Vés al contingut

El Departament de Salut finançarà amb 4 milions d’euros 19 projectes de recerca dels centres IRISCAT per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19, escollits a través d’una convocatòria d’urgència impulsada per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), amb la col·laboració de Biocat i de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Biocat, a més, donarà suport tècnic als projectes.

3 d’aquests projectes treballen en el desenvolupament de vacunes contra el virus SARS-CoV-2, un dels millors mètodes per combatre les malalties infeccioses. En aquest post, repassem més en detall aquestes 3 investigacions.

 

Vacuna de la tuberculosi, ara per a Covid-19

Els professionals sanitaris són un dels col·lectius amb més risc d’infecció pel nou coronavirus. L’equip de Pere-Joan Cardona de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol – IGTP amb la col·laboració de l’Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) ha iniciat un assaig clínic amb la vacuna RUTI de la tuberculosi per tal d’enfortir el sistema immune dels professionals sanitaris en risc d’infectar-se amb SARS-CoV-2.

L’estudi busca estimular la immunitat innata dels professionals sanitaris per impedir així que la seva possible infecció per SARS-CoV-2 es compliqui. Es farà amb la vacuna RUTI, que està en desenvolupament per al tractament de la tuberculosi i està feta a partir de fragments del bacteri que causa aquesta malaltia. Aquesta vacuna està desenvolupada per l’empresa catalana Archivel Farma a partir d’un descobriment del Dr Pere-Joan Cardona, de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol - IGTP, i actualment es troba en assajos clínics molt avançats.

L’assaig clínic es farà sobre 300 professionals sanitaris amb resultat negatiu del test pel SARS-CoV-2 i que tinguin un alt risc de contagi. Tindrà una durada aproximada de 6 mesos.

“Amb aquesta vacuna el que volem és incrementar la immunitat innata dels professionals que estan davant dels pacients i que no tenen cap altra protecció. Esperant que hi hagi un tractament més específic, pensem que aquesta és una solució òptima per començar a protegir els nostres sanitaris”, afirma Cardona.

 

Una alternativa prometedora a les vacunes convencionals

El projecte de Felipe Garcia, investigador de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), és el desenvolupament i test en estudis preclínics d’una vacuna per al SARS-CoV-2 basada en el seu material genètic que indueixi respostes del sistema immunitari contra el virus a llarg termini.

La proposta és dissenyar una vacuna basada en l’ARNm (àcid ribonucleic missatger) del virus, que és una alternativa prometedora a les vacunes convencionals per la seva gran potència, desenvolupament ràpid, fabricació de baix cost i administració segura.

“El projecte que presentem és una vacuna molt innovadora basada en mRNA coformulada amb nanopartícules i que expressa parts del coronavirus seleccionades amb un model matemàtic. A més, aquesta vacuna expressaria parts del virus no només per obtenir una resposta d’anticossos sinó també de cèl·lules, per la qual cosa pensem que seria eficaç no només a curt termini sinó també a llarg termini. Els resultats d’aquesta vacuna podrien estar disponibles en models animals en 16 setmanes ”, explica Felipe Garcia.

Per fer-ho, els investigadors utilitzaran mètodes computacionals per identificar les parts del virus que provoquen una resposta més gran del sistema immunitari, i dissenyaran la vacuna tenint en compte aquestes regions per aconseguir una immunitat contra el virus a llarg termini.

“En paral·lel, per si aquesta vacuna no és suficient, prepararem també una segona vacuna basada en un vector recombinant de verola que expressarà també gens del coronavirus que l’utilitzarem de reforç en cas que la primera vacuna no sigui suficientment eficaç. Els resultats d’aquesta segona vacuna estarien aproximadament en 6 o 7 mesos “, remarca Garcia.

 

Vacuna basada en la proteïna S

El grup de Jorge Carrillo, investigador de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), proposa el desenvolupament d’una nova vacuna per al SARS-CoV-2 basada en la proteïna S de la membrana del virus, clau per a l’entrada del virus a la cèl·lula.

Els candidats a vacuna s’estan dissenyant computacionalment i es basen en la proteïna S de la membrana del virus, que és una de les principals implicades en que aquest entri a la cèl·lula. Donada la urgència per obtenir la vacuna, es buscaran vacunes d’ADN, de proteïnes recombinants i de VLPs (virus-like particles) derivats del virus del VIH.

El projecte es farà en 3 fases: (1) disseny i producció de candidats a vacuna pel SARS-CoV-2, (2) assajos d’immunogenicitat en ratolins i conills i (3) assajos de la vacuna en ratolins transgènics amb la proteïna ACE-2 humana, per simular amb més exactitud el cos humà i veure si la vacuna actua de manera eficaç. En aquest tercer punt és on s’estudiarà la capacitat profilàctica (de protecció contra la malaltia) real de la vacuna.

 

 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.