Vés al contingut

Segons informa El Periódico de Catalunya (31/3/2009), un centenar de científics i tècnics deixaran properament les dependències que ocupen a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per traslladar-se al sincrotró Alba. La construcció de la gran infraestructura ja s’ha finalitzat, però encara queda pendent l'anell principal de 250 metres de perímetre, el qual està previst per a finals d’aquest 2009. Després es necessitaran uns dos anys d’ajustaments fins que la instal•lació sigui totalment operativa.

El sincrotró Alba és un complex científic de sis hectàrees situat a Cerdanyola del Vallès, que inclou despatxos, laboratoris, tallers, un edifici auxiliar i una central elèctrica. Quan estigui a ple rendiment, hi treballaran unes mil persones, incloent la pròpia plantilla (unes 150 persones) i experts vinguts d’altres centres científics que estiguin interessats en un projecte específic.

Un nou pas per a la recerca biomèdica

Els sincrotrons són circuits circulars en els quals es llancen electrons a tota velocitat perquè emetin radiació. Per aconseguir velocitats pròximes a la de la llum, és necessari un canó que s'encarregui de disparar els electrons i un circuit secundari, anomenat booster, on els electrons s’acceleren mitjançant l'ús de potents imants. Posteriorment, els electrons es redirigeixen cap a l'anell principal o d'emmagatzematge per emetre llum de sincrotró. Aquesta llum és recollida en uns laboratoris on hi ha els materials que es volen estudiar. L'espectre resultant es processa i ofereix informació sobre els materials: la seva estructura, composició...

En el cas del Sincrotró Alba el canó ja està enllestit i provat amb èxit i el booster es començaran a fer les primeres proves el proper mes de juny.

La radiació del sincrotró es pot utilitzar en molts camps de la recerca. Cal remarcar les aplicacions específiques en recerca biomèdica i sectors industrials de l’àmbit farmacèutic, alimentari i cosmètic.

Un comitè internacional decidirà els usos prioritaris

El sincrotró tindrà capacitat per acollir 32 sortides de llum, cada una amb un laboratori d'anàlisi diferent, si bé en una primera fase només se'n posaran en funcionament set. Cada any s'efectuaran dues convocatòries, avaluades per experts internacionals, per determinar els millors projectes des d'un punt de vista de la viabilitat i la rendibilitat, és a dir, per decidir quin grup mereix fer servir la instal•lació.

Apunt històric

El 8 de març de 2002, el Consell de Ministres del Govern espanyol va donar llum verda al projecte del sincrotró del Vallès, una iniciativa impulsada pel catedràtic del Departament de Física de la UAB, Ramon Pascual. En el seu disseny hi treballa, des de fa anys, el Laboratori de Llum de Sincrotró vinculat a l'Institut de Física d'Altes Energies de la UAB. El sincrotró Alba està gestionat pel Consorci CELLS.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.