Vés al contingut

Investigadors clínics del Grup de Tumors Toràcics i del Grup de Genòmica del Càncer, ambdós del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), han identificat un dels principals mecanismes de resistència a un nou fàrmac pel càncer de pulmó avançat que es troba actualment en fase clínica.

L’estudi, que han fet juntament amb investigadors del Dana-Farber Cancer Institute (Boston), s’ha publicat a la revista Nature Medicine i els seus resultats esdevenen clau per avançar en el desenvolupament de fàrmacs dirigits a aquesta malaltia, perquè la resistència és una de les grans limitacions del tractament per al càncer de pulmó, el més freqüent a nivell mundial.

Des que es van descobrir alteracions moleculars que van permetre desenvolupar fàrmacs molt més dirigits contra el càncer de pulmó –que inhibien la mutació en la proteïna EGFR–, la recerca va constatar que, al cap d’un cert temps d’utilitzar aquests fàrmacs, l’organisme dels pacients generava resistències produïdes per noves mutacions adquirides.

Els investigadors del VHIO i Dana-Farber Cancer Institute estan fent assajos clínics amb un fàrmac que ataca algunes d’aquestes mutacions (inhibeix les mutacions de resistència adquirida a EGFR però que no afecta a EGFR no mutat). La responsable del grup d’investigació clínica de Tumors Toràcics, la doctora Enriqueta Felip, explica que el fàrmac en estudi ofereix molt bones taxes de resposta, amb períodes d’uns deu mesos lliures de progressió del càncer.

El recent estudi publicat fa referència precisament a una nova mutació identificada (un mecanisme) que els permetrà conèixer millor el recorregut del fàrmac. “Amb aquesta informació no només sabem de quina mutació es tracta, sinó què passa i per quin mecanisme el pacient deixa de respondre al fàrmac”, valora la responsable del Grup de Genòmica del Càncer, Ana Vivancos. “És el camí indispensable per encaminar el següent fàrmac dirigit”, conclou Vivancos.

 

Publicació relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.