Vés al contingut

Només el 20% de les empreses i centres de recerca que aspiren a finançament del 7è Programa Marc (7PM) de la Unió Europea aconsegueixen subvencions per als seus projectes. El 7PM –principal instrument europeu de finançament de projectes d’R+D+i durant el període 2007 i 2013– atorgarà la seva xifra rècord, 6.400 milions d’euros (5.700 milions d’euros el 2009 i 4.700 el 2008).

El Govern català, a través del Programa Connect-EU, s’ha plantejat com a objectiu que entre 100 i 150 empreses catalanes aconsegueixin subvenció aquest any i que s’incrementi en un 30% el nombre de projectes liderats per entitats de recerca.

Europa i les oportunitats per a Catalunya

Per donar a conèixer els recursos que ofereix Europa, la setmana passada es va celebrar al World Trade Center de Barcelona una jornada amb representants de la Comissió Europea, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i del Ministeri d’Innovació, en la que hi van participar més de 700 persones. També es van presentar altres grans iniciatives com l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET). La directora de Projectes de la Unitat de Projectes Estratègics de Biocat, Ascensió Heredia, va explicar la tasca que s’està realitzat per impulsar la candidatura de Catalunya per participar activament en la nova KIC (comunitat de coneixement i innovació) de l’IET en l'àmbit de salut/ciències de la vida, que és previst que sigui seleccionada durant el 2011. Aquestes activitats compten amb el patrocini de Ciemat (MICINN).

El Govern de Catalunya destinarà 12,8 milions d’euros el 2010 a incrementar la capacitat de captació de fons de la UE per a la recerca de les empreses i entitats de recerca públiques i privades catalanes. Aquest pressupost procedeix del fons estatal Euroingenio, que atorga finançament a les comunitats autònomes en funció de la seva capacitat demostrada de captar fons europeus per R+D. El 2009, Catalunya va captar un 70% més d’ajuts de Brussel·les que el 2008.
 
L’any passat, el 2% del total d’ajuts de la UE a projectes d’R+D en el marc del 7PM van ser captats per empreses i entitats de recerca catalanes. Aquesta dada és prou rellevant tenint en compte que els països amb més projectes finançats, com Alemanya o el Regne Unit, no arriben al 10%. El 2009 el centres de recerca i empreses catalanes van captar 76,68 milions d’euros de la UE per a activitats d’R+D, el 28,39% del total aconseguit per l’Estat espanyol. L’objectiu de Connect-EU és arribar als 110 milions d’euros de finançament el 2010 i aconseguir una major participació d’empreses ja que fins ara ha predominat la participació d’universitats i centres de recerca.

Des de 2007 Catalunya ha participat en 620 projectes de recerca del 7PM, dels quals ha liderat el 37%, i ha obtingut 240 milions d’euros de finançament.
 
El Programa Connect-EU té tres eines: construcció d’una estratègia de lobby a Brussel·les, serveis de capacitació i formació per a gestionar projectes europeus, i reforç de l’R+D empresarial. L’estratègia de lobby a la UE inclourà el reforçament de l’oficina d’ACC1Ó a Brussel·les i la creació de l’anomenada Xarxa Connect-EU, formada per grups sectorials de Catalunya amb interessos coincidents Europa.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.