Cinc projectes de la BioRegió, distingits pel Consell Europeu de Recerca
<p>Investigadors del CRG, ISGlobal i IBEC obtenen ajuts ERC Starting Grant per a recerca en càncer, sífilis, tuberculosi i envelliment, entre d'altres</p>
Cinc projectes catalans de l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut han estat seleccionats en la darrera convocatòria d’ajuts Starting Grants del Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC per les seves sigles en anglès), resolta aquest setembre. Es tracta de tres projectes del Centre de Regulació Genòmica (CRG), un de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i un de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Els ajuts competitius Starting Grants, dotats amb fins a 1,5 milions d’euros per a 5 anys, s’adrecen a investigadors amb 2-7 anys d‘experiència i potencial per convertir-se en líders de recerca. L’únic criteri de selecció d’aquests ajuts és la qualitat del projecte, motiu pel qual es consideren un indicador del nivell d’excel·lència científica de la institució i del país on treballa l’investigador.
El resultat català suposa el 5,2% dels 115 projectes europeus seleccionats en l’àmbit de les ciències de la vida, igualant el resultat de països com Bèlgica o Àustria. En aquesta disciplina s’havien presentat 867 propostes. En el conjunt de la convocatòria, comptant totes les disciplines científiques, s’han presentat 3.106 projectes de 24 països, dels quals han estat seleccionats 408, el que suposa una taxa d’èxit del 13,1%.
Dissenyar un nou tractament contra la sífilis
Oriol Mitjà, ISGlobal
Oriol Mitjà, investigador d’ISGlobal, ha rebut finançament per buscar tractaments alternatius per a la sífilis, malaltia en creixent prevalença de la qual es van notificar més de 1.000 casos a Barcelona només el 2017. Si bé existeix un tractament eficaç per a la malaltia (penicil·lina injectada), “és necessari identificar antibiòtics que siguin igualment eficaços, però d'administració més senzilla, per reforçar l'adherència al tractament i reduir la taxa de contagi”, explica Mitjà. El projecte de Mitjà es farà a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i té com a objectiu identificar un nou tractament exportable a qualsevol context afectat per l'increment de la malaltia.
Atac selectiu contra la tuberculosi
Loris Rizzello, IBEC
Loris Rizzello, investigador de l’IBEC, ha rebut finançament per al projecte PANDORA, que pretén revolucionar la forma de curar la tuberculosi humana, identificant els "codis de barres" moleculars de les cèl·lules infectades per tal de dissenyar nanopartícules polimèriques que ataquin selectivament les cèl·lules infectades sense afectar les cèl·lules sanes. “Aquesta teràpia representarà una revolució completa en el camp del nou desenvolupament antimicrobià, ja que combinarà l'eradicació completa bacteriana, el desenvolupament de la immunitat de la memòria i la lluita contra la resistència als fàrmacs”, destaca l’investigador.
Com van evolucionar les cèl·lules?
Arnau Sebés-Pedrós, CRG
Arnau Sebé-Pedrós, cap de grup del programa de recerca de Biologia de Sistemes del CRG, ha rebut finançament per a EvoCellMap, un projecte que analitza com els animals van fer evolucionar diferents tipus de cèl·lules. “Fins avui, encara no sabem quants tipus de cèl·lules hi ha ni com van evolucionar per començar la diferenciació cel·lular –destaca l’investigador-. Amb els avenços tecnològics podem caracteritzar molecularment els tipus de cèl·lules en pràcticament qualsevol organisme per ajudar-nos a entendre com van evolucionar els diferents tipus de cèl·lules. Si comparem com se sostenen els tipus de cèl·lules en diferents organismes també podem identificar molècules i mecanismes nous dels quals en desconeixíem l'existència. Alhora, això ens ajuda a comprendre per què la vida existeix tal com la coneixem ara."
Cap a nous medicaments contra la proliferació de cèl·lules canceroses
Sara Sceldi, CRG
Sara Sdelci dirigeix al CRG un laboratori en el programa de recerca de regulació genòmica, cèl·lules mare i càncer. El seu projecte EPICAMENTE ha rebut finançament del Consell Europeu de Recerca per explorar les funcions dels enzims en la proliferació del càncer. "El meu equip trobarà noves formes de tractar el càncer estudiant com les cèl·lules tumorals produeixen l'energia i els components bàsics necessaris per proliferar –explica-. Si aconseguíssim identificar els enzims imprescindibles perquè la cèl·lula es divideixi descontroladament, podríem aplanar el camí per a nous medicaments que bloquegin el procés i preservin les cèl·lules sanes."
Què hi ha darrere de l'envelliment?
Nick Stroustrup, CRG
Nick Stroustrup, cap de grup en el programa de recerca sobre Biologia de Sistemes del CRG, ha rebut finançament per al projecte SYSAGING, que busca noves vies per traçar els canvis moleculars associats amb l'envelliment i la malaltia.