Vés al contingut

Comencem el repàs d’aquest mes parlant dels avenços en el megacontracte europeu d’Hipra per a la vacuna contra la COVID-19. Espanya ha confirmat la compra de 3,2 milions de dosis per 31 milions d'euros; cal recordar que Hipra té un acord comercial amb 13 estats de la Unió Europea per vendre 250 milions de dosis. Reig Jofre podria ser l’escollida per envasar-les.

El ministeri de Sanitat ha donat llum verda per finançar un fàrmac pel càncer de mama que fabricarà Esteve a Girona: es tracta de Tukisa, medicament propietat de Seagen, comprada recentment per Pfizer. Precisament Esteve ha reorganitzat la seva estructura, separant el negoci farmacèutic de les joint ventures que té amb tercers, i facilitant així la potencial entrada d'un soci en la seva filial de healthcare.

També es reorganitza Grifols: inicia el tancament d´oficines dins del pla d´ajust empresarial, i ha tancat la filial d'Argentina. Una altra de les seves filials, la californiana Grifols Diagnostics Solutions, es disposa a signar un acord  amb Siemens de 40 milions per posar fi a diversos litigis oberts amb el grup alemany.

 

Novetats en el pipeline biotec

Pel que fa a novetats en el seu pipeline, Grifols ha obtingut resultats intermedis positius a l'assaig clínic en fase III per al candidat de fibrinogen. Es preveu que l'assaig AdFIrst, que mesura l'eficàcia del tractament BT524 a la pèrdua de sang greu en pacients sotmesos a cirurgia espinal o abdominal planificada, conclogui aquest any.

També bones notícies al pipeline d’Oryzon Genomics: ha anunciat resultats positius en una anàlisi preliminar de l'assaig clínic Portico, un estudi de fase IIb amb el fàrmac Vafidemstat en 188 pacients per a la indicació de trastorn límit de la personalitat.

I en oncologia, la molècula Omomyc desenvolupada per Peptomyc ha demostrat reduir l’activitat de l’oncogen MYC en melanoma i modificar el perfil d’expressió gènica de les cèl·lules tumorals fent que el tumor passi de ser agressiu a ser similar al de pacients amb tumors de bon pronòstic: les dades s’han publicat a Genes&Development.

Theriva Biologics (anteriorment VCN Biosciences) preveu presentar en uns mesos noves dades de l'estudi del VCN-01 en combinació amb durvalumab en pacients amb carcinoma de cèl·lules escamoses recurrent/metastàssic de cap i coll, entre d’altres fites. L’empresa ha canviat d’ubicació i ha obert noves oficines i laboratoris a Parets del Vallès.

Per la seva banda Spiral Therapeutics, spinoff de Salvat, ha adquirit a la nord-americana Otomy les patents i dades preclínics i clíniques de tres candidats a fàrmacs per al tractament de diferents malalties relacionades amb l'oïda.

 

Inversions i operacions corporatives

Novetats també en l’àmbit de les tecnologies mèdiques. Amelia Virtual Care i XRHealth han anunciat la seva fusió, en una operació liderada per Asabys Partners que dona origen a “la plataforma deep-tech terapèutica més gran de realitat virtual i realitat estesa” (VR/XR).

També ha anat de compres Palex Medical, que ha adquirit l’empresa madrilenya Medicina Técnica Werkstatte (MTW) i el grup portuguès Isótopos y Derivados (Isoder): amb aquestes operacions, l’empresa de distribució de tecnologies mèdiques aspira a superar enguany els 400 milions d'euros de facturació.

Loop Diagnostics ha tancat la seva campanya de crowdequity en Capital Cell amb 625.000 euros, un 125% de la inversó inicialment esperada. Loop Diagnostics és una de les startups sorgides del programa d·HEALTH Barcelona impulsat per Biocat, i està completant la industrialització del seu test ràpid de diagnòstic de la sepsis.

 

Trasplantaments de futur i amb història

L’Hospital Vall d’Hebron ha assolit una doble fita en l’àmbit del trasplantament, en completar el primer trasplantament pulmonar completament robòtic del món i més amb una nova via d’accés per on treure els pulmons malalts i introduir-ne els nous.

I si mirem enrere, concretament quatre dècades, l’Hospital Clínic commemora el 40è aniversari del primer trasplantament de pàncrees que es va fer a l’estat espanyol: a dia d’avui, és l’hospital d’Espanya que ha fet més trasplantaments d’aquest tipus, amb 657. L’Hospital Clínic, per cert, busca tres milions d’euros per començar tres assajos d’immunoteràpies CAR-T en l’àmbit de càncer de mama, el glioma i la leucèmia i limfomes d'estirp T.

 

Novetats en recerca

Confirmat: Barcelona acollirà la seu espanyola de l'Institut Fraunhofer-Gesellschaft, l'organització més gran d'Europa en investigació aplicada, amb 74 instituts de recerca. El Govern va confirmar a final de març l’aliança, que preveu la posada en marxa d'un centre de recerca en bioenginyeria aplicada a la salut en col·laboració amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Per la seva banda, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha publicat la resolució definitiva de la convocatòria dels ajuts per donar suport a les activitats dels grups de recerca de Catalunya, per valor de 38,8 milions d’euros. La convocatòria estructura el mapa de grups de recerca del sistema català i dona reconeixement a grups de recerca consolidats i emergents.

Parlem ara dels avenços d’alguns d’aquests grups de recerca i tornem a parlar de la vacuna de la COVID-19. Aquesta vacuna genera als pulmons limfòcits T de memòria específics contra el SARS-CoV-2 que podrien contribuir a la protecció davant d’una nova infecció, segons un estudi del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) publicat a Nature Communications.

Pel que fa a oncologia, un grup de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia i el CIBERONC han identificat nous gens de predisposició a la poliposi colorectal. Un altre avenç per al diagnòstic precoç: un programa bioinformàtic desenvolupat per l’IDIBELL i l’ICO ajuda a la classificació de variants genètiques i permetrà accelerar el diagnòstic del càncer hereditari: els resultats s’han publicat a Bioinformatics.

També han creat noves eines informàtiques, en aquest cas per a la diabetis, investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Es tracta d’un programari per determinar la probabilitat d'una persona amb diabetis de tipus 2 de patir retinopatia diabètica, un segon programa que detecta la patologia i dos aparells mòbils que aproparien el sistema per a obtenir imatges i analitzar la retina i el fons de l'ull. L'Hospital Sant Joan de Reus està fent una prova pilot amb els nous equips.

Investigadors del Clínic-IDIBAPS han trobat dos nous biomarcadors per a la hipertensió portal: la troballa, publicada a JHEP Reports, permetrà desenvolupar un test diagnòstic ràpid i no invasiu per identificar i monitorar els pacients que presentin aquesta complicació de la malaltia hepàtica crònica.

Bones notícies també en infeccioses: un estudi publicat a Clinical Infectious Diseases i amb participació de Vall d’Hebron demostra que la teràpia amb virus bacteriòfags o fags per tractar infeccions per bacteris multiresistents és segura, i resulta eficaç en més del 50% dels casos.

Pel que fa a l’àmbit de les malalties minoritàries, investigadors del Clínic-IDIBAPS han validat un model cel·lular per a l’estudi de la miositis per cossos d’inclusió, una malaltia minoritària muscular que encara no disposa de biomarcadors o tractaments efectius. L’estudi ha estat publicat a publicat a Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle.

Avenços també en una altra malaltia minoritària, en aquest cas la deficiència de tirosina hidroxilasa (THD de les sigles en anglès): investigadores de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut de Recerca de Sant Joan de Déu (IRSJD), l’Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau) i la UB han generat un model basat en cèl·lules mare que permet estudiar una malaltia ultrarara que causa parkinsonisme infantil. Ha estat publicat a MBO Molecular Medicine Journal.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.