Vés al contingut

La pandèmia del coronavirus continua sent protagonista aquest mes de maig. Els centres de recerca i hospitals de Catalunya segueixen treballant amb molta intensitat per trobar cures, vacunes o mètodes de pronòstic i prevenció de la malaltia. Repassem com estan enfocant les diferents estratègies i com van evolucionant les investigacions.

 

Coronavirus i Covid-19: principals titulars del mes

Aquest mes, el Departament de Salut de la Generalitat ha anunciat que impulsarà diversos estudis per elaborar el mapa d'immunitat de la població, incloent-hi els 170.000 professionals sanitaris de tot Catalunya. El primer estudi de prevalença de la infecció en sanitaris d’Espanya, realitzat a professionals de l’Hospital Clínic, ha vist un percentatge de prevalença més baix de l’esperat.

EIT Health també ha anunciat que donarà suport a projectes del Clínic i Sant Joan de Déu contra la Covid-19. El Clínic, alhora, ha impulsat la campanya solidària #PerUnaAbraçada per frenar la malaltia, i el Vall d’Hebron ha rebut 40.000 € de la Fundació Air Liquide per investigar la capacitat del SARS-CoV-2 de produir fibrosi pulmonar.

Estudis preliminars del consorci format per IrsiCaixa, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb el suport de la farmacèutica Grifols, han suggerit que no totes les persones que han donat positiu en el test d’anticossos contra el SARS-CoV-2 estan immunitzades contra el virus. La UdL, l'IRBLleida i l’HUAV, d’altra banda, han iniciat un estudi de recerca per avaluar l’eficàcia del tractament amb cloroquina contra la Covid-19. Un estudi de l’IDIAPJGol ha trobat que patir una malaltia cardíaca o respiratòria crònica s’associa a una incidència més gran de Covid-19 en adults. A més, han anunciat que l’estudi que vol reduir la capacitat de transmissió del coronavirus, liderat per Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, ja té els resultats, i aquests seran publicats els pròxims dies.

Investigadors de diversos països han descobert que l’antiviral remdesivir és eficaç contra la Covid-19 sobretot si s’administra abans que els pacients requereixin ventilació mecànica. L’Hospital Germans Trias ha coordinat l’estudi a l’Estat, on han participat 28 del total de 1.063 persones. Radiòlegs de l’Hospital Universitari de Bellvitge han elaborat un dels estudis més amplis sobre el paper de la neuroimatge en les afectacions neurològiques detectades en alguns dels pacients infectats per la Covid-19, com ara cefalees, convulsions o ictus. A més, investigadors de diversos àmbits del programa Beatriu de Pinós han anunciat que contribuiran amb la seva recerca a aportar solucions per a l'emergència sanitària de la Covid-19. L’Hospital Vall d’Hebron, al seu torn, ha realitzat amb èxit el primer trasplantament de cor a una supervivent de Covid-19 que patia una cardiopatia congènita.

Pel que fa a les empreses catalanes, Capital Cell ha organitzat una ronda de 760.000 € a Sampling Solutions per a tests de la Covid-19. Grifols ha desenvolupat un test molecular de molt alta sensibilitat per a la Covid-19 i en distribuirà 1,5 milions per tot el país. La companyia catalana també ha cedit a Andorra dues màquines per al diagnòstic de la Covid-19.

Gebro Pharma ha passat en dos mesos de l’estudi del lupus i l’artritis reumatoide a l’estudi del coronavirus, amb una nova formulació de la hidroxicloroquina. Oryzon Genomics ha anunciat la inclusió del primer pacient en l’estudi ESCAPE: un assaig clínic de fase II amb vafidemstat en malalts greus de Covid-19. Reig Jofre s’ha disparat en borsa en provar un complement alimentari en front de la Covid-19. A més, Sequentia Biotech ha ampliat les funcionalitats del seu programari GAIA 2.0 d’anàlisi de microbiomes per donar suport als investigadors que treballin en projectes de recerca del SARS-CoV-2.

En el món de la digitalització, Ecoceutics, una consultoria tecnològica per a farmàcies creada el 2005 a Barcelona, ha iniciat el repte d’adaptar digitalment el sector al coronavirus. L’app Mediktor ha començat a utilitzar IA per mesurar els símptomes de la Covid-19. Investigadors de la UPC han creat una app per monitorar les sortides amb nens en temps de confinament. AI.JUST també ha aplicat la IA per aconseguir un desconfinament segur: l’aplicació detecta el distanciament social, l’ús de mascaretes i la temperatura corporal. L’IRB Barcelona, al seu torn, ha iniciat una col·laboració amb Amazon per desenvolupar una eina computacional que acceleri la cerca de fàrmacs contra la Covid-19.

 

Altres apunts de recerca a banda de la Covid-19

Però el mes de maig no només ens porta novetats en la recerca per la Covid-19. La BioRegió segueix investigant en molts àmbits diferents i a continuació en resumim els resultats.

Comencem amb una bona notícia: la recaptació final de La Marató de TV3 del 2019, destinada a malalties minoritàries, ha estat de 14.053.915 €: el segon marcador més alt de la història (després dels més de 15 milions que es van recaptar l’any passat per investigar contra el càncer). Com no podia ser d’una altra manera, l’edició del 2020 anirà destinada a la Covid-19.

L'IRB Barcelona ha iniciat la coordinació de NEUBIAS, una xarxa per ampliar el coneixement en el camp de l’anàlisi d’imatge en biologia que ha tingut moltes sol·licituds de participació. A més, el seu laboratori de càncer colorectal ha identificat la síntesi de proteïnes com a propietat clau per a la potencialitat regeneradora de les cèl·lules de càncer de còlon. Seguint amb càncer, a l’IDIBELL han identificat una nova diana per tractar el càncer d’ovari a través del seu metabolisme. Un estudi internacional en el qual ha participat el VHIO ha descobert que la immunoteràpia combinada amb quimioteràpia és efectiva contra el càncer de pàncrees. I Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha realitzat el primer estudi epigenètic de càncer tridimensional.

L’IRBLleida s’ha incorporat a la xarxa europea d’excel·lència EATRIS, que dona accés a instal·lacions tecnològiques i projectes líders a Europa. A la Universitat Rovira i Virgili (URV) han identificat “l’empremta metabòlica” de la dieta mediterrània que permet preveure l’aparició de malalties cardiovasculars. Un estudi de la mateixa universitat i l’Escola de Medicina de Harvard també ha identificat el mecanisme que fa que menjar peix redueixi el risc de patir malalties cardiovasculars. I també la URV, juntament amb l’IISPV i el CIBERDEM, ha descobert que la inflamació crònica dels malalts de Crohn provoca canvis epigenètics en les cèl·lules mare del greix. Sense moure’ns de Tarragona, dos estudis del grup de recerca de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata han descobert que les persones amb esquizofrènia pateixen alteracions en el metabolisme energètic i l’ADN mitocondrial que afecten altres òrgans del cos a més del cervell, ja que amb freqüència presenten fatiga, diabetis, convulsions o estrenyiment.

Un projecte de l’IGTP ha desenvolupat un test ràpid, barat i efectiu per monitorar el grau de fibrosi del ronyó trasplantat. Un estudi de l’ISGlobal ha demostrat que la calor agreuja les malalties pulmonars.

Pel que fa a noms propis, aquest mes de maig l’IDIAPJGol ha nomenat el doctor Josep Basora nou director, en substitució de Concepció Violan.

 

Novetats a les empreses biofarmacèutiques

En temes d’inversió, Inveready ha estat notícia als mitjans, ja que COFIDES participa en el seu fons de venture debt, tancat amb 50 M€. Accure Therapeutics, la nova empresa de desenvolupament de fàrmacs del sistema nerviós central, resultat de la fusió de Bionure i Iproteos - al capdavant de la qual hi ha Teresa Tarragó -, ha arrancat amb una primera ronda de finançament de 7,6 M€ liderada per Alta Life Sciences i el CDTI. L'Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS ha fundat Gyala Therapeutics, una nova spinoff centrada en desenvolupar noves teràpies de CAR-T per al tractament de malalties hematològiques malignes. Per finançar el projecte, la companyia ha obtingut 1,5M€ d’Invivo Ventures.

Genesis Biomed també ha elevat el seu fons fins a 2,5 M€, mig milió d’euros més que la quantitat aixecada inicialment. Droplite ha obert una ronda de 600.000 € per accelerar la fabricació del seu dispositiu de diagnòstic en temps real. ZeCardio, al seu torn, ha tancat una ronda de 800.000 € a través d’una campanya de crowdfunding a Capital Cell per impulsar tres línies d’investigació en medicina cardiovascular. A més, el venture builder BHV Partners ha entrat en dues startups i ha signat un contracte amb Reig Jofre.

Bones notícies per a la companyia catalana Werfen, que ha guanyat 182 milions i ha crescut un 6 % gràcies al seu negoci de diagnòstic mèdic. A Almirall, també s’han disparat més d’un 60 % els beneficis el primer trimestre gràcies a l’acaparament de fàrmacs previ al confinament. Rovi ha duplicat el seu benefici el primer trimestre i revisa la seva proposta de dividends. Alhora, Oryzon Genomics ha reduït fins a 1,1 M€ les seves pèrdues fins al març. Ferrer ha reduït el deute un 30% i ha facturat 670 milions, i Grifols aquest mes també s’ha disparat i s’ha posicionat com a segona empresa catalana en beneficis.

En fusions i adquisicions, Dara Pharma ha comprat COOLVACUM, dedicada a produir liofilitzadors industrials i de laboratori, amb la idea de reforçar la seva capacitat de fabricació de maquinària per a vacunes. I pel que fa a la internacionalització, el gegant de la telemedicina Teladoc Health ha escollit Barcelona com a seu del seu negoci internacional fora dels EUA, nomenant Carlos Nueno com a president del negoci.

I les empreses catalanes continuen avançant en els seus desenvolupaments: MJN Neuroserveis ha obtingut el segell CE de dispositiu mèdic per a la seva solució d’ajuda a persones amb epilèpsia. Neuroelectrics ha rebut l’aprovació de la FDA per realitzar un assaig clínic de teràpia d’estimulació cerebral a casa mitjançant telemedicina per a pacients amb depressió. I Minoryx, al seu torn, ha dosificat el primer pacient pediàtric amb leriglitazona per tractar la cALD a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

ADmit Therapeutics ha rebut una inversió de 497.652 $ de l’Alzheimer’s Drug Discovery Foundation per desenvolupar el seu test de diagnòstic precoç de la malaltia d’Alzheimer en mostres de sang.

Acabem amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), que ha signat un conveni amb la Fundació Joan Ribas Araquistain per impulsar projectes d’investigació en l’àmbit de la salut i les energies renovables. El BIST també ha unit forces amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) per incorporar sis investigadors en els àmbits de la salut i el medi ambient a través del programa FBA Fellows de la Fundació Bosch Aymerich.


 
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.