Vés al contingut

Les startups de les ciències de la vida i la salut comencen el nou curs de la millor manera: l’Informe de la BioRegió 2020- Reptes en endavant, presentat per Biocat i CataloniaBio & HealthTech, assenyala que en el que portem del 2020 la inversió en les startups del sector ha superat ja el total aconseguit al 2019. 120 milions d’euros (per sobre dels 112 de l’any anterior) que confirmen la bona salut d’un sector que, segons afirmen els experts, encara té molt recorregut per davant.

Repassem les altres notícies destacades en el mes de la rentrée després d’un estiu atípic.

Inici de curs milionari

ADmit Therapeutics ha aconseguit 4,2 milions d’euros per tirar endavant el seu test de detecció precoç de l’Alzheimer. La biotec ProteoDesign ha canviat la marca per Splice Bio i ha tancat una ronda de finançament liderada per Ysios Capital –en la qual ha participat també Asabys Partners, mitjançant el seu fons Sabadell Asabys– per passar a centrar-se en la teràpia gènica. També Asabys, mitjançant el seu vehicle Sabadell Asabys, ha participat en una ronda de 15,2 milions d’euros per a Medasense, una startup israeliana que ha desenvolupat una tecnologia de sensors i intel·ligència artificial que monitoritza el dolor.

Ysios Capital ha entrat en la biotec holandesa Lava Therapeutics, amb una ronda de 71 milions d'euros que han liderat Novo Holdings i Sanofi Ventures, i la companyia Gen Incode, amb seu operativa a Terrassa, ha aixecat 3,4 milions de lliures esterlines d’inversors britànics per emprendre la seva expansió a Europa i EEUU. IOMED Medical Solutions, firma especialitzada en transformar les històries clíniques electròniques en dades estructurades per a la recerca clínica, ha tancat una ronda de 2 milions d’euros liderada per Adara Ventures. I Connecta Therapeutics ha tancat el mes aixecant 1,7 milions d’euros per desenvolupar un nou tractament de la síndrome de X fràgil.

 

Empreses en titulars

En l’apartat d’empreses, la BioRegió ha donat la benvinguda a Reveal Genomics, una spinoff d’investigadors del Clínic i la Vall d’Hebron que té per objectiu desenvolupar eines de diagnòstic de precisió en oncologia basades en la combinació de dades genòmiques.

S’afegeix a les bones notícies la companyia suïssa Ypsomed, que obrirà un hub digital a Barcelona i preveu crear una quarantena de llocs de treball per desenvolupar nous dispositius digitals per al tractament de malalties cròniques. Ventura Medical Technologies també està d’enhorabona, ja que és una de les petites i mitjanes empreses internacionals seleccionades per al programa EIT Health Bridgehead.

Grifols ha adquirit el 55% d’Alkahest, biofarmacèutica nord-americana de la qual ja disposava el 45%. I Moderna i el Grup Chiesi han establert una col·laboració per a la recerca i desenvolupament de teràpies ARNm per a la hipertensió arterial pulmonar.

Permira ha anunciat la compra de Neuraxpharm, una companyia amb seus a Düsseldorf i Barcelona especialitzada en tractaments del sistema nerviós central, el mateix mes que  Neuraxpharm ha comprat a la companyia japonesa Takeda un medicament per tractar les urgències epilèptiques en nens.

Minoryx Therapeutics ha firmat un acord de llicència amb la farmacèutica xinesa Sperogenix Therapeutics per desenvolupar i comercialitzar la leriglitazona com a tractament per a l’adrenoleucodistròfia lligada al cromosoma X (X-ALD), i Nexxus Iberia ha anunciat que inverteix en el líder en radioteràpia a Portugal.

La nota negativa ve de la mà de Novartis, que ha presentat un ERO per suprimir 92 llocs de treball a Espanya. La farmacèutica també ha anunciat la venda de les seves plantes a Barberà del Vallès i El Masnou a l’empresa suïssa Siegfried Holding AG.

 

Finançament de la recerca

La Fundació “la Caixa” ha anunciat que destina 18 milions d’euros a 25 projectes de recerca en la tercera Convocatòria de Recerca en Salut. A més, el Govern destinarà 51,1 milions d’euros de fons propis per substituir els fons FEDER destinats a la recerca que van ser reprogramats abans de l’estiu per cobrir la despesa sanitària ocasionada per la Covid-19

L’European Research Council (ERC) ha publicat la resolució del segon termini de la convocatòria 2020 del programa Proof of Concept. Dels 6 ajuts de l’Estat espanyol, 3 han sigut concedits per a investigadors de centres de Catalunya. Per la seva banda, la Generalitat mitjançant l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha concedit 60 ajuts Beatriu de Pinós per a la contractació de personal investigador postdoctoral a les universitats, centres de recerca i fundacions hospitalàries de Catalunya.

També l’Asociación Española contra el Cáncer ha destinat 13 milions d’euros per a 107 ajudes per a la recerca en càncer, i entre els destinataris hi ha centres catalans com l’Idibell o el VHIO. A més, un projecte de l'Hospital Clínic de Barcelona ha estat una de les iniciatives triades per l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia per repartir 60 milions d'euros d'ajudes.

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona s’ha fet ressò que és la institució de l’Estat que ha rebut més fons de la darrera convocatòria Marie Sklodowska-Curie, amb 4 milions d’euros. I l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i la Universitat de Lleida han rebut un donatiu particular de 100.000 euros per a cadascú.

 

Publicacions punteres, resultats d’assaigs i nou laboratori

Aquest mes la Covid-19 ha cedit una mica d'espai de l'actualitat per a altres camps de la recerca. Una de les notícies amb més ressò ha estat la d’un treball publicat a Science, amb participació del Centre de Regulació Genòmica, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau, que determina que els components cel·lulars dels teixits reaccionen de forma diferent en funció de si són originàriament masculins o femenins.

En el camp de l’oncologia, un treball publicat per l’Institut de Recerca Josep Carreras a la revista Blood identifica un marcador que determina la progressió del Limfoma de Hodgkin, i ORYZON ha presentat resultats d'eficàcia i seguretat de l'assaig Clepsidra en pacients de càncer de pulmó de cèl·lula petita.

Vall d’Hebron ha participat en l’estudi PROfound, un assaig clínic en fase III amb pacients amb càncer de pròstata metastàtic avançat. El mateix hospital ha participat en un assaig clínic en fase III, els resultats del qual poden suposar la incorporació d’un nou tractament estàndard de primera línia per als pacients amb càncer renal metastàtic de cèl·lules clares, el tumor renal més comú.

Per la seva banda, investigadors de l’IRBLleida han liderat la publicació i validació del primer qüestionari per avaluar la qualitat de vida de les persones amb peu diabètic. I l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i l’Institut de Ciències Fotòniques han anunciat la creació d’un laboratori conjunt que incorporarà tècniques fotòniques per al diagnòstic i tractament de pacients pediàtrics crítics.

 

Avenços en la recerca sobre el SARS-CoV-2

Obrint l’apartat Covid-19, quan faltaven pocs dies per a l’inici del curs escolar la Vall d’Hebron difonia que un estudi preliminar, encara pendent de publicació, concloïa que la transmissió del SARS-CoV-2 dels menors d’edat amb Covid-19 als adults amb qui conviuen és baixa. El mateix hospital ha demostrat efectes negatius del confinament en pacients amb epilèpsia.

L’IRTA-CReSA, IrsiCaixa i el Barcelona Supercomputing Center han publicat a la revista PNAS més dades sobre Negrito, un gat infectat de SARS-CoV-2 que va morir per una patologia cardíaca. El treball confirma que els gats poden contraure el virus però no emmalalteixen ni poden transmetre’l.

A finals de mes, la revista Science ha publicat dos estudis internacionals amb participació de centres catalans. Un –on hi han col·laborat l’Hospital Germans Trias i Pujol, IrsiCaixa, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa– demostra que el 10,2% de les persones que passen la infecció amb simptomatologia greu té anticossos que boicotegen el seu propi sistema immunitari. L’altre, liderat per l’IDIBELL i la Vall d’Hebron, revela que l’interferó juga un paper clau en part dels casos greus de Covid-19.

 

Informes, nomenaments i premis

Obrint el “calaix de sastre” de l’actualitat, un comitè de 29 experts designats pel Govern ha lliurat un document al president de la Generalitat en què afirma que per rescatar la sanitat catalana caldrà una inversió de 5.000 milions d’euros en els propers 5 anys. Marc Ramentol ha estat nomenat nou Secretari General del Departament de Salut, en substitució de Laura Pelay, i l'ex ambaixador dels Estats Units a Espanya James Costos és el nou membre del consell d'administració de Grifols.

Per la seva banda, el conseller delegat d’Almirall, Peter Guenter, deixarà la farmacèutica al gener del 2021 per incorporar-se com a nou membre del consell de Merck.

I finalitzem amb bones notícies per a les universitats catalanes. Segons el rànking mundial Times Higher Education, les 3 millors universitats de l’Estat espanyol són catalanes: la Universitat Pompeu Fabra, l’Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona. Al seu torn, la Universitat Politècnica de Catalunya ha rebut el Premi Muncunill a la Innovació, atorgat per l’Ajuntament de Terrassa.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.