“Abatre el càncer, una missió possible”
<p>La CE obrirà processos participatius a Europa per definir un ambiciós objectiu per al 2030: salvar més de tres milions de vides</p>
L’estratègia del proper programa marc, Horitzó Europa 2021-2027, descansa sobre 5 missions a acomplir: adaptació al canvi climàtic; salut d’oceans, mars i aigües costaneres i continentals; ciutats intel·ligents; salut del sòl i aliments, i càncer. Aquest últim terme agrupa més de 200 malalties que tenen en comú un creixement cel·lular anormal i descontrolat, i que al 2018 van enregistrar més de 3 milions de casos nous als 28 països que llavors integraven la UE, abans del Brexit.
Quan la Comissió Europea (CE) va proposar aquesta missió sobre el càncer, va demanar a un comitè d’experts en camps com la recerca, la innovació, les polítiques, la gestió de la sanitat i l’assistència sanitària que fessin una proposta ambiciosa, amb un impacte mesurable en la salut de la població i amb un seguit de propostes executables.
Un procés obert i participatiu a diferents nivells ha servit per aglutinar diferents visions. La proposta final de la missió es votarà al desembre de 2020 al Parlament Europeu, però al juny ja es va publicar l’informe preliminar Conquering Cancer: Mission possible; Interim report of the Mission Board for Cancer, que serà estudiat per la CE i debatut durant la 2a edició dels Research and Innovation Days, del 22 al 24 de setembre. El document també servirà com a base per a diverses activitats participatives obertes a la ciutadania arreu d’Europa, per tal de definir les accions i estratègies necessàries per assolir aquest objectiu.
A Catalunya, l’oncologia és un eix principal de la BioRegió. L’ecosistema agrupa tota la cadena de valor del camp, des de recerca bàsica (81 projectes en oncologia actualment) fins a la creació de noves empreses (52 de constituïdes). En el camp dels assajos clínics, la BioRegió compta actualment amb 25 molècules en fase preclínica i 8 en fase clínica, de la mà de Cebiotex, Hospital Clínic, VCN Biosciences, Ability Pharma, Mosaic Biomedicals, ASCIL Biopharm, GP Pharm i Oryzon Genomics.
13 recomanacions dels experts
L’objectiu que ha publicat el comitè d’experts és que “el 2030 se salvin més de tres milions vides i que els supervivents visquin més temps i millor”. Per aconseguir-ho, l’informe llança 13 recomanacions:
1) Posar en marxa la plataforma paneuropea UNCAN.eu, que utilitzi infraestructures rellevants i inverteixi en el desenvolupament de nous models i tecnologies que es preguntin per la interacció entre el càncer i l’organisme hoste.
2) Desenvolupar un programa europeu per identificar el risc individual de càncer amb algorismes refinats.
3) Impulsar estratègies i polítiques efectives de prevenció.
4) Optimitzar els programes de cribratge i desenvolupar nous enfocaments per a la detecció precoç.
5) Avançar i implementar estratègies de medicina personalitzada per a tots els pacients de càncer a Europa.
6) Desenvolupar un programa paneuropeu de recerca en diagnòstic precoç i tecnologies mínimament invasives.
7) Desenvolupar un programa de recerca paneuropeu, amb polítiques de suport, per millorar la qualitat de vida dels pacients i del seu entorn.
8) Crear un centre digital europeu per a pacients de càncer on es puguin dipositar les dades per a l’atenció personalitzada.
9) Assolir l’equitat en el càncer en tota la UE i durant tota la malaltia.
10) Establir una xarxa d’infraestructures relacionades amb el càncer en tots els estats membres per incrementar la qualitat de la recerca.
11) Curar més i millor els càncers infantils i en joves.
12) Accelerar la innovació i la implementació de noves tecnologies, i crear living-labs centrats en oncologia.
13) Transformar la cultura del càncer.
Consulta l'informe Conquering Cancer: Mission possible; Interim report of the Mission Board for Cancer.