Vés al contingut

REDACCIÓ

La biofarmacèutica Advancell, amb seu al Parc Científic Barcelona (PCB), acaba d’anunciar resultats positius del seu tractament Acadra (Acadesina) en un estudi clínic de Fase I/II, realitzat en diversos pacients amb leucèmia limfocítica crònica resistents a la teràpia actual.
 
A l’assaig clínic –realitzat en diversos hospitals belgues, francesos i espanyols, entre els quals hi ha l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic de València i l’Hospital Madrid Sanchinarro– els pacients tractats amb Acadra van presentar una disminució fins el 50% de cèl·lules leucèmiques després de l’administració del tractament. En el cas dels pacients que a l’inici de l’estudi patien una afectació en els ganglis limfàtics, la reducció de cèl·lules canceroses va arribar al 75% després de cinc dosis.

Un comitè independent d’experts ha considerat que l’estudi mostra l'eficàcia del nou tractament per continuar amb el  seu desenvolupament, i que el perfil de seguretat observat demostra un gran potencial per tractar leucèmies en combinació amb d’altres fàrmacs ja existents.

La leucèmia limfocítica crònica és un càncer hematològic causat per excés de cèl·lules B (un tipus de glòbul blanc). És el tipus leucèmia crònica més freqüent en els països occidentals desenvolupats, i afecta a més de 15.000 persones a l'Estat espanyol (cada any es diagnostiquen 1.800 nous casos).

Segons fonts d'Advancell, a diferència de les quimioteràpies existents per aquesta malaltia, Acadra ha demostrat que és capaç d’eliminar les cèl·lules B sense destruir les cèl·lules T. Segons la Dra. Clara Campàs, vicepresidenta responsable dels programes clínics a Advancell: “Aquest fàrmac presenta un nou mecanisme d’acció que li confereix tres grans avantatges enfront dels tractaments existents: eficàcia en pacients resistents a uns altres fàrmacs, selectivitat per a les cèl·lules leucèmiques i un perfil de seguretat que ha de permetre que la qualitat de vida dels pacients afectats no es vegi disminuïda per la quimioteràpia”.

A més de l’eficàcia clínica en aquesta patologia, Acadra ha demostrat ser eficaç en models animals de mieloma múltiple (forma de càncer de la medul·la òssia ) i de limfoma de les cèl·lules de mantell (càncer del sistema limfàtic).

“Amb aquest projecte, Advancell reafirma el seu model de negoci consistent en el desenvolupament de nous fàrmacs fins a prova de concepte clínica (Fase II). Ara, estem en ple procés per llicenciar Acadra a un partner farmacèutic capaç de finalitzar el desenvolupament i llançar-lo al mercat”, ha explicat Kenneth Weissmahr, director general d’Advancell. S’estima que el seu el valor potencial en vendes superi els 500 milions d’euros anuals.

Un cas d’èxit de transferència de coneixement

Acadra és el primer fàrmac que surt d’una universitat pública espanyola i que arriba a assajos clínics. El fàrmac ha estat desenvolupat a partir de la tesi doctoral de la Dra. Clara Campàs a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB). Campàs va descobrir una molècula, l’Acadesina, per al tractament de leucèmies i limfomes. L’any 2003, la UB  –a través del Centre de Patents– va patentar el fàrmac. Clara Campàs, a més d'investigadora, va ser coautora de la patent del fàrmac.

El 2004, la Fundació Bosch i Gimpera va negociar la cessió dels drets de desenvolupament i explotació a Advancell, i va comptar amb el suport econòmic del Ministeri de Ciència i Innovació, a través del seu programa CDTI, i de la Generalitat de Catalunya per dur a terme el projecte. I l’any 2005 Acadra va obtenir l’estatus de medicament orfe per part de la Unió Europea, una categoria que designa aquells medicaments destinats a prevenir, diagnosticar o tractar malalties poc freqüents.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.