Vés al contingut

Redacció

Biocat, juntament amb els socis del projecte europeu Interbio, han publicat la primera edició del llibre blanc From Research to Market: Key Issues of Technology transfer from public research centres. Es tracta d'una guia que reuneix les directrius pràctiques de tot el procés de transferència de tecnologia en l'àmbit de la recerca pública en biotecnologia, biomedicina i tecnologies mèdiques. Aquest procés va des de la identificació de la tecnologia, passant per les diverses alternatives de protecció, avaluació i valoració, fins a la transferència de resultats a les empreses perquè desenvolupin i portin un medicament, un tractament o un dispositiu mèdic al mercat.

Més concretament, s'hi poden consultar les especificitats dels centres de recerca públics quant a polítiques de protecció i entorn regulatori que poden influir en el procés de transferència de tecnologia (capítol 1). També descriu els passos i les fases que han de seguir les empreses que estiguin interessades a comercialitzar una tecnologia des d’un centre de recerca públic (capítol 2) i ofereix una visió general de les fonts més importants per identificar tecnologies amb potencial (capítol 3). L'últim capítol identifica els problemes clau que s'han de tenir en compte, tema que es tracta àmpliament en el capítol 4.

Fases del procés de transferència de tecnologia (capítol 2)

La finalitat d'aquest llibre blanc és esdevenir una publicació de referència en els processos de transferència de tecnologia, especialment en els que es duen a terme a les entitats de Catalunya, València, Lisboa, Tolosa de Llenguadoc i Bordeus (regions del projecte Interbio). D'altra banda, per a les empreses —principalment pimes—, start-up i spin-off vol ser una guia d'assessorament ja que, entre d'altres aspectes, detalla i explica els elements claus a considerar abans d'oferir o adquirir una tecnologia o un producte.

Segons l'Informe Biocat 2011, Catalunya representa gairebé l’1% de la producció científica mundial i el 2,5% de la UE-15, producció que procedeix principalment del sector universitari (64,2%) i del sanitari (28%). Malgrat l’esforç de les Oficines de Transferència de Resultats de Recerca (OTRI) dels últims cinc anys i l’augment considerable dels mecanismes de protecció de la propietat intel·lectual, només el 10% de les invencions i el 14,6% de les noves sol·licituds de patents procedeixen de l’àmbit públic (el 25% dels sol·licitants han generat més de cinc patents en l’última dècada). Un indicador més positiu és que el 26,6% de les spin-off que fan recerca provenen de l’entorn públic.

Descarrega el llibre (pdf)

Per a qualsevol consulta podeu enviar un correu electrònic a innovacio@biocat.cat

   

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.