Vés al contingut

Catalunya participa en més de 1.200 assajos clínics en marxa per provar noves teràpies i fàrmacs en pacients. Si es compara aquesta xifra a nivell europeu, la BioRegió es col·loca en la 6a posició en nombre de participacions en assajos, i la 8a a nivell mundial. 

En motiu del Dia Internacional de l’Assaig Clínic, que se celebra cada 20 de maig per recordar la importància de la recerca en salut, Biocat repassa amb aquestes dades un dels principals actius de la BioRegió, que se situa en nombre de participacions en estudis actius només per darrera de grans països com els Estats Units (9.532), Canadà (1.905), França (1.896), el Regne Unit (1.633), Espanya (1.595), Alemanya (1.583) i Itàlia (1.460). Les dades també evidencien que els centres catalans participen en el 75% dels assajos actius que es realitzen en el conjunt de l’Estat.
 

Referents en oncologia

Pel que fa a les especialitats, Catalunya excel·leix en la realització d’assajos clínics a nivell mundial en una àmplia varietat d’especialitzats, però en destaca principalment una: l’oncologia, que representa el 65,5% dels assajos clínics amb participació catalana, seguida en nombre pels estudis per a malalties cardiovasculars (15,7%) dermatologia (13,4%), malalties del sistema nerviós central (7,8%) i oftalmologia (7,8%).

Per centres, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el més actiu en assajos clínics, seguit de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Parc Taulí i el Parc de Salut Mar.
 

Catalunya: destinació prioritària al món en assajos clínics

Els actius principals que expliquen per què Catalunya s’ha convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món són un sistema sanitari de primer nivell, uns hospitals de primera categoria, uns professionals sanitaris de renom internacional i un cost més competitiu que a d’altres països d’Europa i Estats Units. 

Pel director general de Biocat, Robert Fabregat, “Catalunya s’ha convertit en els darrers anys en un dels principals motors d’assajos clínics a escala mundial”. Ho corroboren fets com, per exemple, que “des del 2001, el nombre d’assajos clínics duts a terme a Catalunya no ha deixat de créixer any rere any, excepte l’any 2020, en què es van estancar a causa de la pandèmia de la COVID-19”. No obstant això, el director general de Biocat considera que “les xifres són molt positives i es continuen mantenint nivells previs a la pandèmia”. 

Una mostra d’aquest atractiu es el desenvolupament d’assajos clínics de les empreses farmacèutiques internacionals més rellevants i amb més volum de facturació, com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen, GSK, Boehringer Ingelheim, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Pfizer, AbbVie o Sanofi, i la recentment anunciada Alexion --propietat d'AstraZeneca— que obrirà a Barcelona al 2022 un nou centre dedicat a assajos clínics sobre malalties rares. 

És així com no es d'extranyar que esdeveniments internacionals tan potents com el Summit for Clinical Trials Operations Executives Europe (SCOPE Europe) hagin escollit la capital catalana per organitzar la 4a edició del seu congrés anual, celebrat el mes passat, o la recent selecció de Barcelona com a propera seu de la conferència internacional de biotecnologia BIOSPAIN del 2023. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.