Vés al contingut

REDACCIÓ

L’estudi de les malalties és cada cop més innovador: s’està passant d’un model basat en l’estudi d’una única diana terapèutica (una única peça afectada en la malaltia) a un model en el qual s’intenta comprendre la complexitat d’interaccions moleculars dins d'una cèl·lula. Cada vegada són més els científics que pensen que el desenvolupament de nous fàrmacs demana una visió més àmplia i realista, que contempli quins són els elements responsables de la regulació dels processos biològics que poden causar patologies. Aquest canvi de paradigma s’anomena medicina de xarxes (en anglès, Network Medicine) i és el principal tema de debat la conferència ICREA que se celebra del 21 al 23 de novembre a Barcelona.

La conferència, organitzada per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), l’Institut Nacional de Bioinformàtica (INB) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), reuneix més de 150 científics internacionals i té el suport del Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) —una iniciativa de Biocat, amb el suport de l'Obra Social “la Caixa"— i de Genoma España.

Aquest matí l'han inaugurada la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat; el Dr. Joan J. Guinovart, director de l'IRB Barcelona; el Dr. Jaume Bertranpetit, director de l'ICREA; el Dr. Francesc Subirada, director del BSC, i el Dr. Giulio Superti-Furga, director del Centre de Recerca de Medicina Molecular de l'Acadèmia de les Ciències d'Àustria.

Segons Patrick Aloy, investigador ICREA a l'IRB Barcelona i organitzador de la reunió, “en les últimes dècades les empreses farmacèutiques han tingut un èxit molt limitat amb el desenvolupament de nous fàrmacs si es compara amb el gran esforç que dediquen a investigar. Una de les principals raons d’aquest fracàs és que no s’ha tingut en compte que les molècules rarament funcionen aïllades, sinó que formen part de complexes xarxes d’interacció dins una cèl·lula”. L’objectiu de la reunió és discutir sobre els desafiaments de les malalties complexes i encoratjar la col·laboració a nivell internacional per a una medicina del futur que requereix del treball conjunt de diferents especialitats científiques. 

El programa compta amb conferències de 20 reconeguts científics, tant de l'acadèmia com de l'empresa, que exposaran la seva visió sobre noves estratègies i avenços tecnològics per traçar les xarxes moleculars associades a patologies i extreure’n informació rellevant per entendre la patologia. Una part molt important del programa està dedicada a com fer que les xarxes siguin dianes terapèutiques i passar de les interaccions moleculars a teràpies clíniques. En el congrés, també es debatrà l’aplicació de la medicina de xarxes en la medicina personalitzada, que té per objectiu dissenyar teràpies específiques per a cada pacient. 

Notícia relacionada (10/11/2011)

Organitzen:

      

Col·laboren:

     

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.