2021, un any excepcional per a la BioRegió
L'Informe de la BioRegió de Catalunya 2021, impulsat per Biocat, juntament amb CataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ, mostra l’evolució del sector en un any marcat per l’esforç en innovació en salut, i que té en el punt de mira els reptes d’Europa i globals.
“2021, any excepcional”. Així titula la introducció al document de referència sectorial per tots els que treballen en el sector de ciències de la vida i la salut a Catalunya, tenint en compte els indicadors econòmics i d’innovació que s’inclouen al llarg dels quatre capítols de l’Informe. Un temps excepcional per l’impacte rècord en la riquesa del país, que avança fins el 8,7% del PIB català, dona feina a vora el 9% de la població ocupada i factura, en conjunt, 37,7 mil milions d’euros (entre indústria i serveis sanitaris). Amb una indústria que exporta més del 50% dels productes de l’Estat espanyol, un teixit empresarial de més de 1.300 empreses, i un creixent segment d’startups que han tornat a superar, per segon any consecutiu, més de 200 milions d’euros d’inversió.
En concret, han estat 238 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta registrada fins la data, provinent principalment de capital risc (venture capital), que ha acumulat 187 milions d’euros en 36 operacions (un 34% més que en 2020 amb un nombre menor d’operacions). Com es veu a la figura, el 2021 la inversió en capital risc s'ha multiplicat x3 respecte al 2019, impulsat per la participació de capital internacional a les operacions, que s'ha multiplicat x4 respecte al mateix any.
Dues grans rondes de salut dental: casualitat o coincidència?
Les dues grans operacions de capital risc del 2021 s'han materialitzat en el sector de les tecnologies mèdiques: Impress, que ha captat 41 milions d’euros (la ronda més gran de la història a la BioRegió) i Corus Dental, amb 25 milions d’euros. És en aquest subsector on s’ha evidenciat un creixement més destacat de la inversió, multiplicant-se per 2,4 respecte l’any anterior. Continuarem veient xifres com aquestes? La resposta no sorprèn: Vladimir Lupenko CEO i co fundador d’Impress: “Seguirem veient operacions tan bones com les que hem tingut el 2021. A Catalunya tenim un pull d'empreses envejables i comptem amb un entorn que facilita la creació de bones startups”.
Que les dues rondes més grans de 2021 hagin estat de salut dental, ha pogut ser casualitat o coincidència. La clau, segons Lupenko, ha estat saber innovar en un mercat tradicional. “Si bé és un sector que sempre ha estat molt tradicional, empreses com Impress que han sabut innovar, han cridat l'atenció de possibles inversors que creuen que la salut dental pot anar molt més enllà del que tradicionalment es coneixia”, afirma. Lupenko preveu un futur dolç pel mercat de la salut dental i augura un augment del seu atractiu de cara als inversors. “És un sector que afecta a tota la població mundial i empreses que innoven en un mercat tan tradicional com el nostre ens fa obrir un ventall de possibilitats”, vaticina.
Per darrera d’aquestes dues grans operacions han despuntat set altres rondes per sobre dels 10 milions d’euros, com InBrain Neuroelectronics (14,3 milions d’euros), Koa Health (14 milions d’euros), IMIDomics (14 milions d’euros), Mediktor (11 milions d’euros), TopDoctors (11 milions d’euros), VEnvirotech (11 milions d’euros) i Anaconda Biomed (10 milions d’euros).
Com dèiem abans, el paper dels fons internacionals en la consecució d’aquestes i de la major part de les operacions de capital risc ha estat, un any més, determinant: el 83% del capital aixecat és en operacions que compten amb la participació d'inversors internacionals. De fet, més del 90% de les operacions superiors a 10 milions d’euros han estat sindicades amb inversors internacionals, xifra per sobre de la mitjana europea. La sòlida xarxa d’inversors especialitzats establerts a Barcelona és fonamental per atreure l’atenció sobre els projectes locals, però la qualitat de les empreses també hi juga un paper important. "Les startups han de ser atractives. Han de comptar amb un fort component d'innovació i diferenciació, un fet que ja és dona a la BioRegió", ha explicat Joël Jean-Mairet, Maniging Partner a Ysios Capital, qui assegura que la relació amb els operadors internacionals s'ha enfortint al llarg dels anys i admet que la BioRegió s’ha consolidat com un hub europeu a tenir en compte.
Creixement en digital health i diversitat en deeptech
Els dos anys de pandèmia han estat clau per accelerar la digitalització del sector salut i dels serveis d’atenció sanitària, així com per impulsar el creixement de les startups de digital health, que no deixen de créixer en nombre des de 2017 i que en 2021 han aconseguit gairebé duplicar la inversió respecte l’any anterior, tot superant els 60 milions d’euros.
En aquest segment ha estat protagonista Koa Health, una spinoff de Telefònica que ofereix solucions digitals per al benestar mental, que va tancar la major ronda d’inversió en digital health a la història de la BioRegió i la resta d’Espanya després de captar 30 milions d’euros (dividida entre 2020 i 2021). Segons Stephen Dunne, Chief Digital Therapeutics Officer de la companyia, la influència de la pandèmia és clara: “La COVID-19 no només ha augmentat la captació d’inversors en temps convuls, sinó que ha accelerat l’avançament del nostre projecte”, explica. Dunne recorda com tot va agafar embranzida en pocs dies: “Quan va esclatar la pandèmia, estàvem fent assajos clínics i, de cop i volta, la nostra solució començava a implementar-se als hospitals. Tothom hi volia formar part!”.
El mapa de digital health que es presenta en aquest Informe 2021, amb més de 200 startups treballant en aquest camp, visibilitza el bon nombre de companyies treballant en telemedicina, suport a la decisió mèdica, apps de salut, i també, en teràpies digitals (DTx), una categoria que ja ocupa a 30 companyies, i que es preveu vagi en augment els propers anys.
Aquest segment també s’inclou en un nou mapa que incorpora l’Informe 2021: el de companyies deeptech que treballen noves tecnologies com la intel·ligència artificial (AI), les òmiques, la impressió 3D, o la realitat virtual (VR) que faciliten, entre d'altres, l'anàlisi i interpretació de big data, la regeneració de funcions cel·lulars, l'entrenament de professionals de la salut o la creació de teixits i òrgans artificials. Tot plegat tindrà un impacte important en la manera en com es proveeixen els serveis assistencials i, per tant, en la millora de la salut de la població.
GoodGut i HIPRA: un cas d’èxit en transferència tecnològica made in Catalonia
2021 ha destacat per operacions importants d’M&A, amb 6 exits empresarials (adquisicions) de companyies locals a altres empreses, majoritàriament americanes. Entre aquestes, ha destacat GoodGut, una spinoff de la UdG i de l'IDIBGI, que ha estat adquirida per la multinacional farmacèutica catalana HIPRA, empresa rellevant del sector durant la pandèmia per la seva vacuna de proteïna recombinant, que entrarà properament en fase III.
El cas de GoodGut és un bon exemple de transferència de tecnologia entre gran empresa i startup que s’ha donat recentment a la BioRegió. Encara són poques les empreses emergents que aconsegueixen expandir i consolidar el seu projecte a través de fusions o adquisicions, però per Mariona Serra, CEO i cofundadora de GoodGut, “aquesta aliança suposa un èxit pel sector biotecnològic i és un indicador de la maduresa de l'ecosistema emprenedor català”, a més que pronostica un augment d’adquisicions en els propers anys. “Estem en una època de canvis tecnològics constant, i la incorporació de la innovació a les grans empreses representa un gran risc i inversió. Les startups s’han convertit en un mecanisme clau per poder introduir la innovació a les companyies”. Però alerta: “perquè aquesta adquisició sigui efectiva, cal que l’startup tingui una bona ciència i base tecnològica, però també una orientació a producte industrialitzat i que sigui escalable per una ràpida implementació.
Tot i ser optimista, l’emprenedora reconeix que encara queden reptes per assolir perquè es donin més casos com els de GoodGut: “Moltes startups tenen el producte poc orientat a la industrialització o la implementació del producte està poc treballada, continuen havent pocs punts de trobada entre grans empreses i startups, i aquestes reben pocs ajuts per a la seva fase d’implementació. Per la seva banda, les grans empreses no estan familiaritzades amb el procés d’innovar a través de l’adquisició d’startups, així que calen més exemples perquè es donin més casos”, explica.
Teràpies que avancen cap als pacients en el pipeline de la BioRegió
La visió integrada de les 56 teràpies en desenvolupament que inclou l’Informe permet tenir una fotografia de la priorització de l’R+D en determinades àrees clíniques i del marc temporal en què algunes teràpies seran comercialitzades i podran tenir impacte en la millora de la salut dels pacients.
Com es veu a la figura, les principals àrees de recerca en què treballa la indústria i startups són l’oncologia, l’hematologia, la dermatologia, el sistema nerviós central i les malalties infeccioses, algunes de les quals es troben ja en fases IIb i III. Empreses biotec com Ability Pharma (càncer de pàncrees), Mynorix Therapeutics (malalties òrfenes i rares), Oxolife (fertilitat femenina) o Peptomyc (antitumoral) han avançat o han anunciat novetats en els seus assajos durant el 2021, i altres com Archivel Farma, HIPRA o Grifols destaquen pels seus avançaments contra la COVID-19.
Aquest post repassa només alguns dels indicadors econòmics i d’innovació que es retraten a l’edició 2021 de l’Informe que, un any més, ha comptat amb la col·laboració d’AMGEN, i que s’ha elaborat també de la mà de CataloniaBio & Healthtech i ACCIÓ, amb les contribucions d’Alira Health, EATRIS, EY i PONS IP. Si vols conèixer conclusions interessants que es desprenen d’altres aspectes sectorials, així com d’altres insights qualitatius de l’activitat empresarial, consulta tota la informació aquí.