Vés al contingut

MÒNICA MONTERO 


Quantes vegades, preparant una presentació per a l’endemà, heu necessitat una informació i heu pensat que algú l’ha de tenir, però no sabeu qui ni on? Esperançat t’adreces a Google, prems el botó de cerca i obtens... 14.000 resultats! “Una de les 5 primeres segur que em serveix”, et dius... O no.

El sector life sciences és intensiu en coneixement. Als professionals del sector se'ls hi pressuposa dotats de les competències bàsiques necessàries per utilitzar informació científica i tècnica, però la realitat és que no tothom coneix les fonts o té els criteris per avaluar la seva veracitat o fiabilitat. No parlem d'articles científics -la majoria coneixeu Scopus o Web of Science- sinó de temes comuns del nostre àmbit: innovació, transferència, startups, patents, mercat, competidors, inversions, dades de salut…

Saber trobar la informació correcta en el moment necessari és el punt de valor afegit que fa que un professional o una organització apliqui la intel·ligència competitiva que marca la diferència. Repassem a continuació algunes de les fonts més habituals, ordenades en blocs perquè –ara sí- pugueu trobar directament el que busqueu.

 

Recerca / Innovació / Transferència

Comencem amb les preguntes típiques de context: quina és la despesa pública en R+D (% sobre el PIB)? O quin és el número de publicacions científiques per milió d'habitants d'un país o d'una regió? I el percentatge de doctorats? Indicadors socioeconòmics, de recursos humans, d'inversió, d'internacionalització… Podeu anar de pàgina en pàgina, però si voleu assegurar-vos les darreres estadístiques oficials i estalviar-vos l'anàlisi, el Research and Innovation Observatory de la Comissió Europea us ofereix els resultats d'R+D+I de les principals economies. Es complementa bé amb els quadres d'indicadors de la UE, l'European Innovation Scoreboard i el Regional Innovation Scoreboard i amb la selecció dels principals indicadors d'innovació a nivell estatal i per CCAA que ofereix ICONO, l'Observatorio Español de I+D+I.

Per a dades molt específiques, aneu directament a les oficines encarregades de publicar-los: EuroStat per a la UE, però cada país té les seves. En el nostre context, l'INE o l'IDESCAT.

El de gènere és un tema calent. Si us interessa: She Figures Handbook 2018 es publica cada 3 anys i dona els indicadors de gènere de la UE. Agafeu-lo com la principal font d'estadístiques paneuropees comparables sobre l'equilibri de gènere a la ciència. Indicadors de salari, condicions de feina, obtenció de fons competitius, etc.

 

Finançament i convocatòries

Un altre mal de cap habitual és saber quines són les convocatòries de finançament competitiu i quan s'obren. L'AGAUR us ajuda amb aquest calendari de totes les convocatòries d'Horizon 2020 per al 2019.

A escala espanyola, l'Agència Estatal d'Investigació publica un calendari estable d’obertura i resolució de convocatòries d’R+D+I (formació i contractació de doctors, Retos, Plataformas, Centros de Excelencia,...). L’objectiu? Que la comunitat científica pugui planificar la feina d’investigació i de preparació de sol·licituds amb una major previsió. Podeu consultar la previsió d’obertura i resolució de les convocatòries amb el detall mensual de les dates, processos d’avaluació, al·legació, decisió, i resultats provisionals i finals. També teniu un document amb les FAQs. ICONO també us ajuda amb el seu cercador de convocatòries i té un servei d'alertes al que us podeu apuntar.

 

Projectes i grups de recerca

Decidits a presentar-vos a una convocatòria, potser busqueu sinergies en el vostre entorn més local, o voleu saber si algú més de l'àmbit acadèmic està investigant el mateix que vosaltres. Aneu al Portal de la Recerca de Catalunya, que recull els investigadors (més de 10.000), grups de recerca i projectes del país. Us dona directament el contacte de l'investigador. Cobreix totes les universitats i instituts de recerca hospitalària com el VHIR o l'IDIBELL, amb una incorporació creixent de centres de recerca.

 

 

 

Patents i vigilància tecnològica

Si el que busqueu és saber si la vostra idea està registrada ja o qui està desenvolupant la darrera tecnologia d'un tema molt concret, haureu de tirar de patents. Aneu directes a les bases de dades oficials, la WIPO (mundial) o a la EPO (europea), encara que també teniu les agències de cada país, com la UPSTO per a Estats Units o, en el nostre cas, la OEPM. I sí, la cerca us torna el document complet de la patent. For free. O podeu anar a Google Patents, cercar a la babalà per keywords i veure què us tornen els seus fantàstics algoritmes. Per a estadístiques de patents, la pàgina de la WIPO és força completa.

Si simplement voleu estar al dia sobre avenços i novetats al vostre sector, l'oficina espanyola té un servei gratuït de vigilància tecnològica que us farà arribar al vostre correu una selecció de les darreres patents en biotecnologia sanitària o tecnologies mèdiques, per exemple.

Més enllà d'aquestes habituals, també teniu alguna joia que potser encara no coneixíeu: doneu un cop d’ull a LENS, una plataforma amb una clara visió per millorar la innovació global. Us dona accés a més de 115 milions de patents i a més de 200 milions de registres de publicacions acadèmiques, i els creua. Si busqueu un article veureu que, a banda de les cites rebudes per altres articles, inclouen les cites de patents. O, a la inversa, si busqueu una patent us dirà quins articles cita. Per fi, traçabilitat de la recerca. I així també, per exemple, amb el que anomenen el "International Innovation and Industry Influence Mapping", podem saber quins són els centres de recerca que produeixen més innovació. LENS està en continu creixement i integració de sistemes d'informació acadèmica. Si sou curiosos, no deixeu de fer-li una ullada. Moltes petites empreses podeu tenir amb aquesta plataforma el vostre sistema de vigilància tecnològica resolt!

 

Empreses / Startups / Inversions

Necessiteu informació bàsica d'empreses espanyoles, balanços i comptes anuals? La podeu trobar per exemple a SABI, o les internacionals via altres productes del mateix grup Informa. Aquesta és per subscripció, però hi ha serveis bàsics des de 25€/mes. Bona notícia: si sou investigadors, moltes universitats us donen accés lliure.

Si el que busqueu és informació sobre startups i la inversió que estan aixecant, teniu moltes plataformes de business intelligence que faciliten aquestes dades: Crunchbase, Dealroom, Pitchbook, Tracxn... La majoria donen una part de la informació en obert o permeten fer una prova gratuïta.

Algunes d'aquestes plataformes compten amb seccions interessants, com la de seguiment d'unicorns de CBInsights. Aquesta plataforma facilita part dels seus continguts en obert i ofereix bons informes de l'estat de la tecnologia (penseu que la majoria dels estudis de mercat són de pagament!). A la seva secció Top Healthcare Analysis compilen les seves millors prospectives en salut digital, farma, biotec, tecmed, i temes com la intel·ligència artificial o el blockchain aplicat a la salut, l'envelliment, la medicina personalitzada o les malalties rares, amb un mapatge complet de quines startups estan treballant cada tema.

Spoiler: la majoria d'startups catalanes del sector no estan encara en aquestes plataformes. Aquí us ajudem des de Biocat: les recollim al Directori de la BioRegió. Seguiu per exemple el creixement de les noves startups en healthtech: ja podeu trobar més de 120 noves empreses treballant en aquest àmbit!

 

Informes de les grans consultores

I qui publica els blockbusters, o el rànquing de les top biofarma o tecmed? Aquest és el terreny de les grans consultores que, amb els seus informes anuals, s'han posicionat com les fonts habituals d'aquest tipus de taules. EY, PwC, Deloitte o KPMG són uns clàssics, i els seus portals sectorials inclouen analistes rellevants per seguir les tendències de la indústria.

Pharma R&D Annual Review 2019, de Pharmaprojects, és un dels bàsics. Hi trobareu tota la R+D farma: pipeline per fase de desenvolupament, per àrea terapèutica, top farmas per volum de pipeline... Aquest informe, però, no inclou les tecnologies mèdiques. Aquí hi ha un altre bàsic: el Pharma, Biotech and Medtech 2018 in Review, d’Evaluate: principals M&A, rondes, IPOs, etc. Els mateixos publiquen també el World Preview 2019, Outlook to 2024 un informe sobre les prediccions al món biofarma que fa prospectiva de les vendes de les principals empreses, o com evolucionarà la despesa en desenvolupament clínic per àrea terapèutica.

Pel que fa a salut digital, destaquem l'StartUp Health Insights, un dels millors documents per anar veient com avança el sector de la innovació en salut, bàsicament seguint la inversió. Inversió, inversors, deals i subsectors amb més potencial analitzats amb rigor. Un imprescindible.

També trobareu informes en obert específics d'un àrea terapèutica. IQVIA (antic IMS Health i Quintiles), per exemple, publica el Global Oncology Trends 2019: el pipeline en oncologia, els nous mecanismes de tractament, l'activitat en assaigs clínics, els pacients que es beneficiaran de les noves teràpies emergents,...

 

Fàrmacs i assajos clínics

Per saber els nous medicaments, o quins fàrmacs s'aproven per a una indicació concreta, consulteu directament la pàgina estadística de la FDA. 59 va ser el total del 2018, i no us heu d'esperar a final d'any per veure els del 2019, la taula està puntualment actualitzada. 

Per a informació sobre assajos clínics, aneu directament a la base de dades global, ClinicalsTrials.gov, la plataforma de l'agència europea o l'espanyola. Si el que voleu és tenir una visió de l'execució dels assaigs clínics a Espanya, consulteu el Proyecto BEST de Farmaindustria, que periòdicament actualitza els indicadors sobre la investigació clínica en medicaments.

 

 

Salut i pacients

En temes de salut de la població, quasi totes les administracions i països tenen un portal de dades obertes. Què hi podeu trobar? Doncs, per exemple, quines són les dades oficials sobre l'esperança de vida de la població, quina és l'evolució del càncer a Catalunya o quina és la prevalença de la DM tipus 1. Consulteu l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya o Scientia, el Dipòsit d’Informació Digital del Departament de Salut, que proporcionen les dades amb la imparcialitat i el rigor necessaris. A escala espanyola, el Ministerio de Sanidad manté el portal Sanidad en datos. Des d’una perspectiva global, les referències habituals les dona la OMS o el Banc Mundial.

Si necessiteu contactar associacions de pacients de l'especialitat que estigueu treballant, existeix un directori estatal que les mapeja totes (més de 1.800 registrades). Les podeu filtrar per comunitat autònoma i per malaltia, amb una fitxa de contacte per cadascuna d'elles.

 

Com veieu, hi ha moltes entitats que dediquen esforç i recursos per facilitar la informació i fer-la accessible. Tot i això, si un cop consultades possibles fonts no trobeu alguna cosa, truqueu o envieu un correu a la institució que creieu que us pot donar més informació. Que Google no sigui el darrer recurs! I citeu sempre la font... no costa res i aporta molt!

El tema dona per seguir: si ho trobeu interessant, podem continuar fent selecció dels millors informes i recursos en futures entrades del blog de Biocat. Esperem el vostre feedback. Bon estiu, ens retrobem al setembre!

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.