autet - 100 coses que cal saber dels virus

El doctor en biologia i investigador al CSIC presenta l’obra 100 coses que cal saber dels virus (Cossetània edicions, 2020), un manual bàsic per als temps que corren, que permet comprendre què són exactament els virus, com és que no estan ni vius ni morts, de quants tipus n’hi ha, com ens infecten o com es defensa el nostre cos de la seva presència. A més a més, ens parla sobre virus informàtics, virus de ficció i virus extraterrestres, i per descomptat, dels virus més importants causants de malalties.

4. Magda Gregori Borrell – Salut! La vida amb elles

La periodista i autora del llibre ha fet un recull de testimonis de metgesses, infermeres, psicòlogues, fisioterapeutes o terapeutes ocupacionals. Les professionals de la salut ens cuiden i treballen per donar-nos esperança. Salut! La vida amb elles (Fonoll, 2021) mostra que no són ni superheroïnes ni àngels de la guarda. Però sí dones capaces de gestionar moments de màxima tensió, de prendre decisions ràpidament, de comunicar males notícies, de posposar la mort.

5. Carme Hernández - Los pacientes y los días

De la mà de la doctora Carme Hernández, infermera a l'Hospital Clínic de Barcelona, Los pacientes y los días (Plataforma Editorial, 2021) és una crònica valenta i fresca de la fèrria batalla dels professionals de la salut contra la COVID-19, i una gran lliçó d'humanitat i professionalitat davant de l'adversitat.

6. Oriol Mitjà – A cor obert

Segurament ha estat una de les veus més escoltades a la BioRegió durant la pandèmia, i ara també se’l pot llegir i conèixer més a fons. L’investigador i expert en malalties infeccioses ens obre les portes del seu cor, fent justícia al títol d’aquesta obra: A cor obert (Columna edicions, 2021), per descobrir els seus orígens, la infància a Arenys de Munt, com li va sorgir la vocació, la seva experiència pionera en la lluita contra el pian a Papua Nova Guinea, les investigacions d’avantguarda en què ha participat en el camp del coronavirus, i ens relata la crònica dels fets dins d’un govern dividit que es va veure superat per les circumstàncies.

 

Llibres sobre emprenedoria i innovació científica
 

1. Ivan Bofarull - Moonshot Thinking: Transforma la innovación disruptiva en una oportunidad

En aquest relat, Ivan Bofarull, Chief Innovation Officer d’ESADE es presenten i es descriuen tres ensenyaments clau que les empreses han de tenir en compte per anticipar-se i desmarcar-se de la competència i ser realment transformadores: adoptar una mentalitat emprenedora, ser experts en la disrupció i dissenyar un model sistemàtic d'innovació disruptiva per a l'organització. Tres aprenentatges bàsics per liderar la transformació que només es recullen en el llibre Moonshot Thinking (Editorial Arpa, 2020).

2. Pere Condom-Vilà - Ciencia, Tecnología y Startups

Pere Condom-Vilà, director d’Investigació i Transferència de Tecnologia de la Universitat de Girona (UdG) exposa què és la tecnologia i detalla com es crea en el seu darrer llibre Ciencia, Tecnología y Startups (Publicacions UB, 2020). A més de presentar els tres pilars sobre els quals es sustenta el gran entramat creador de tecnologia que la humanitat ha desenvolupat: La ciència, les empreses i les startups. El llibre parla també de la geografia relacionada amb la creació de tecnologia i aprofundeix en Barcelona com una de les grans capitals globals productora de ciència, tecnologia i startups

3. Mar Galtés - Barcelona Startup. Historia e historias del mayor ecosistema digital y tecnológico del sur de Europa

Com ha arribat Barcelona a destacar en el mapa europeu de la innovació i la tecnologia? La resposta la presenta la periodista Mar Galtés a l’obra Barcelona Startup (Libros de Cabecera, 2020), on exposa el naixement de l’ecosistema tecnològic de Barcelona. Una radiografia on es presenten els casos d’èxit i els role models que ha liderat aquesta transformació fins el dia d’avui.

4. Luis G. Pareras - Innovar y emprender en el sector sanitario

Tot i que no és recent (2007), aquesta obra continua sent un clàssic per a tots aquells professionals sanitaris que volen liderar la innovació en el sector. El llibre Innovar y emprender en el sector sanitario (Ars Médica, 2007) té l’objectiu de promoure l’esperit emprenedor dels professionals i difondre els  mecanismes que els permetran  fer realitat els seus projectes. Pareras, defensor de la innovació com a protagonista indiscutible en la sanitat, busca incentivar l’emprenedoria mitjançant la resposta a les preguntes més populars a l’hora d’emprendre, com són: d’on surten les idees, quines són les normes del joc per a innovar i emprendre en el sector sanitari, qui són els implicats i com es relacionen entre ells.

5. Xavier Marcet - Esquivar la mediocricidad

Conscient dels reptes que afronten les empreses avui dia, el consultor en innovació estratègica Xavier Marcet, busca oferir des d’una òptica diferent, la innovació, la gestió de la complexitat, la transformació cultural o la comunicació. El llibre Esquivar la mediocricidad (Plataforma editorial, 2018) ofereix pensaments inspiradors que sorgeixen del desig de transformar organitzacions i convertir-les en una institució que aporti valor i que esquivi la mediocritat.

6. Luis Ruiz-Ávila - Ciencia y negocio, una visita a businesslandia 

La ciència sense empresa és difícil d’imaginar avui dia. En aquesta obra el doctor en biologia molecular i director general de Ruti IMMUNE, Luis Ruiz-Ávila, ofereix consells i anècdotes sobre el complex món de la transformació del coneixement científic i de les palanques econòmiques i socials que regulen i expliquen el negoci de la biomedicina.  Mitjançant el relat dels seus errors i encerts com a científic passat a la gestió i emprenedoria en biomedicina, l’autor de Ciencia y Negocio (Astrolabio Ciencias, 2020) ens passeja per la seva vida a «businesslandia» i pel camí ens arrenca, si més no, un somriure de complicitat.

 

Llibres sobre investigació i recerca

 

1. Pere Puigdomènech - Por qué y cómo se hace la ciencia

L’obra Por qué y cómo se hace la ciència (La Catarata, 2021) busca respondre per què la societat dedica esforços a l’investigació científica, com s’investiga, qui ho fa i on es fa. De la mà de Pere Puigdomènech, professor d’investigació del CSIC al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) s’aprofundeix sobre l’evolució de la ciència en la historia, les múltiples funcions que compleix en les nostres societats i quin és el seu funcionament intern.

2. Laura Morrón Ruiz de Gordejuela - A hombros de gigantas

En aquesta obra, la divulgadora científica Laura Morrón, realitza un homenatge poètic a totes les dones que han fet possible el progrés científic tal i com el coneixem avui dia. El llibre A hombros de gigantas (Next Door Publishers, 2021) busca despertar la mateixa curiositat que va fer d'elles valentes pioneres en les seves respectives disciplines.
 

Llibres sobre la ciència que ens envolta

1. Jordi de Manuel i Barrabín i Jesús Purroy Vázquez - 100 qüestions per identificar la pseudociència

La frontera entre ciència i pseudociència és fàcil de traspassar i costa de distingir. L’obra dels divulgadors científics, Jordi de Manuel i Jesús Purroy, presenta 100 formes de desemmascarar la pseudociència en un món on aquesta pràctica es desdibuixa cada vegada més i es confon amb la ciència. Les 100 preguntes (i 100 respostes) que es troben a 100 qüestions per identificar la pseudociència (Cossetania, 2021) ajuden a identificar les pseudociències i proporcionen claus per orientar-se en un món on gairebé tot és possible.

2. Pere Estupinyà - A vivir la ciencia: Las pasiones que despierta el conocimiento

El mediàtic científic Pere Estupinyà presenta de forma senzilla com la ciència resulta una eina bàsica i fonamental per millorar el món i la nostra vida. L’obra A vivir la ciencia (Editorial Debate, 2020)  és un exemple de com l’autor ens convida a descobrir-nos a  nosaltres mateixos i el que ens envolta a través de la ciència.

3. Ignacio Morgado - Materia Gris: La apasionante historia del conocimiento del cerebro

El catedràtic de psicobiologia de l'Institut de Neurociència a la Facultat de Psicologia de la UAB ens apropa en aquesta obra els descobriments de filòsofs i científics que van fer possible el coneixement actual del cervell i la ment humana. Alguns d’ells van ser Aristòtil, Galè, Descartes, Galvani, Von Helmholtz, Ramón y Cajal, Sherrington, Pavlov o Skinner. A més a més, Materia Gris: La apasionante historia del conocimiento del cerebro (Editorial Ariel, 2021) ens mostra els invents tècnics que van donar pas al coneixement com el microscopi compost, els dispositius per emmagatzemar electricitat, l’electroencefalograma i les neuroimatges modernes. 

 

Llibres sobre Biomedicina per a científics (o no)

 

1. Raquel Cumeras Olmeda i Xavier Correig Blanchar - Volatile Organic Compound Analysis in Biomedical Diagnosis Applications

L’obra Volatile Organic Compound Analysis in Biomedical Diagnosis Applications (Apple Academic Press, 2021) es centra en la ciència de la metabolòmica i convida als lectors a reflexionar sobre com s’utilitzen els compostos volàtils en aquest camp, considerat de gran actualitat. La Dra. Cumera i el professor Correig, investigadora i docent de la Universitat Rovira i Virgili (URV) respectivament, ofereixen una descripció exhaustiva sobre els components orgànics volàtils (COV) i expliquen per quin motiu són importants en la biomedicina i quines són les plataformes analítiques utilitzades. Els autors repassen els principals àmbits d’aplicació actuals que inclouen la metabolòmica.

2. Salvador Macip i Chris Willmot - Viurem per sempre? Com la biomedicina ens està canviant la vida

Les converses entre científics poden ser el punt de partida d’una revolució, però també de debats sobre els límits de l’actual revolució biomèdica. En aquesta enginyosa obra Viurem per sempre? Com la biomedicina ens està canviant la vida (Eumo editorial, 2020) Salvador Macip i Chris Willmott, presenten una conversa entre dos amics científics: en Jordi Torrella (biòleg) i Pere Gonyalons (neuròleg). Aquests dos personatges de ficció que, en dinars i cerveses, debaten sobre biomedicina apropen aquesta disciplina als lectors.

 

Novel·les amb transfons científic

 

1. Alba Bellart Castellví – L’univers divers 

Aquest llibre, que duu per títol L'univers divers (Grama. Pagès Editors, 2021), passa per relatar un concurs de contes que es realitza en una escola sobre malalties minoritàries. L’obra surt a la venda per Sant Jordi i ha estat possible gràcies al suport de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), motiu pel qual fins al darrer cèntim que es recapti amb la venda del llibre es destinarà a finalitats solidàries, en concret, a la recerca en malalties minoritàries que dugui a terme aquest centre. L’autora és l’ Alba Bellart Castellví, mestre, logopeda i mare d’una filla amb una malaltia minoritària i amb inquietuds per trobar millors respostes per aquest tipus de patologia. 

2. Jordi Díaz-Marcos - L'aventura de Berta a Nanoland

El llibre L’aventura de Berta a Nanoland (Onada edicions, 2020) ens apropa a la història de l'àtom, de la nanotecnologia i nanomedicina, de l'ADN i de desenes de temes científics fascinants. L’investigador i comunicador científic Jordi Díaz-Marcos apropa el món de la nanociència al lector de la mà de la Berta, una nena que viatja al món de la milmilionèsima part d’un metre.

3. Irene López i Favà – La flamenca Emma

La flamenca Emma (LinX edicions, 2021) és un conte que vol explicar com, des d’un diagnòstic de càncer de mama, i gràcies a la col·laboració de les persones que més ens estimen i al treball dels investigadors i investigadores, es pot aconseguir avançar en recerca sobre aquesta malaltia i trobar-ne una solució que ajudi a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

Emma és un projecte solidari de recaptació de fons per la investigació del càncer de mama impulsada per la gerència territorial de les Terres de l'Ebre (ICS). 

4. Quim Miró i Masmiquel - Una nena entre vint milions

L’Alexandra no és una nena qualsevol. És una entre vint milions, ja que des de ben petita pateix progèria, una malaltia minoritària. El relat de l’escriptor Quim Miró pretén normalitzar i donar a conèixer les malalties minoritàries. L’obra Una nena entre vint milions (Excellence editorial, 2021) narra la vida de l’Alexandra, amb qui a través de les seves relacions interpersonals, família, escola i amics, anem vivint alhora la seva malaltia. 
 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.