Vés al contingut

Investigadors i empreses d’arreu del món estan ja en plena cursa per trobar noves eines diagnòstiques i terapèutiques contra la Covid-19; de fet, com publicàvem al blog de Biocat, ja hi ha desenes de projectes catalans en marxa en aquest àmbit i arreu del món la xifra d’assajos clínics sobre el virus creix cada dia. Repassem les principals fonts de finançament que es poden sol·licitar a dia d’avui per a aquests projectes:

 

Convocatòries europees

EIC Accelerator

En el marc del Programa d’H2020, la Comissió Europea va tancar el 20 de març la convocatòria a l’EIC Accelerator (abans, SME instrument) del pilot de l’European Innovation Council per finançar innovadors, emprenedors, pimes i investigadors mitjançant instruments d’acceleració. Els projectes reben entre 0,5 i 2,5 milions d’euros en forma de grants per a una durada de 12 a 24 mesos. Les dates límit per a les properes convocatòries són el 19 de maig (només per a propostes que encaixin en la iniciativa “Green Deal”) i el 7 d’octubre de  2020, per a totes les temàtiques. Recordem que en la convocatòria closa el 20 de març la CE va resoldre donar un tractament preferencial en el seguiment dels projectes relacionats amb la Covid-19.

Més informació sobre el Programa de Treball de l’EIC Pilot

 

Canvis als fons FEDER

La Comissió Europea posa en marxa diverses mesures per pal·liar els efectes sòcio-econòmics de la Covid-19. Algunes afecten en particular a la gestió dels FEDER. La Comissió pot renunciar a reclamar als Estats el reemborsament dels imports no recuperats del 2020. Així, es contempla que el FEDER doni suport i finançament de capital circulant a les pimes per donar resposta eficaç a la crisi. Els instruments financers dels FEDER se sumaran a aquest suport en forma de capital circulant a les pimes quan calgui, com a mesura temporal. Es modifica la prioritat d’inversió del FEDER per reforçar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació per cobrir inversions en productes i serveis necessaris per fomentar les capacitats de resposta a les crisis.

Més informació de les mesures de la Comissió Europea

 

IMI (Innovative Medicines Initiative)

La Innovative Medicines Initiative (IMI) té oberta una convocatòria d’urgència per finançar la investigació i el desenvolupament ràpid de teràpies i diagnòstics que combatin les infeccions per coronavirus. La convocatòria –en la qual la Comissió Europea aporta 45 milions d’euros- s’adreça a projectes de desenvolupament d'antivirals i altres tipus de teràpies, i sistemes de diagnòstic, mentre que les vacunes preventives estan específicament excloses. La convocatòria per demanar els ajuts finalitza el 31 de març. Es preveu la contribució al programa de 90 M€ per part de la indústria farmacèutica. Al portal de convocatòries de la Comissió Europea (Funding&Tenders Portal) es poden trobar les eines de cerca de socis i per accedir a aquesta convocatòria.

Més informació de la convocatòria de l’IMI

 

Convocatòries estatals

Instituto de Salud Carlos III - Fons Covid-19

En el marc del Fons Covid-19 inclòs en les mesures urgents extraordinàries aprovades pel Govern espanyol, l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) ha obert una convocatòria de propostes i projectes d'investigació sobre el SARS-CoV-2 i la Covid-19, dotada amb 24 milions d'euros.

Es poden presentar projectes nous o ja en desenvolupament, centrats en el desenvolupament de tècniques de diagnòstic virològic ràpid de la Covid-19; la caracterització clínica, biològica i molecular de la malaltia; el desenvolupament de teràpies innovadores, noves molècules antivíriques, antisèptics i desinfectants, estudis de resistència antiviral i sobre efectivitat d'intervencions no farmacològiques, profilàctiques i terapèutiques; caracterització del SARS-CoV-2; desenvolupament de vacunes, anàlisi de la seva eficàcia i aplicabilitat; vigilància epidemiològica i estudi molecular de la Covid-19; ús d'eines d'intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades integrats orientats al control epidemiològic i impacte socioeconòmic de la malaltia (ús de recursos sanitaris).

Les propostes han de permetre una implantació immediata en el Sistema Nacional de Salut. El termini de presentació va començar el 19 de març i es mantindrà obert fins a l'extinció del Fons Covid-19.

Més informació sobre la convocatòria de l’ISCIII (Fons Covid-19)

 

CDTI - Estímuls a les empreses innovadores

El Ministeri de Ciència i Innovació ha aprovat a través del CDTI mesures per impulsar la innovació en les empreses. D’una banda, el CDTI redueix les garanties sol·licitades a tots els projectes de R+D+i (no només als projectes Cervera en cooperació amb centres tecnològics) desenvolupats per pimes i empreses de mitjana capitalització que siguin aprovats a partir de el 14 de març de 2020. Aquesta reducció té un límit de 500.000 euros per a petites empreses; 1 milió per a mitjanes empreses i 3 milions per a les de mitjana capitalització. El límit s'amplia fins a 1, 2 i 3 milions, respectivament, quan l'activitat estigui relacionada amb productes considerats d'emergència per a la Covid-19, incloent-hi mascaretes, ulleres, guants i bates de protecció, entre d’altres productes. D'altra banda, el CDTI ha obert un fast track o via ràpida de gestió per a tots els projectes mentre duri la situació d’emergència sobre la Covid-19, i donarà prioritat als projectes relacionats amb productes considerats d'emergència.

Més informació sobre els estímuls del CDTI per a empreses innovadores i telèfons de contacte

 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.