Vés al contingut

Ahir ens fèiem ressò de les iniciatives que s’estan desenvolupant a Catalunya en aquest sentit, i en aquest post fem un repàs global als assajos clínics que s'han posat en marxa des de l’inici del primer brot: més de 120 en només dos mesos i mig. La xifra no para de créixer i és la Xina el país que lidera el rànquing, amb més de la meitat d’estudis en marxa.

El 31 de desembre de 2019 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) rep informació d'un brot de "pneumònia de causa desconeguda" detectat a la ciutat de Wuhan, província de Hubei (Xina), una ciutat d'11 milions d'habitants. El 10 de gener del 2020 la seqüenciació genòmica determina que es tractava del nou coronavirus de Wuhan, el 2019-nCoV, un beta coronavirus relacionat amb el MERS-CoV i el SARS-CoV.

A finals del mateix mes ja hi havia detectats més d'11.000 casos i l'11 de març l’OMS declara pandèmia el brot, dies després de sobrepassar els 100.000 contagis registrats. A data 19 de març de 2020, amb més de 220.000 infectats en 159 països diferents, hi ha 121 assajos clínics registrats a Clinicaltrials.gov.

Per països, la Xina ha accelerat la cursa i té prop de 60 assajos oberts. Li segueixen els Estats Units, França i Hong Kong. Catalunya surt al mapa amb el primer estudi que es va desenvolupar a Espanya on hi participen conjuntament el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut, investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida de l’Hospital Germans Trias i farmacèutiques com Gebro i Laboratoris Rubió.


Fig. 1 Font: Clinicaltrials.gov

 

El país asiàtic lidera des del començament la batalla científica per trobar una vacuna o antivirals que lluitin contra aquest nou coronavirus. A finals de gener, amb més de 11.000 casos al seu territori, ja tenia 10 assajos en marxa.
 

Fig. 2 Font: Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)

 

Al gràfic que proporciona el mapa interactiu de la Johns Hopkins University es pot veure com no és fins a finals de febrer que comença l’expansió massiva del virus fora del continent asiàtic. Així, a mida que han anat passant els dies i hi ha hagut més països afectats, els grups de recerca i les farmacèutiques de tot el món han anat focalitzant els seus esforços en escurçar el temps de desenvolupament d’una nova terapia.

Si mirem les dades en una evolució temporal, a la figura 3 es pot veure que la Xina al desembre ja tenia pacients registrats en un estudi (els primers casos són de principis de desembre), i no és fins a mitjans de febrer que comencen a sumar-se iniciatives d’altres països. A mida que el contagi i la malaltia s’han anat estenent per tot el món, Estats Units, Hong Kong, Corea i França s’han anat incorporant al mapa.
 

Fig. 3 Font: Clinicaltrials.gov

 

Malgrat que el desenvolupament d’una solució en termes de temps, recursos humans i de producció és un procés llarg i de costos molt elevats, l’expansió internacional del problema ha presentat un repte comú a nivell mundial que ha posat a tots els països a treballar en la mateixa direcció. És, sense cap mena de dubte, una amenaça de salut global única, però el nombre d’assajos clínics per la Covid-19 no deixa d’augmentar cada dia, i aquest indicador ens dona la confiança que, des de la ciència, guanyarem aquesta batalla sense precedents.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.