Vés al contingut

Aquestes vacances, teniu dues opcions: enganxar-vos a alguna sèrie de Netflix o seguir el desenllaç d’una opa que aquest estiu està donant molt de què parlar. I és que la biotecnològica catalana AB-Biotics ha protagonitzat aquest mes les pàgines salmó dia sí, dia també. La multinacional japonesa Kaneka ha llançat una oferta pública d’adquisició d’accions (opa) sobre el 100% d’AB-Biotics valorada en 63 milions d’euros. Els accionistes minoritaris la rebutgen per considerar l’oferta insuficient però un informe d’EY la considera “justa”. Els socis fundadors han anunciat que hi vendran només un 6% : en les properes setmanes coneixerem el final de la història.

Seguim pel Vallès: Inkemia es troba en negociacions perquè la societat d’inversió privada Crescent Hill entri a la companyia després d’enviar la seva filial IUCT a concurs de creditors. Inkemia ha anunciat la venda de les seves societats MicroBios i Otec Riera per 100.000 euros a antics socis de la companyia.

Asabys Partners ha tancat un acord amb la firma d’inversió Alantra, que adquirirà el 35% de la gestora catalana. D’aquesta manera pretenen ampliar i reforçar la seva estratègia d’inversió al sector de ciències de la vida i de la salut. Per la seva banda Ysios Capital ha participat en el finançament de la companyia holandesa AM-Pharma: l’import total de la ronda ha estat de 116 milions d’euros.

A casa nostra, Oryzon Genomics ha llançat una ampliació de capital per 20 milions d’euros i Biointaxis ha obert una ronda de cinc milions d’euros per acabar la seva fase preclínica regulatòria i apropar-se als estudis clínics. Si voleu conèixer una mica més sobre Biointaxis no us perdeu l’entrevista que vam fer recentment al seu director, Antoni Matilla.

Bionure té oberta la campanya de finançament #MúltiplesMotivos a la qual s’han unit artistes reconeguts com l’humorista José Mota o els actors Loles León i Pablo Puyol. L’objectiu? Continuar amb el desenvolupament del fàrmac BN201 per a l’esclerosi múltiple. Per la seva banda, InnoUp Farma ha obert una ronda de finançament d’un milió d’euros a Capital Cell amb l’objectiu d’aconseguir la primera vacuna contra les al·lèrgies alimentàries, i GoodGut ha tancat una ronda de mig milió d’euros, també a Capital Cell, per avançar amb el seu test per al diagnòstic precoç de càncer colorectal.

Altres notícies. La gestora de private equity Corpfin ha posat en venta Palex, el grup de distribució d’equipament mèdic. Mediktor es troba en la fase final de negociacions amb la xarxa d’hospitals Yale New Haven Health System, vinculada a la Universitat de Yale, per tal d’implementar-hi la seva tecnologia. També mira als Estats Units ZeClinics, que té previst obrir oficina a Boston durant 2019 o 2020 i obrir una nova línia de negoci per al descobriment de nous fàrmacs.

 

Noves inversions de les farma

Aquest mes hem llegit titulars sobre inversions de les grans farmacèutiques a la BioRegió de Catalunya. Boehringer Ingelheim ha acabat la construcció de la nova planta de producció a Sant Cugat del Vallès, dedicada a la producció de Respimat, i Fedefarma ha iniciat les obres de la seva nova planta a Palau-solità i Plegamans, que estarà en funcionament al 2020. Novartis invertirà 4 milions d’euros per posar en marxa l’espai NeuroHouse, especialitzat en neurologia, al Pier03 de Barcelona Tech City, i la farmacèutica canadenca Aurora Cannabis obrirà a Barcelona una nova sucursal.

D’altra banda, Reig Jofre ha adquirit una cartera de productes de Bioibérica per al tractament de l'artrosi per 46 milions d’euros. Grifols ha obtingut l’autorització de la FDA per vendre Xembify, fàrmac per al tractament d’immunodeficiències, als EUA, i ha estat seleccionada com a principal proveïdor d’una nova planta de producció al nord d’Àfrica per l’empresa Soludia Maghreb.

Aquests dies també s’han conegut alguns resultats: Uriach va facturar 196 milions d’euros al 2018, un 13% més que l’any anterior, i busca inversors a França. Per la seva banda, Laboratorios Gebro Pharma té previst superar els 70 milions d’euros de facturació a Espanya a finals de 2019, un 6% més que l’any passat.

 

Novetats a l’ecosistema

El Govern de la Generalitat ha aprovat el primer esborrany de la futura llei de la ciència de Catalunya, projecte que pretén donar estabilitat a la feina dels científics.

El Parlament de Catalunya ha aprovat el projecte de llei de creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) per implicar tots els departaments del Govern en la protecció i promoció de la salut. D’altra banda, una desena d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han visitat Catalunya per conèixer l’impacte del Pla de Salut i donar suport a redefinir-lo per als propers anys.

Un conveni de col·laboració entre Orange, la Fundació i2CAT, la UPC i Mobile World Capital Barcelona permetrà que Catalunya es converteixi a partir d’ara en un entorn obert a l’experimentació en 5G, on qualsevol entitat que necessiti validar els seus serveis en entorns reals podrà fer-ho.

 

Convocatòries i ajuts

“La Caixa” ha obert la convocatòria CaixaImpulse Consolidate que ofereix fins a 300.000€ i orientació personalitzada per a projectes d’innovació en estadis més avançats de desenvolupament. L’Ajuntament de Barcelona, també amb la col·laboració de “la Caixa”, han obert una convocatòria de nous ajuts a projectes de recerca innovadors per a la ciutat dins el marc del Pla Barcelona Ciència.

EIT Health Spain ha anunciat aquest mes els resultats del programa Headstart Funding, que destinarà 650.000 € entre 15 startups espanyoles. Entre elles es troben 9 de la BioRegió de Catalunya: Senolytic Therapeutics, Moirai Biodesign, Icariamed, Aortyx, Funny Friends, Social Diabetes, ColorSensing, Smiletronix i Mangrana Ventures. A més, EIT Health ha escollit tres empreses de la BioRegió entre les 42 semifinalistes de l’European Health Catapult: Iproteos, Braingaze i Biel Glasses.

La UAB ha lliurat els primers ajuts “Proof of Concept” a quatre projectes de recerca per accelerar la transferència a la societat. Per la seva banda, Transplant Biomedicals ha rebut el premi IED Design Awards 2019 en la categoria de Millor Proposta d’Emprenedoria.

AlmirallShare, la plataforma oberta d'innovació d'Almirall, ha obert una convocatòria per trobar col·laboracions per desenvolupar noves teràpies per al tractament de malalties immunoinflamatòries de la pell.

 

Amb nom propi

Albert Barberà, ex director de Biocat i fins ara Director General de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, ha estat nomenat nou director de l’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha escollit Gemma Craywinckel com a nova directora gerent del centre en substitució d’Albert Salazar, ara a Vall d’Hebron. Per la seva banda, Enric Crous ha estat nomenat nou president del Consell de Govern de l’Hospital Clínic de Barcelona. 

En l’àmbit privat, Marc Pérez Pey ha estat nomenat nou president de Fenin Catalunya, i Laboratoris Salvat ha incorporat Patricia Ferriot com a responsable de desenvolupament de negoci internacional.

 

Inversions als hospitals

 “La Caixa” i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han signat un conveni que permetrà incorporar el primer robot radiològic del món que s’utilitzarà en un servei d’endoscòpia. El Govern ha autoritzat l’adquisició per part del Consorci Hospital Clínic d’un edifici per a serveis no assistencials al carrer de Casanova de Barcelona.

El Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) ha iniciat la seva activitat al Campus Can Ruti de Badalona, amb l’objectiu de ser un referent en l’aplicació de mètodes alternatius de recerca biomèdica.

Entre els centres privats, HM Hospitales està ultimant la compra de l’Hospital de Nens de Barcelona, i Nou Hospital Evangèlic invertirà 13 milions d’euros per construir el seu nou centre al 22@.

 

Recerca

Aquest mes els centres de recerca de la BioRegió han publicat nombrosos avenços, especialment en oncologia. Així, investigadors de l’IDIBELL i l’ICO han publicat a Cancer Research un mecanisme de resistència a teràpies contra el càncer que impedeixen la formació de vasos sanguinis. Un altre estudi liderat també per l’IDIBELL i l’ICO ha trobat que la dieta inflamatòria augmenta el risc de desenvolupar càncer colorectal. Els resultats han estat publicats a Nutrients.  Per a la mateixa malaltia, un estudi internacional liderat per l’Hospital Vall d’Hebron ha trobat que una innovadora combinació de fàrmacs millora el tractament del càncer colorectal i prevé l’aparició de resistències.

L’IRB Barcelona ha demostrat en un estudi a Nature Communications que la proteïna p38 té un paper important en la regulació de la formació de nous vasos sanguinis en tumors, la qual cosa podria contribuir a millorar el tractament d’aquests tumors. Una altra investigació de l’IRB Barcelona publicada a Cell Reports ha aconseguit eliminar selectivament cèl·lules que expressen RAS, un gen present en el 30% dels càncers humans.

L’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) ha trobat un nou mecanisme cel·lular per al tractament dels tumors més agressius. L’estudi ha estat publicat a Molecular Cell.

Canviem ara d’especialitat: Investigadors de l’Hospital de Bellvitge-IDIBELL han identificat vuit marcadors genètics en casos d’anorèxia nerviosa. L’anàlisi ha estat publicat a Nature Genetics.

Un estudi del VHIR demostra que l’administració de nucleòsids millora les funcions motores i la supervivència de pacients amb deficiència de l’enzim timidina quinasa 2 (TK2). La recerca ha estat publicada a Annals of Neurology.

Investigadors de la UPF i S-Biomedic han mostrat que l’ús de bacteris vius es pot utilitzar per modular la composició microbiana de la pell amb finalitats terapèutiques o cosmètiques. L’estudi ha estat publicat a la revista Microbiome.

L’IRB Lleida ha demostrat els beneficis de la medicina preventiva i personalitzada en casos de pacients crònics. L’estudi s’emmarca dins del projecte CONNECARE, liderat per Eurecat. D’altra banda, la Fundació Althaia de Manresa ha liderat un estudi que ha permès concloure quina tècnica és la millor a l’hora de retirar la respiració assistida en pacients ingressats a la UCI. S’ha publicat a The Journal of the American Medical Association.

Parlem de qualitat de la son. Un estudi de l’Hospital del Mar ha demostrat que els símptomes de la fibromiàlgia (dolor, fatiga i qualitat del son) poden millorar si el pacient dorm en un matalàs que produeix vibracions de baixa intensitat. Els resultats s’han publicat a Arthritis Research & Therapy. Un altre estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili ha demostrat que la falta de son pot dificultar la pèrdua de pes. La recerca ha estat publicada a International Journal of Obesity.

Encara no et saps la cançó de l’estiu? Potser no és problema d’oïda: Investigadors de l’Institut de Neurociències de la UB i de l’IDIBELL han mostrat a un estudi publicat a Journal of Neuroscience que la connectivitat de la substància blanca del cervell determina la sensibilitat musical d’una persona.

Bon estiu!

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.