Vés al contingut

Biocat i el Parc Científic de Barcelona (PCB) han organitzat una jornada per resoldre tots els dubtes sobre les convocatòries, mecanismes de finançament i vies per accedir-hi. La sessió, celebrada el 6 d’octubre en format híbrid, ha comptat amb la participació de Mariona Sanz, directora general de Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya i Ramon Maspons, director d'innovació de l'AQuAS. L’acte ha estat conduit per Montserrat Daban, directora científica i de relacions internacionals de Biocat, i Maria Terrades, directora del PCB l’ha inaugurat.

A continuació, repassem els cinc punts clau de la sessió a tenir en compte per aquelles empreses i startups innovadores de la BioRegió que hi vulguin accedir:

1. En què consisteixen els Fons Next Generation?

Encara que sovint ens referim a Next Generation com si fos un sol fons, en realitat és la suma de varis amb diferents objectius i maneres de funcionament dotats d’un total de 750.000 M€, que es desemborsaran als estats membres durant el període 2021-2026. 

D’entre els diferents fons, en destaquen dos:  

  • El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), dotat de 672.500 M€ (el 90% del total dels fons), que serviran per a la recuperació en l’àmbit de la sostenibilitat, la digitalització i reindustrialització. D’aquest paquet, Espanya acabarà rebent 140.000 M€, dels quals 70.472 M€ els rebrà com a préstecs (encara sense activar) i 69.528 M€ en qualitat de subvencions.

  • El fons REACT EU, de 47.500 M€ (6% del total), destinat a combatre la pandèmia sobre la política de cohesió tradicional. A Espanya, acabaran arribant 12.436 M€, i serviran per finançaran programes d'ocupació, inversions en productes i serveis per a sistemes de salut, pimes, inversions en infraestructures que presten serveis bàsics als ciutadans i mesures econòmiques en les regions més afectades per la COVID-19.

La diferència entre els dos fons és que l’Estat és l’únic òrgan que té potestat per gestionar el finançament MRR. Les comunitats autònomes només gestionen les actuacions en base al finançament REACT EU. 

2. Com s’estan desplegant aquestes ajudes del fons MRR? 

Principalment, mitjançant convocatòries d’ajuts estatals. Els Ministeris estan desplegant la major part de les actuacions mitjançant convocatòries adreçades a la recuperació de tot el teixit econòmic, social i empresarial. 

3. Quines són les millors oportunitats d’entre les convocatòries publicades fins ara?

Fins al moment, l’Estat ha publicat 55 convocatòries finançades amb 7.819,54 M€ del fons MRR. I, sobre aquestes, Mariona Sanz ha llançat un missatge als assistents: “Competiu en aquestes convocatòries perquè són la principal oportunitat de recursos per a les empreses. Sobretot pel que fa a la recerca i la salut”. No obstant això, la directora general dels Fons Europeus de la Generalitat ha recordat que els fons Horizon Europe “continuen existint i cal continuar tenint-los en compte”. 

El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital és la cartera que més convocatòries ha publicat (52,8% del total de les convocatòries),per davant del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (12,79%), el d’Industria, Comerç i Turisme (10,86%) i Ciència i Innovació (8,43%). 

4. Com afecta l’evolució de la gestió del Fons en els projectes de teràpies emergents i medicina personalitzada? 

El projecte ‘Salut 2030’, que engloba 295 projectes transformadors catalans relacionats amb la salut on hi van treballar diferents agents del sector -entre ells Biocat- per accedir als fons europeus Next Generation de manera directa, s’ha reconvertit en un projecte estratègic que permet ubicar cadascuna de les propostes en l’instrument de finançament més adequat. “Els projectes per la Salut 4.0 i l’avaluació del sistema a partir de les dades els tindrem coberts. En canvi, els de teràpies emergents i medicina personalitzada, tocarà anar-los a competir a les convocatòries estatals MRR, i això ens obligarà a tenir una visió de sistema important”, ha avisat Ramon Maspons. 

5. Quines expectatives hi ha del PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) de salut de vanguardia?

Segons ha apuntat el director d’Innovació de l’AQuAS, la gestió d’aquest projecte és complex perquè depèn de quatre Ministeris diferents. “La coordinació del relat el farà l’Intitut de Salut Carlos III, però cada Ministeri funcionarà de forma independent amb les seves convocatòries, que no necessàriament estaran coordinades entre elles”, ha assenyalat. 

Pel que fa a la publicació de noves convocatòries de finançament per projectes en salut, Ramon Maspons ha assegurat que “no s’estan creant convocatòries noves, sinó que les ja existents s’estan suplementant amb fons europeus”.  

Montse Daban ha conclòs l’acte donant a conèixer el programa de finançament europeu Boost4Health per donar suport a la internacionalització de les empreses. La sessió ha comptat amb la col·laboració d'altres entitats de l'ecosistema com el Departament de Salut i el Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya, AQUAS, CataloniaBio & HealthTech, ACCIÓ i el programa europeu Interreg North-West Europe.

 

Si vols recuperar la sessió, accedeix al vídeo de la jornada i les presentacions dels ponents que hi van participar. 

 
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.