Vés al contingut

Aquest mes Catalunya ha protagonitzat més titulars internacionals que mai, per motius ben diversos. En el nostre sector, Nature ha tornat a posar la seva atenció a la BioRegió, en aquest cas amb un article editorial on compara l’excel·lència científica de Barcelona i Madrid. Sota el títol Spain’s science rivalry, l’article compara aspectes com la producció científica i destaca el dinamisme i la capacitat d’atracció internacional de Barcelona versus les estructures més burocràtiques, segons l’autora, de la capital espanyola.

Una altra bona noticia: Les empreses biomèdiques catalanes van atraure la xifra rècord de 153,1 milions d'euros d'inversió privada durant 2016, segons el primer “Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2017: Èxits i reptes de futur” elaborat per CataloniaBio i EY, que ha comptat amb la col·laboració de Biocat i que s’ha presentat aquest mes.

Seguint amb l’actualitat de finançament, Inveready ha creat un nou fons de 40 milions d'euros que invertirà en empreses que cotitzen al MAB i a l'Alternext francès a través de bons convertibles. La firma es planteja crear l’any vinent un nou instrument de capital per a risc per a startups i un altre per a companyies biotecnològiques.

Inkemia emetrà bons corporatius per un import de 20 milions d'euros per sufragar el seu pla estratègic. També busca finançament Made of Genes, que prepara una ronda de finançament sèrie A de cinc milions d'euros per potenciar la internacionalització de les seves eines. Paral·lelament, la companyia ha obert ja una ronda pont de 500.000 euros per sufragar despeses corrents. Per la seva part, Ability Pharma vol tancar una ronda de finançament 2,5 milions d'euros abans de final d'any per al seu fàrmac ABTL0812 per al càncer d'endometri i el càncer de pulmó.

Vytrus Biotech ha tancat una ronda de 550.000 euros a través de Capital Cell, i el portal en línia Farmaconfianza ha tancat una ronda de 345.000 euros a través de la plataforma d'inversió Crowdcube.  Aquest darrer trimestre de l’any també preveu tancar una ronda Aniling, per tal de validar al mercat el seu prototip de nou estàndard per a l’anàlisi genètic.

 

Nous mercats i trasllats de seu

Aquest mes, la situació política ha centrat bona part dels titulars, també a les pàgines empresarials. Oryzon Genomics va ser la primera en anunciar a principis d’octubre el trasllat de la seva seu social a Madrid amb l’objectiu, segons la companyia, d’apropar-se als inversors de Madrid després de la fi del seu acord amb Roche. Dies després arribaven els anuncis de trasllat de seu de CaixaBank i Banc Sabadell.

Al sector, el grup Indukern trasllada la seva seu social a Madrid, on també la trasllada Inkemia, mentre que Pangaea Oncology porta el seu domicili social a Saragossa i Laboratoris Ordesa trasllada la seu a Osca. Per la seva part, Grifols confirma que manté la seu a Barcelona.

Més enllà del context polític, les empreses de la BioRegió continuen amb la seva feina diària. Aquest mes arribaven dues notícies doblement bones per a la oïda: Reig Jofre ha reforçat la seva gama d’otorrinolaringologia amb el llançament d’Otospray, un producte propi per a la higiene de l'oïda, i Mitelos ha anunciat un acord amb OC Farma per a comercialitzar OTIBLOCK Ear Spray a Turquia.

També busca nous mercats Devicare, que ha reforçat el seu equip amb dos country managers per introduir al Regne Unit una solució mèdica per a les malalties urinàries recurrents.

Més novetats: la startup BioEclosion ha creat Celifast, un sistema patentat de detecció de la celiaquia que pot ser utilitzat a la consulta del metge. Per la seva banda, GoodGut acaba de llançar un nou web on presenta el seu pipeline de sistemes no invasius i prebiòtics per millorar el diagnòstic i el tractament del càncer de còlon, la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa, entre d’altres. Archivel Farma ha presentat Ruti, la seva vacuna terapèutica contra la tuberculosi, en una reunió convocada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra. 

Nous actors entren al sector: Repsol entrarà al mercat de la salut amb la creació de plàstics especials que s'utilitzen per fabricar màscares, borses de sèrum o envasos de medicaments. Per a la seva fabricació, Repsol ha adaptat les instal·lacions de dos dels seus complexos industrial, entre d’ells el de Tarragona.

En l’apartat de noms propis, Aelix Therapeutics ha nomenat Thomas Hecht com a nou president del seu consell d'administració. Hecht, director de Healthcare Consulting, forma part dels consells d'altres empreses, com Affimed, Cell Medica o Vaximm, i substitueix en el càrrec a Karen Wagner, vinculada amb Ysios Capital.

 

Assajos clínics que comencen i acaben

Oryzon Genomics preveu iniciar abans de final d'any els assajos clínics en fase IIa amb Ory2001 en Alzheimer i esclerosi múltiple. Per la seva part, després de renovar la direcció científica, Almirall ha suspès a Estats Units els assajos clínics en fase III de nous medicaments per a la onicomicosi i la psoriasi d'ungles perquè, segons la farmacèutica catalana, no complien amb el seu criteri per al desenvolupament als EUA. Els fàrmacs continuaran el seu desenvolupament a Europa.

Spiral Therapeutics ha rebut feedback positiu de la FDA per al seu programa LPT99 per a la prevenció de la pèrdua d'audició induïda per quimioteràpia en pacients pediàtrics. Aquest feedback dóna suport als plans de la  companyia dirigida per Hugo Peris per iniciar els estudis de Fase 1.

També en l’àmbit dels estudis clínics, Pangaea Oncology acaba de tancar el seu primer acord per desenvolupar un assaig clínic de càncer de pulmó: es tracta un contracte per valor de 870.000 euros amb l'empresa Bioven.

 

Sprint final de l’EMA, col·laboració público-privada i avenços en oncologia

Malgrat la tensió política, Barcelona va presentar públicament aquest mes la seva candidatura a acollir l'Agència Europea del Medicament (EMA) en un acte a Brussel·les poques setmanes abans que la Unió Europea decideixi on trasllada la seu quan es produeixi el Brexit.

A casa nostra, l’excel·lència científica continua donant fruits. Un equip científic internacional liderat per Rafael Rosell, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha desxifrat la manera en què un tipus comú de càncer de pulmó es torna resistent als fàrmacs uns mesos després d’iniciar-se el tractament. Això obre la via a la millora de l’eficàcia de les teràpies combinant diversos fàrmacs.

Avenços en un altre dels tipus de càncer més freqüents: Un estudi publicat a Lancet Oncology per un equip internacional coliderat per Roger Gomis, de l’IRB Barcelona, identifica els pacients de càncer de mama que es beneficiarien d’un tractament preventiu de metàstasi.

També en oncologia, investigadors del grup de Càncer Hereditari del programa Oncobell de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) - Programa de Càncer Hereditari de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han trobat un nou marcador genètic que explicaria fins a 1,4% dels casos de càncer de còlon hereditari que no posseeixen les mutacions actualment associades a aquesta malaltia.

Una historia d’èxit sortida de la col·laboració entre recerca i indústria: Investigadors d’IDIBELL han testejat amb èxit un nou fàrmac, desenvolupat per Esteve, per evitar l’aparició i el dolor de les neuropaties derivades de la quimioteràpia en pacients de càncer, especialment en càncer de colon.

D’altra banda, un equip liderat per Pere Santamaria, investigador de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i de la Universitat de Calgary, ha publicat a Cell un nou mecanisme a través del qual la microbiota interacciona amb el sistema immunitari i regula l'aparició de malalties autoimmunitàries, la qual cosa obre la porta a nous fàrmacs per combatre aquestes patologies.

Què passa amb els nostres records mentre dormim? Un estudi liderat per la Universitat de Barcelona ha aprofundit en el mecanisme pel qual el cervell depura els records codifi­cats durant el dia perquè es pu­guin emmagatzemar a llarg ter­mini

 

Hospitals adaptats als més petits

Vall d'Hebron ha estrenat una Unitat de Teràpia de Medicina Nuclear que, entre d’altres aspectes, permet al pacient ingressat mantenir-se en contacte visual amb els familiars fent més còmoda l’estada dels pacients tractats amb radioteràpia, especialment els nens.

També pensant en els més petits, aquest hospital ha llançat la campanya ‘Amb tu, com a casa’, que té com a objectiu recaptar 880.000 euros per crear un nou Centre de Neonatologia Avançada. El projecte, que disposa de 250.000 euros aportats per la Fundació Bancària “la Caixa”, contribuirà a situar el nadó i la seva família en el centre de l’atenció assistencial i potenciarà el Servei de Neonatologia com a referent internacional.

I en cardiologia, l'Hospital Josep Trueta de Girona s’ha convertit en el primer hospital de Catalunya i el tercer de l'Estat que implanta una vàlvula cardíaca de nova generació, que ofereix una major durabilitat que la resta de pròtesis de teixit biològic que hi ha al mercat i pot funcionar de manera òptima fins a 20 anys.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.