2021: La recerca i la innovació com a motor de reactivació econòmica i d’inversió
<p>Tanquem l’any en què Biocat ha celebrat el seu <strong>15è aniversari</strong>, amb un relleu en la direcció general de l’entitat i una visió renovada per la BioRegió</p>
2021 ha estat un any de conscienciació generalitzada sobre la importància de la inversió en recerca i innovació en salut, així com de la necessitat de preparar-nos davant futures pandèmies, que ben segur arribaran. En aquesta línia, el Govern ha incrementat un 15% més dels pressupostos destinats a Salut pel 2022, el que representa un 26,5% del total, i ha creat un nou fons de capital risc per impulsar la recerca i l'emprenedoria científica a Catalunya. L’Ajuntament de Barcelona també ha anunciat la creació d’un fons per fomentar la innovació tecnològica i científica a la ciutat. Aquest any també s’ha accelerat la posada en marxa de noves iniciatives com el complex de Ciutadella del Coneixement (antic “Mercat del Peix”), el nou Hospital Clínic de Barcelona o el nou edifici de l’Institut de Recerca Vall d'Hebron, entre d’altres, què enfortiran les capacitats i el sistema de coneixement i salut de la BioRegió. El sector emprenedor també ha celebrat l’anunci de l’Ajuntament de Barcelona per emprendre a la ciutat, així com el Govern d’Espanya qui ha donat el pas per millorar l’ecosistema d’startups, amb l’aprovació de l'avantprojecte de la Llei de Startups.
Aquest mes de desembre repassem les fites més destacades que han tingut lloc al llarg de l’any i que anem recollint mensualment a aquesta secció, on veurem que, tot i la pandèmia, l’ecosistema de ciències de la vida i la salut a Catalunya continua, més que mai, treballant a un ritme engrescador.
La salut dental concentra les dues operacions d’inversió més altes en startups, amb una operació rècord fins la data: 41M€
Dues startups en salut dental han protagonitzat les dues operacions més altes de l’any: Impress, que ha captat 41 milions d’euros, convertint-se en la ronda més gran de la història a la BioRegió i Corus Dental, amb 25 milions d’euros. Per darrera destaquen altres rondes com InBrain Neuroelectronics (14,3 milions d’euros), Koa Health (14 milions d’euros), IMIDomics (14 milions d’euros), Mediktor (11 milions d’euros), TopDoctors (11 milions d’euros) i VEnvirotech (11 milions d’euros). Altres companyies han ampliat considerablement la seva capacitat de finançament mitjançant altres vies de finançament, com Anaconda Biomed què ha obtingut un crèdit de 10 milions d’euros del Banc Europeu d’Inversions (BEI) per reforçar el seu l+D i la biofarmacèutica Oryzon Genomics què ha aconseguit un milió de dòlars per part de filantrops per donar suport a un nou assaig clínic. Altres startups de la BioRegió han obtingut finançament mitjançant ajuts i convocatòries públiques, com és el cas de Sequentia Biotech (6 milions d’euros), Roka Furadada (3,2 milions d’euros), Aortyx (2,5 milions d’euros), HumanITcare (2,5 milions d’euros) i Novameat (1,86 milions d’euros). Cal destacar també que les startups AON Therapeutics i Time is Brain han estat seleccionades pel Consolidate amb un finançament de 300.000 euros cadascuna i Biel Glasses i Dermavision han guanyat el Health Longevity Catalyst d’EIT Health, juntament amb altres 19 empreses emergents europees. Cadascuna rebrà fins a 50.000 euros de finançament inicial per avançar en el seu producte o servei.
Capital Cell, la plataforma de crowdfunding que a l’octubre va superar la xifra d’inversió de 2020 (14 milions d’euros), encara té diverses rondes obertes d’startups de la BioRegió, com EndoLipiD, USMIMA (startup sorgida de d·HEALTH Barcelona) amb el seu dispostiu mèdic MOWOOT (aprovat recentment per la FDA) i Onalabs.
Pel que fa a les fusions i adquisicions, algunes empreses de la BioRegió han unit forces amb altres companyies internacionals. Entre altres, la biotec Infinitec, centrada en la investigació, desenvolupament, producció i comercialització de principis actius i sistemes d'alliberament d'última generació per la indústria cosmètica, què ha estat adquirida per la companyia alemanya Evonik; l’startup Bioinfogate, que ha desenvolupat una plataforma d'intel·ligència artificial especialitzada en la identificació de la toxicologia de nous medicaments i què ha estat adquirida per l’americana Clarivate Analytics; Hipra també va fer un moviment estratègic per encarar la seva línia de negoci a la salut humana amb l’adquisició de l’startup de la BioRegió Goodgut, especialitzada en I+D de proves diagnòstiques per a malalties digestives, un bon cas de transferència de tecnologia entre empreses locals.
Per finalitzar, destaquem algunes de les trobades internacionals importants de l’any, com el 4YFN, on enguany hi van participar a una àrea específica per salut digital més de 40 empreses i entitats de la BioRegió, i va posicionar la capital catalana com a referent en emprenedoria digital. Un altre esdeveniment destacat ha estat la 15à edició BIO-Europe Spring®, que no es va poder celebrar presencialment a Barcelona com estava previst, però que – virtualment – va comptar amb una presència catalana molt destacable. Altres conferències on ha destacat Barcelona (onsite o online) són el 44th World Hospital Congress, el World Vaccine Congress Europe o la European HealthTech Week. En format online es va presentar l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2020, amb uns resultats rècords que veurem com evolucionen a la propera edició del document, que tindrà lloc el proper 26 gener de 2022. Les inscripcions ja són obertes, així que no us quedeu sense la vostra entrada!
Principals avançaments en recerca
Catalunya s’està posicionant a l’avantguarda de les teràpies avançades i la medicina personalitzada, i un bon exemple ha estat l’aprovació de l'Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) del CAR-T ARI-0001, desenvolupat per l'Hospital Clínic de Barcelona, pel tractament de la Leucèmia que es desenvolupa íntegrament a Europa i és aprovat per una agència reguladora. L'Hospital de Sant Pau també ha finalitzat amb èxit la fase I del seu CAR-T i iniciarà un altre assaig el primer trimestre del 2022. Un altre avenç ha estat el descobriment de l’ICO i l’IDIBELL, en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia San Francisco (UCSF), d’un mecanisme que permet predir quins pacients respondran a la quimioteràpia i la radioteràpia. Sobre el càncer també cal destacar la posada en marxa del primer accelerador de protons públics contra el càncer d’Espanya, que s’ubicarà al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona o l’assaig internacional d’un nou fàrmac per frenar el càncer de mama metastàtic al VHIO, centre que enguany ha estat acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa. L’Hospital de Bellvitge ha desenvolupat un mètode relativament no invasiu que permet predir com respondran les metàstasis cerebrals a la immunoteràpia.
També hi ha hagut bones noticies pel tractament de l’Alzheimer: un estudi internacional liderat per la Fundació Pasqual Maragall ha identificat un nou biomarcador que detecta les fases inicials d’aquesta malaltia, una fita que converteix Barcelona en un dels principals pols a nivell mundial en recerca d’aquesta malaltia. L’Hospital de Sant Joan de Déu ha fet una operació pionera d’esclerosi amb realitat augmentada, una tecnologia amb gran impacte en el sector salut. Aquest centre ha obert enguany la primera consulta de toxicologia pediàtrica d’Espanya, una unitat que atendrà el consum accidentat de substàncies així com el consum d’alcohol i drogues. Un altre hospital que ha avançat en un projecte de recerca ha estat el Parc de Salut Mar, que ha publicat els resultats d’un estudi que demostren el moment exacte que els pacients perden la consciència quan se’ls hi administra l’anestèsia. Aquest descobriment permetrà ajustar la dosi sense risc d'administrar-ne massa quantitat.
Altres fites hospitalàries que volem destacar són el rècord de transplantament de ronyó de l’Hospital Clínic. Aquest mateix centre va participar, juntament amb Sant Joan de Déu, en el primer trasplantament creuat a Espanya de ronyó pediàtric entre persones de grup sanguini incompatible. L’Hospital de Bellvitge ha completat amb èxit el primer trasplantament a Catalunya d’un cor procedent d’un donant en asistòlia controlada, és a dir, amb el cor aturat i ha estat també el centre a realitzar per primer cop al món un sistema de doble pròtesi valvular cardíaca a través de la pell. Pel que fa a l’ús de noves tecnologies en operacions quirúrgiques, l’Hospital Sant Joan de Déu ha utilitzat per primer cop a Espanya, la realitat augmentada en una intervenció d’escoliosis.
Com a recerca destacable d’universitats, centres i instituts cal esmentar la presentació dels resultats dels 19 projectes catalans que van ser finançats el 2020 amb 4 milions d’euros per combatre la pandèmia, a través d’una convocatòria d’urgència llançada pel Departament de Salut i AQUAS, amb la col·laboració de Biocat. També, hem estat testimonis de la recerca liderada per l’IRBLleida, on s’ha definit un perfil de microRNA com a biomarcador per a predir l’evolució de la Covid-19. Seguint amb el SARS-CoV-2, la Universitat de Girona (UdG) ha desenvolupat un nou mètode per a detectar el coronavirus de forma ràpida i amb menys despesa que una prova PCR.
Un altre grup d’investigadors de l’IDIBAPS ha liderat un estudi multicèntric a tot l’Estat que demostra els beneficis de finalitzar l’embaràs en dones amb preeclàmpsia de més de 34 setmanes. Si continuem amb estudis, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), el Bellvitge Biomedical Research Institute - IDIBELL i la Universitat de Barcelona han descobert una nova via per al tractament de l’obesitat i un equip d'investigadors, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha obert la porta a desenvolupar nous tractaments per a aquest càncer cerebral. I felicitem a la Fundació Bosch i Gimpera, que enguany ha celebrat el seu 38è aniversari i ha aconseguit que les seves spin-off hagin facturat 7,1 milions d’euros l’any marcat per la pandèmia.
Creixement empresarial amb noves adquisicions i moviments estratègics
Hipra ha estat la inesperada protagonista de la Covid-19. La farmacèutica catalana, especialitzada en immunologia animal, va fer el salt a la salut humana la primavera del 2020 i aspira a ser la primera vacuna desenvolupada a Espanya que es llenci al mercat a principis del 2022.
Grifols, Uriach, Reig Jofre, Almirall, Esteve i Ferrer també han estat protagonistes de bones notícies aquest 2021, sobretot, pel que fa a noves adquisicions. La farmacèutica liderada per Víctor Grífols ha comprat el seu competidor alemany Biotest, amb una inversió de 1.600 milions d’euros, acord que li ha permès incorporar 26 centres de plasma, i lla biotecnològica americana GigaGen, per 67,3 milions d’euros. En el seu pla de desinversions, enguany la farmacèutica ha venut l’startup VCN Biosciences a l’americana Synthetic Biologics, per 66,4 milions d’euros. Per la seva banda, Uriach va adquirir l’alemanya Sidroga, un fet que ha donat a la farmacèutica accés a Alemanya, Àustria i Suïssa. Un altre moviment important ha estat el de la venta del seu negoci de genèrics al fons d’inversió MCH Private Equity i a un grup de family office catalans, una aposta per posicionar-se en productes sense recepta. Destacar també el reforç de la inversió internacional de Reig Jofre, que ha adquirit el 100% de la seva filial al Regne Unit per a consolidar-se en el país i que també ha estat notícia al llarg de l’any per la fabricació de la vacuna Janssen a una nova planta; els Laboratoris Ordesa, que han obert mercat a Turquia amb la compra del 50% de la marca de llet infantil Evolvia; o Almirall, què ha iniciat la comercialització a Alemanya i al Regne Unit d’un nou medicament per al tractament tòpic en adults de la queratosi actínica (QA) a la cara i el cabell. Cal destacar també la redefinició de les estructures en recerca i desenvolupament (R+D) d’algunes biofarmacèutiques durant aquest darrer any, com ha estat el cas d’Esteve i Ferrer.
Celebrem l’arribada de noves empreses del sector a la BioRegió, com la distribuïdora farmacèutica Alliance Healthcare, que posarà en marxa un complex a Viladecans (Barcelona) on tindrà les seves oficines centrals i un centre d’I+D. La suïssa Siegfried també s’ha fixat en Barcelona i ha adquirit dues fàbriques de Novartis per ampliar la capacitat de la seva xarxa mundial de productes farmacèutics, o Lacer, que enguany ha inaugurat nova seu corporativa a la ciutat comtal.