Jornada PASS 2025: un pas endavant per accelerar la incorporació d’innovació al sistema de salut
La jornada va reunir prop de 200 professionals i consolida la col·laboració entre els agents de salut per transformar el sistema a través de la innovació.

El passat 8 de juliol Biocat, en col·laboració amb el Departament de Salut, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i el Servei Català de la Salut (CatSalut) va organitzar la Jornada PASS 2025 a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un esdeveniment decisori per fer balanç del primer any del Programa d’Accés de la Innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS) i plantejar-ne els pròxims reptes. La trobada va reunir prop de 200 professionals i agents clau del sector, incloent hospitals, startups, institucions i organismes públics.
Des de l’inici, la Jornada PASS 2025 va posar en valor els avenços del programa i la col·laboració entre les entitats impulsores. El director general de Biocat, Robert Fabregat, va destacar algunes de les fites assolides: “des de Biocat hem posat en marxa dues eines clau: el navegador; que ajuda a identificar instruments i recursos disponibles a la BioRegió per accelerar la innovació, i la Plataforma d’Innovació, que facilita l’autoavaluació i la connexió entre innovadors i el sistema de salut. D’altra banda, hem visitat 17 hospitals arreu del territori i actualment estem mantenint converses amb les direccions territorials d'atenció primària perquè la nostra voluntat és que la innovació necessària per transformar el sistema arribi a tot arreu i el PASS contribueixi també a revertir iniquitats territorials.”
La taula inaugural va presentar les principals novetats i instruments del PASS amb una visió estratègica compartida per agilitzar la implementació d’innovacions requerides pel sistema de salut. Hi van intervenir Robert Fabregat, director general de Biocat; Sandra García-Armesto, directora d’AQuAS; Carme Pratdepàdua, responsable de l’Oficina mHealth.cat de la Fundació TIC Salut Social; i Assumpta Ricart, gerent de Processos Integrats de Salut a CatSalut. La sessió va ser moderada per Ramon Maspons, director d’Innovació d’AQuAS.
Un dels punts més destacats de la jornada va ser la presentació, per primera vegada, de les necessitats prioritàries del sistema de salut de Catalunya, identificades per CatSalut i que orientaran les futures convocatòries del PASS. Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial de CatSalut, va explicar que, d’un total de 260 necessitats, se n’han prioritzat set àmbits:
- Transformar la gestió assistencial cap a processos més àgils i eficients
- Necessitat de diagnòstics i tractaments personalitzats
- Decisions preses amb dades en temps real
- Accessibilitat, equitat i flexibilitat en l’atenció sanitària
- Prevenció, promoció de la salut, i envelliment actiu
- Integració de la salut mental i el benestar emocional a tots els nivells assistencials
- Comunicació per a la millora de la confiança i co-creació per a la millora de l’experiència
Carrasco va emmarcar aquestes necessitats en tres eixos transversals fonamentals que orienten qualsevol proposta innovadora: “La persona com un tot”, posant en el centre les necessitats integrals de salut de cada individu; “La salut també té gènere”, integrant la perspectiva de gènere tant en la planificació com en l’atenció sanitària; i “Un sistema sostenible”, vetllant per la viabilitat econòmica, mediambiental i social del sistema a llarg termini.
La taula rodona sobre lliçons apreses va comptar amb una representació d'algunes de les empreses seleccionades al pilot de la Unitat d’Acompanyament: Alfons Carnicero, CEO d’ABLE Human Motion; Alicia Martínez-Piñero, CEO de Time is Brain; Mariona Serra, directora de GoodGut; i Maria de Martí, CTO de MiMARK, moderats per David Pijoan, Project Manager al Departament d’Innovació de Biocat, i Rosa Vivanco, Directora de l’Àrea d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Qualitat d’AQuAS. Les startups van destacar el valor del suport rebut per part del programa i l’impacte tangible en les seves trajectòries, així com els reptes i millores a afrontar en els propers anys.
Un cas exemplar va ser ABLE Human Motion, que va anunciar que han estat proposats per CatSalut com adjudicataris per la incorporació dels seus exoesquelets de rehabilitació robòtica entrin a cinc hospitals públics de la sanitat catalana, una tecnologia que pot revolucionar la recuperació funcional de pacients amb discapacitats neurològiques: “Fa un any vam entrar a la Unitat d’Acompanyament i, des de llavors, hem aconseguit la certificació CE i hem implantat la nostra tecnologia en 15 clíniques privades. Ara estem entrant a la sanitat pública, un gran objectiu assolit”.
En la sessió dedicada a l’adopció d’innovació des del punt de vista dels hospitals, moderada per Núria Castany, Project Manager al Departament d’Innovació de Biocat, i Cristina Mallol, Gerència de Processos Integrats de Salut, Àrea Assistencial de CatSalut, hi van participar diversos referents clau del sistema sanitari català, entre ells Patricia Pesudo, directora d’Impuls Estratègic i Transformació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Oriol Estrada, director d’Estratègia Assistencial i Innovació de l’Hospital Germans Trias i Pujol; Imma Bosch, responsable de Transformació Digital del Consorci Hospitalari de Vic; i Laia Masip, project manager en Tecnologia Mèdica i Innovació de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Aquest grup heterogeni, que representa la diversitat d’infraestructures i organitzacions del territori, va permetre reflectir les diferents realitats i reptes que afronten els hospitals catalans a l’hora d’haver d’afrontar i promoure l’adopció d’innovació. Durant la taula es van analitzar qüestions com la manca d’infraestructures específiques i la necessitat de nous models organitzatius per tal que les innovacions puguin ser escalables. També hi va haver consens en la importància d’una millor coordinació amb l’ecosistema d’innovació per garantir que les solucions desenvolupades responguin a necessitats reals del sistema sanitari català.
Un dels moments culminants va ser l’anunci de la convocatòria oberta del INNOPASS, que s’obrirà oficialment el 28 de juliol. Aquesta convocatòria seleccionarà i acompanyarà innovacions alineades amb les necessitats descrites per CatSalut, donant-les suport en les fases de validació clínica, pilotatge i implantació, amb serveis d’assessorament tècnic, científic i de gestió. A més, el programa oferirà la possibilitat de posar en contacte les solucions seleccionades amb diferents stakeholders de l’ecosistema sanitari català (hospitals i centres sanitaris, instituts de recerca, institucions públiques i privades, i altres agents rellevants), per facilitar la seva connexió i implementació real en el sistema de salut.
La cloenda institucional va anar a càrrec d’Antoni Plasència, Director General de Recerca i Innovació en Salut, que va subratllar la importància de continuar treballant conjuntament des de l’àmbit públic i privat per transformar el sistema mitjançant la incorporació de la innovació i assegurar un impacte real, sostenible i compartit entre tots els actors del sector.