Vés al contingut

Joël Jean-Mairet és managing partner d’Ysios Capital, fons especialitzat en ciències de la vida amb seu a Barcelona. Bioquímic amb doctorat en biologia cel·lular i immunoteràpia, va co-fundar GLYCART Biotechnology AG (Suïssa) el 2001 i va ser conseller delegat des de la seva creació fins que la companyia va ser venuda a F.Hoffmann-La Roche Ltd el 2005. Estant a Ysios, va formar part del consell de Biovex (ara AMGEN), president del consell de Cellerix (després TiGenix) i membre del consell de Tigenix (actual Takeda), AM-Pharma, MedLumics i Dermalumics. Actualment és el president del consell de Inbiomotion, i també forma part del consell d'Aura Biosciences (Boston) i Sanifit (Palma/San Diego).

 

En aquestes primeres setmanes de confinament, heu notat canvis en el dealflow que us arriba?

Nosaltres rebem unes 10-15 oportunitats noves cada setmana de tot el món per valorar, i això de moment no ha canviat. Sí que percebem que en els últims mesos hem rebut més projectes d’antivirals o vacunes, i això evidentment està relacionat amb la Covid-19, però la majoria d’oportunitats segueixen sent d’oncologia i sistema nerviós central.

 

Ysios està treballant en el seu tercer fons, centrat en el desenvolupament de medicaments. Canvia aquesta crisi els vostres plans?

Des del crack de març hem aturat el fundraising perquè ara tots els inversors tenen altres preocupacions més enllà de fer nous compromisos en fons de venture capital. Això, però, no afecta la mida del nostre nou fons, prevista en 200 milions d’euros, perquè ja tenim compromesa una part significativa i preveiem tornar a fer el fundraising habitual cap al juny.

 

En aquest sentit, preveieu una major predisposició dels grans inversors cap als fons especialitzats en salut?

L’actual crisi de la Covid-19 ens ha de recordar la necessitat d’innovar en ciències de la vida. Cal recordar, a més, que la biotecnologia és un tipus d’actiu no correlacionat amb el mercat: no depèn de cap demanda perquè són empreses que no venen res, no estan apalancades perquè són empreses de risc que no tenen en què apalancar-se, i per tant són empreses que només viuen de l’equity o les injeccions de capital per anar avançant el seu programa clínic. De fet, si mirem crisis anteriors, el sector biotecnològic sempre ha anat prou bé, i això els inversors ho veuen. Per això, quan ho puguin analitzar amb calma veuran que la biotecnologia és un actiu molt interessant per tenir en el seu portfoli.

 

S’estan veient afectats els timings de les operacions que ja teníeu en marxa?

No, de fet pensem tancar-ne algunes abans de l’estiu. Tampoc estem trobant massa dificultat per trobar partners per coinvertir, ni nacionals ni internacionals. Si tenen capacitat d’invertir, els fons de capital risc continuen ara invertint en empreses biotech per cobrir necessitats mèdiques no cobertes, que és el seu objectiu d’inversió.

 

Quins canvis preveieu a mig i llarg termini?

Podem diferenciar dos blocs d’empreses: les que tenim ja al portfoli, i les que seran noves inversions.

Pel que fa a les noves inversions, avanço que seran operacions més elevades, perquè amb la incertesa que hi ha la tendència és fer rondes més grans per finançar les empreses fins a un punt on comptin amb dades molt robustes que puguin atraure les farmacèutiques.

Pel que fa a les empreses del portfoli, l’efecte de la Covid-19 a curt termini és revisar els pressupostos d’aquest any i el vinent molt acuradament per mantenir la major caixa possible durant el major temps possible per poder afrontar els endarreriments. En la situació actual hi ha empreses que no poden seguir amb les seves investigacions de manera habitual (per exemple les que estan en fases clíniques) i tindran retards de 3-6 mesos que s’han de poder cobrir.

 

Aquesta pandèmia pot fer créixer l’interès dels inversors per la recerca en malalties infecciones?

Sí, hi pot haver un interès particular, però desenvolupar vacunes és llarg i molt complicat: per això aquest sector mai té tanta tirada entre els venture capital, perquè són àrees terapèutiques molt específiques i difícils de desenvolupar per a les empreses petites, i ho acostumen a fer sempre grans farmacèutiques. Pel que fa a antivirals sí que hem vist un rebrot aquestes setmanes: algunes de les nostres empreses participades estan estudiant començar noves línies d’investigació en Covid-19, i hem vist diverses noves oportunitats.

 

Quin missatge cal donar a societat i administracions per afavorir la inversió en biotecnologia com a aposta segura a mig termini?

Com deia, aquesta situació ens ha de recordar la necessitat d’innovar en ciència i biotecnologia, perquè necessitats mèdiques no cobertes n’hi ha moltes i n’hi continuarà havent, i a part hi ha brots com el d’ara de la Covid-19. A més, és un sector no lligat a les crisis econòmiques i que es basa en fonamentals, i això és atractiu pels inversors.

 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.