Vés al contingut

Biocat ha organitzat aquest mes de febrer el Tech Transfer Day, la segona edició de la trobada anual de les Oficines de Transferència de Tecnologia de Catalunya on hi ha assistit més de 65 persones del sector. Principalment de centres de recerca i tecnològics, universitats, hospitals i instituts de recerca sanitària de Catalunya, amb l’objectiu de donar a conèixer les seves necessitats per fer arribar les tecnologies en salut al mercat.

Durant la jornada, celebrada al CosmoCaixa de Barcelona, s’han presentat tres casos d’èxit de la BioRegió de Catalunya: Swan Medical, Integra Therapeutics i Mimark.  El Dr. Joan Francesc Julián, cap de servei de Cirurgia general i Digestiva de l’Hospital Germans Trias i Pujol i co-fundador de Swan Medical, Carles Taulé, project manager d’Integra Therapeutics i Marina Rigau, CEO i co-fundadora de Mimark, han compartit taula amb empreses inversores i gestores d’innovació per parlar sobre els reptes d'inversió en early stage a Catalunya

Un dels temes principals tractats ha estat la falta de connexió entre les startups o projectes i els fons d’inversió. Laura Rodríguez, principal d’Invivo Capital, ha parlat sobre la manca de proactivitat per part de les Oficines de Transferència de Tecnologia: “Molts cops som nosaltres els qui hem d’anar a congressos o estar al dia dels papers per trobar projectes o empreses que ens interessin”. Una solució a aquesta problemàtica seria “fer scouting per identificar un projecte amb un bon portfoli i parlar amb el personal investigador per construir junts la seva innovació”, ha assenyalat Carlos López, director de Desenvolupament de Negoci del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). En canvi, per a Marina Rigau, la clau de tot això està en “ser menys gelosos del nostre projecte i mostrar-lo més perquè una bona idea no es quedi al calaix”.

Aquesta desconnexió entre els diferents agents de l’ecosistema és encara més evident als hospitals, “on els cirurgians tenen idees molt vàlides, però hi ha una manca de temps i de relació entre el personal investigador i el departament d’innovació”, ha explicat el Dr. Joan Francesc Julián. Per intentar revertir aquesta situació, Lurdes Jordi, directora d’Innovació de la Fundació Boch i Gimpera (FBG-UB), ha proposat que siguin les universitats qui afavoreixin aquestes connexions: “Han de ser les universitats les quines connectin la investigació pràctica amb la investigació clínica”, ha assegurat.

Un altre dels aspectes que s’han debatut durant aquesta primera sessió ha estat el model de finançament que necessiten les startups o projectes. “Cada projecte necessita un model de finançament concret. Hi ha projectes que poden estar molt bé, però l’impacte i el risc que tenen és moderat, aleshores no és un projecte adreçat al Venture Capital”, ha assegurat Clara Campàs, Managing partner i co-fundadora d’Asabys. Per altra banda, Carles Taulé ha parlat sobre les diferències entre els ajuts públics i el capital privat: “una startup necessita els ajuts públics que van destinats a les empreses, però el capital risc et proporciona una velocitat de creixement que no trobes enlloc”.
 


Núria Martí, directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci de Biocat, Laura Rodríguez, principal d’Invivo Capital, Clara Campàs, managing partner i cofundadora d’Asabys, Marina Rigau, CEO i cofundadora de Mimark, Carles Taulé, project manager d’Integra Therapeutics, Dr. Joan Francesc Julián, co-fundador de Swan Medical, Carlos López, director de Desenvolupament de Negoci del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), Lurdes Jordi, directora d’Innovació de la Fundació Boch i Gimpera (FBG-UB) i Robert Fabregat, director general de Biocat.
 

Acte seguit, s’ha organitzat una sessió sobre “Tècniques de negociació d’ofertes en la transferència de tecnologia”, que ha estat conduïda per Kandarp Mehta, professor adjunt de l’IESE Business School. “Qualsevol negociació en el món empresarial parteix de la confiança. És així com negociar significa donar-li poder a algú altre i pensar que no l’utilitzarà”, ha assenyalat Kandarp Mehta. També ha posat èmfasi en la importància de preparar-se bé davant d’una negociació i ha ofert alguns consells, entre els quals destaquen el de tenir “una xarxa de seguretat, una alternativa, que et doni poder per negociar millor amb els inversors”.
 


Kandarp Mehta, professor adjunt de l’IESE Business School
 

En aquesta trobada, Biocat ha aprofitat per a donar a conèixer un dels seus projectes estratègics i, en general, de tota la BioRegió de Catalunya, com és el hub de teràpies avançades. A banda, també ha compartit els programes d’emprenedoria i acceleració, com d·HEALTH Barcelona Part Time i CRAASH Barcelona, així com la nova plataforma ”Invest BioRegion Portal” de Biocat, un portal que permetrà les trobades virtuals i interaccions entre inversors i companyies internacionals i el Portafoli d’oportunitats invertibles i llicenciables procedents de centres de recerca, universitats i hospitals, així com de tot l’ecosistema d’startups de la BioRegió de Catalunya.
 

La Barcelona Health Innovation week, una setmana dedicada a la innovació

El Tech Transder Day s’ha celebrat en el marc de la primera edició de la Barcelona Health Innovation Week, una setmana organitzada per Biocat enfocada a la innovació, l'acceleració, la tecnologia i la transformació en el sector salut. És així com del 13 al 16 de febrer, diferents entitats de la BioRegió de Catalunya han organitzat presentacions, xerrades, debats, webinars i activitats de networking. Encara ets a temps de participar-hi! Consulta-les!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.