Vés al contingut

Redacció

Associar-se amb una empresa local o obrir una delegació pròpia són les millors maneres d’accedir al mercat brasiler, que té un sistema fiscal molt proteccionista i grava enormement les importacions i les empreses estrangeres. Aquesta és una de les principals conclusions dels experts que van participar a la jornada Impulsant la internacionalització (I): Brasil, organitzada per Biocat el 17 d’abril, en el marc del projecte bioXclusters que té per objectiu impulsar la internacionalització de les pimes biotec europees en mercats clau, com els Estats Units, el Brasil i la Xina.

Eduardo Emrich Soares, president de l’entitat Biominas, que gestiona una bioincubadora a Belo Horizonte, capital de Minas Gerais (el segon estat del Brasil per nombre d’empreses biotecnològiques, amb un 30% del total), i que ofereix serveis d’assessorament en desenvolupament de negoci, finançament i landing, va ser l’encarregat d’obrir la jornada. En una àmplia presentació va detallar el panorama general del mercat biotecnològic brasiler, encara poc desenvolupat i que es concentra principalment als estats del sud-est —en concret a São Paulo, Rio de Janeiro i Minas Gerais— i del sud —sobretot a Rio Grande do Sul, tot i que està creixent a Paranà i a l’estat de Santa Caterina, on precisament ACC1Ó organitza una missió empresarial el proper mes de maig.

 

Evolució de la balança comercial de salut al Brasil 2010 (milers de milions de dòlars)

 

El Brasil compta actualment amb un 270 empreses en l’àmbit de ciències de la vida, de les quals només 143 són estrictament empreses biotecnològiques —quan només l’estat de Minas Gerais té l’extensió de França— i té un clar dèficit comercial en importacions de productes biofarmacèutics. Segons les xifres aportades per Soares, un 33% de les biotec brasileres treballen en salut humana, mentre que un 31% treballen en l’àmbit de l’agroeconomia.

Un 67% d’aquestes empreses té menys de 10 anys i el 53% són microempreses amb menys de 10 treballadors. Un 66% de les biotecnològiques brasileres venen productes desenvolupats internament i un 62% són proveïdores de serveis, mentre que només un 18% comercialitzen productes desenvolupats per altres empreses i un 8% desenvolupen productes llicenciats per tercers. En els darrers anys s’ha doblat el nombre d’asajos clínics realitzats al Brasil, tot i que encara és reduït (2.763 el 2010), però segueix creixent i es valora especialment la diversitat ètnica que ofereix el país.

D’altra banda, el Brasil s’ha situat com un dels primers proveïdors mundials de biocombustibles, i es preveu que el 2030 sigui responsable del 50% de la producció mundial d’etanol.

El creixement de la classe mitjana, que ha passat del 34% de la població, el 2005, al 53%, el 2010, es presenta com una gran oportunitat, pel creixement de la demanda de serveis de valor afegit, també en l’àmbit biomèdic.

En la segona part de la jornada, va tenir lloc una taula rodona amb la intervenció de Trini Bofarull, responsable de mercats americans d’ACC1Ó; de Sergi Trilla, director general de Trifermed; de Clara Nascimento, responsable del departament d’Amèrica Llatina d’aquesta companyia; i del mateix Eduardo Soares. El debat va comptar també amb la contribució diferida de Josep Maria Boades, director de l’oficina d’ACC1Ó a São Paulo, qui va parlar de la seva experiència donant suport a l’aterratge d’empreses catalanes al Brasil, insistint en el paper clau dels socis locals.

Entre les activitats de bioXclusters, Biocat té previst organitzar dues noves sessions sobre internacionalització amb experts locals, centrades en els mercats d’EUA (juliol 2012) i la Xina (primer trimestre de 2013). També s’està organitzant una missió al Brasil per setembre de 2012. Si esteu interessats a participar-hi poseu-vos en contacte amb Adela Farré (afarre@biocat.cat)

 

       flickr logo Imatges

       vimeo Vídeos

 

Més informació a The Brasilian life science industry. Pathways to growth, editat per Biominas i la consultora internacional PricewaterhouseCoopers (PwC).

Pots seguir-nos a Twitter @bioXclusters

 

Documentació de la jornada:

  • Visió general del mercat biomèdic al Brasil, Eduardo Soares - Descarregar (pdf)
  • Què és i què fa Biominas, Eduardo Soares - Descarregar (pdf)
  • ACC1Ó: instruments de suport a la internacionalització de l’empresa catalana, Trini Bofarull - Descarregar (pdf)

 

Informació relacionada:

Organitzen:

     

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.