Vés al contingut

NURIA PELÁEZ 


La BioRegió de Catalunya –l’ecosistema català de les ciències de la vida i de la salut- compta amb unes 250 empreses de tecnologies mèdiques que facturen més de 1.500 milions d’euros i donen feina a més de 5.700 professionals, segons dades de Biocat.

Les tecnologies mèdiques havien de tenir enguany un paper important al 4YFN, l’esdeveniment d’startups que se celebra en el marc del Mobile World Congress (MWC) i que per primer cop aquest 2020 havia de comptar amb una exclusivament dedicada al sector salut, el Health & Wellness Hub. Biocat, juntament amb Barcelona Tech CityCataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ, comptava amb una àrea pròpia dins d’aquest espai. Algunes de les activitats han pogut celebrar-se en el marc del Tech Spirit Barcelona, però la cancel·lació de la fira ha impedit moltes empreses presentar les seves darreres novetats al públic internacional. Us expliquem algunes de les empreses de tecnologies mèdiques de la BioRegió de Catalunya que haguessin despuntat en aquesta trobada:

1. ABLE: l’exosquelet que permet tornar a caminar

ABLE Human Motion desenvolupa exosquelets robòtics per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. En concret, treballa en el primer exosquelet lleuger, fàcil d’usar i assequible per a persones amb paràlisi d’extremitats inferiors, que restaura la capacitat de caminar de forma natural i intuïtiva. ABLE ha estat una de les empreses accelerades pel programa CRAASH Barcelona impulsat per Biocat en col·laboració amb el CIMIT (Boston) que forma part dels programes de bootcamp dirigits per EIT Health. Actualment CRAASH Barcelona ja ha tancat la call per a projectes per a la seva 3a edició.

2. Adan Medical: el ‘desfibril·lador’ dels al·lèrgics greus

Adan Medical Innovation va néixer entre Barcelona i Silicon Valley i treballa per millorar la qualitat de vida dels pacients amb reaccions al·lèrgiques greus (anafilaxi), que han de portar sempre a sobre un autoinjector d’adrenalina, i reduir les morts per aquesta causa, que normalment es donen en gent jove i són evitables. La companyia hagués presentat a 4YFN el Smart Box, una caixa per a espais públics amb autoinjectors d'adrenalina per tal que es trobi accessible en llocs on és possible que es pateixi una reacció al·lèrgica per primera vegada o en un pacient sense autoinjector: per exemple, les escoles. A més de salvar vides, el projecte pretén conscienciar sobre les al·lèrgies severes.

3. Aortyx: empelts biodegradables per reparar vasos sanguinis

Aortyx desenvolupa una nova generació de dispositius endovasculars per tractar malalties vasculars. L’empresa ha desenvolupat unes pròtesis biodegradables, bioadhesives i amb unes propietats mecàniques similars a les dels vasos sans,que estimulen la cicatrització de la ferida i la regeneració endotelial. El pegat s'allibera en el vas sanguini danyat mitjançant un catèter endovascular mínimament invasiu.

4. Biel Glasses: ulleres intel·ligents per a la baixa visió

Biel Glasses desenvolupa unes ulleres intel·ligents que permeten les persones amb baixa visió moure's de manera autònoma sense requerir l'ajuda d'un tercer. Les ulleres utilitzen visió 3D i algoritmes d’intel·ligència artificial per percebre obstacles i, a través de realitat mixta, els mostren de manera que l'usuari sigui capaç de percebre'ls amb la seva capacitat visual. El seu cofundador i CEO, Jaume Puig, va engegar el projecte inspirat per la problemàtica del seu propi fill Biel, un nen amb baixa visió. Les ulleres pretenen oferir major autonomia personal per al dia a dia, minimitzant la dependència i l'aïllament social que pateixen aquestes persones. Biel Glasses ha estat una de les empreses accelerades pel programa CRAASH Barcelona impulsat per Biocat, que ara ha tancat la call per a projectes per a la seva 3a edició.

5. Fuelium: bateries intel·ligents per a dispositius mèdics

Fuelium desenvolupa i comercialitza bateries d'un sol ús per a dispositius de diagnòstic. La seva tecnologia permet fabricar les bateries amb els mateixos processos que els emprats en els tests de flux lateral (com els d'embaràs). La bateria s'activa quan el seu cor de paper es mulla amb un líquid que en el cas del diagnòstic pot ser la mateixa mostra que es vol analitzar.

6. iBreve: analitzant patrons respiratoris per reduir l’estrès

iBreve desenvolupa solucions centrades en la prevenció i promoció d'una vida saludable. L'empresa va ser fundada per dos ex empleats de Google amb un objectiu: crear un món lliure de malalties relacionades amb l'estrès. La nova tecnologia portàtil d’iBreve analitza els patrons respiratoris en temps real, permetent aplicacions de mercat per a la reducció de l'estrès, el monitoratge remot i el maneig de malalties cròniques. iBreve va ser un dels projectes escollits per participar a la 1a edició de CRAASH Barcelona.

7. MJN Neuroserveis: un àngel de la guarda per a epilèptics

David Blánquez, enginyer informàtic, va decidir fa anys que la tecnologia havia de poder ajudar la seva filla Marina, afectada per epilèpsia refractària des de fa 16 anys. Els metges disposaven d’aparells que registren els atacs quan es produeixen, a l’àmbit hospitalari, però ell buscava com d’anticipar-se a les crisis fora de l’hospital. Va fundar MJN Neuroserveis, on desenvolupa un dispositiu semblant a un audiòfon que detecta les ones cerebrals a través del canal auditiu de l’orella i, connectat a una app mòbil, indica en tot moment la probabilitat que es produeixi una crisi. Quan es supera un llindar personalitzat per a cada pacient, l’aparell avisa la persona perquè deixi el que està fent i es posi en posició de seguretat. Actualment s’està provant en diferents assajos clínics i proves de validació.

8. Mowoot: massatge automatitzat contra l’estrenyment crònic

MOWOOT ha desenvolupat un dispositiu mèdic que automatitza el massatge abdominal per tractar el restrenyiment crònic, arran d’una necessitat detectada pels seus fundadors durant una immersió clínica al programa d·HEALTH Barcelona impulsat per Biocat. El resultat és una solució no farmacològica, no invasiva i sense efectes secundaris que millora la qualitat de vida dels pacients que pateixen restrenyiment causa de medicaments, esclerosi múltiple, lesió medul·lar o altres afeccions. El dispositiu, certificat i clínicament provat, ja està al mercat, i l'empresa està aixecant una ronda de finançament per accelerar la seva internacionalització.

9. Newborn Solutions: el test ultra ràpid de meningitis infantil

Newborn Solutions ha creat un dispositiu per detectar la meningitis infantil a tres segons i de manera no invasiva. L'empresa, que ha passat per l’acceleradora IQS Next Tech, ha desenvolupat un prototip que es col·loca sobre el cap dels nadons i determina mitjançant ultrasons la concentració de glòbuls blancs, el que serveix d'indicador d'aquesta perillosa infecció.

10. Smiletronix: el dentista està ara al mòbil

Smiletronix és un dispositiu que permet als usuaris fer un diagnòstic de salut dental de forma regular i econòmica des del seu domicili, mitjançant tècniques d'Internet of Things (IOT) i intel·ligència artificial. El dispositiu s’introdueix a la boca durant 10 segons. Pren una imatge de les dents i genives i envia l’informe de resultats a una app mòbil, des de la qual es pot comentar remotament amb un odontòleg o demanar cita presencial amb l’especialista. Smiletronix ha estat una de les empreses accelerades pel programa CRAASH Barcelona impulsat per Biocat, que ara ha tancat la call per a projectes per a la seva 3a edició.

 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.