Vés al contingut

El mes de juny ens deixa bons titulars en relació a les operacions de les empreses de la BioRegió de Catalunya, així com nous passos en recerca, nous ajuts en finançament i avenços en la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament, entre altres. Aquest és un resum del més destacat.

La biotecnològica STAT-Diagnostica, que desenvolupa un equip de diagnòstic per descentralitzar el diagnòstic molecular i immunoassaig, ha aconseguit un préstec de 20 milions d’euros per part del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Aquest crèdit es destinarà a desenvolupar dispositius capaços de detectar agents infecciosos gastrointestinals, respiratoris o que provoquen meningitis i l’empresa espera treure el seu producte al mercat aquest any.

Top Doctors, una plataforma en línia per demanar cita al metge privat, ha captat 3 milions d’euros del fons rus Addventure per expandir-se a Europa i Sud-Amèrica i implantar un nou producte creat per Mediktor (també catalana) que millorarà el servei de la plataforma amb intel·ligència artificial. Transplant Biomedicals, que fa neveres per millorar la conservació i preservació d’òrgans durant els trasplantaments, ha subllicenciat un nou líquid de preservació d’òrgans a una empresa europea. És l’acord internacional més important que ha tancat fins avui i suposarà més de sis milions d’euros d’ingressos, comunica l’empresa.

També han estat protagonistes aquest mes la spin-off de l’IMIM Chemotargets, dedicada al descobriment i desenvolupament de fàrmacs amb tècniques computacionals, que ha signat un acord d’inversió amb Prous Institute for Biomedical Research, tot i que la transacció no s’ha fet pública. I el grup Uriach, que ha llicenciat a Pfizer el seu fàrmac antihistamínic rupatadina (indicat per al tractament de la rinitis al·lèrgica i la urticària) per vendre’l a 14 països de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. Anapharm Europe, que proveeix serveis bioanalítics, ha fet un canvi de marca a Anapharm Bioanalytics i ha ampliat les instal·lacions que té a Barcelona.

Nous passos cap a la internacionalització de les empreses catalanes

Durant aquest mes diverses empreses de la BioRegió han anunciat nous passos cap a la seva internacionalització. LinkCare, una plataforma de medicina col·laborativa nascuda a l’hospital Clínic, trasllada la seva seu a la Xina (parc empresarial de Guangzhou) després de tancar un acord amb Guangzhou Global Star Investment perquè entri a l’accionariat. El fons hi injectarà uns 5 milions d’euros per una participació majoritària.

La farmacèutica Reig Jofre ha posat el focus del seu creixement a Àsia perquè Japó –on va començar a vendre l’any passat– s’ha convertit ja en el seu quart mercat i ha creat una filial a Indonèsia que faci de pont per vendre els seus fàrmacs en altres països de la zona com Vietnam, les Filipines, Tailàndia, Malàisia o Birmània.

Per la seva part, Devicare es fixa en Colòmbia, on ha tancat un acord amb el distribuïdor local Inmave per introduir el dispositiu Lit-Control, que permet al propi pacient controlar des de casa l’evolució de diverses malalties urològiques. A més, un total de 30 empreses i entitats catalanes han participat activament a la BIO International Convention, la fira de partnering de referència en el sector de la biomedicina i on Biocat ha coordinat la delegació de la BioRegió un any més.

Estudis en diabetis, ajuts en recerca de la Caixa i el MIT i novetats al BIST

El mes de juny també deixa alguns titulars en recerca. Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han desenvolupat un nou anticòs que permet desencadenar respostes immunes en tumors que fins ara es mostraven resistents a la immunoteràpia, com per exemple el que provoca el càncer colorectal. Un altre treball co-liderat per l'IRB Barcelona i l'IDIBAPS revela la connexió entre un grup de neurones anomenades POMC, que informen sobre l'estat energètic de l'organisme, i la quantitat d'insulina que el pàncrees ha d'alliberar. Aquest estudi ajuda a entendre millor la fisiopatologia de la diabetis.

D’altra banda, la Caixa ha llançat una nova convocatòria d’ajudes per finançar la investigació juntament amb l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). És la convocatòria de projectes MIT-Spain “la Caixa” Foundation Seed Fund per impulsar la interrelació entre els grups d’investigació d’excel·lència espanyols i els del MIT. Els investigadors interessats, que poden obtenir una ajuda màxima de 30.000 euros per projecte, tenen temps per presentar la seva candidatura fins el 18 de setembre.

Pel que fa als centres i instituts de recerca catalans, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) n’és el principal protagonista aquest mes, ja que ha anunciat el nomenament del nou director general de l’entitat, Gabriel M. Silberman, en substitució de Miquel A. Pericàs, que compaginava el càrrec al BIST amb la direcció de l’ICIQ. Silberman és doctor en Ciències de la Computació. A més, l’entitat ha incorporat un nou centre a la seva estructura, l’Institut de Bioenginyeria de Barcelona (IBEC). Ara ja són set els centres que el composen, amb l’objectiu de reunir sota un mateix paraigües l’excel·lència de la recerca catalana.

L’Hospital de Bellvitge ha obert una Unitat Coronària d’última generació per a malalts amb casos greu d’infart o insuficiència cardíaca composta de 10 habitacions individuals amb els sistemes més innovadors de control i assistència individualitzada, com si fos una UCI.

La Universitat de Barcelona i la Fundació DTI han engegat un nou projecte anomenat KeTLOD, finançat per la Comissió Europea, per dissenyar el primer programa de post-grau en donació d’òrgans de la Xina i implantar-lo en set universitats del país. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) comptarà amb el primer centre acadèmic especialitzat en salut digital del sud d'Europa, amb l'objectiu d’afrontar els reptes de la salut i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans aplicant l'ús de les TIC.

L’actualitat amb noms propis: nomenaments i premis

Durant el mes de juny s’ha anunciat el nomenament d’Albert Barberà com a nou director general de Recerca i Innovació en Salut, en substitució del doctor Antoni Andreu, que ha demanat el relleu per tal de poder-se presentar al procés de selecció per al càrrec de director científic d’EATRIS, la infraestructura europea de medicina i recerca traslacional. Fins ara Barberà era director general de Biocat i en assumir el nou càrrec vol consolidar la posició internacional de Catalunya en ciències de la vida i la salut i reforçar el rol clau que ha de jugar Biocat en facilitar la transferència i la valorització de la recerca i l’emprenedoria a Catalunya.

La biòloga computacional Núria López-Bigas, professora d'investigació ICREA a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), ha estat escollida membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) per la seva excel·lència investigadora. Sergi Audivert, co-fundador i conseller d’AB-BIOTICS, ha estat nomenat director general de la firma. El febrer passat Audivert i Miquel Àngel Bonachera, l’altre co-fundador de l’empresa, van deixar els seus càrrecs com a consellers delegats i ara encaren una nova etapa en la qual Bonachera seguirà encarregant-se de l’àrea de desenvolupament corporatiu.

Els premis de la Fundació Banc Sabadell 2017 han reconegut la trajectòria de dos joves investigadors. El doctor Romain Quidant, investigador a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha guanyat el I Premi a les Ciències i l’Enginyeria per les seves contribucions en nanofotònica amb aplicacions en biomedicina i el doctor Borja Ibáñez, metge i investigador del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars de Madrid, ha guanyat el XII Premi a la Investigació Biomèdica per la seva contribució a la lluita contra malalties cardiovasculars.

Eduard Batlle, investigador a l’IRB Barcelona, ha estat guardonat amb el XI Premi Fundació Francisco Cobos pels seus treballs d’excel·lència en càncer de còlon. Per la seva banda, la Fundació Lilly ha atorgat els premis d’Investigació Biomèdica a Francisco Martínez Mojica (treballa en edició genètica i CRISPR) i Luis Paz-Ares (investigació clínica i traslacional en oncologia). Per últim, la plataforma de crowdfunding especialitzada en ciències de la vida Capital Cell ha estat pre-seleccionada pel premi Best International Growth Business al UK Business Angels Association Investment Awards 2017.

#BCN4EMA

La candidatura de Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament ha rebut un important suport de representants de la societat civil, mitjançant la presentació d’un manifest de suport que ha coordinat Barcelona Global i que compta, entre altres, amb el suport de Biocat. El Consell de la Unió Europea ha anunciat que la decisió es farà pública el novembre d’aquest any. 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.