Vés al contingut

El coronavirus i la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) han estat els protagonistes indiscutibles de l’actualitat informativa aquest mes de febrer, però a la BioRegió de Catalunya el ritme no s’atura. Els emprenedors de l’ecosistema català han aconseguit mobilitzar-se de forma espontània per omplir amb el Tech Spirit Barcelona part del buit deixat pel MWC, i la resta d’agents de l’ecosistema continuen treballant per la innovació en salut. Repassem els titulars que ens ha deixat el mes.

Per començar, per tercer cop consecutiu el grup ‘Financial Times’ ha tornat a reconèixer Catalunya com la millor regió per invertir al sud d’Europa el 2020-2021. Han tingut en compte criteris com la connectivitat, el clima de negocis, el potencial econòmic, l’estratègia de captació d’inversions estrangeres o el capital humà i l’estil de vida.

Entre els inversors basats a la BioRegió, Ysios Capital ha estat seleccionat per l’ICO en la seva última convocatòria de Fond-ICO Global i Nina Capital ha superat l’objectiu de 15 M d’euros per al seu primer vehicle d’inversió en tan sols 4 mesos.

Entre les empreses, Vytrus Biotech ha tancat una ronda d’1,7M d’euros per millorar la seva capacitat productiva. Grífols segueix creixent internacionalment cap a Aràbia Saudí, on ha signat un acord per crear una xarxa de centres de recol·lecció de plasma. També creix el Grup Deltalab, que ha anunciat l’adquisició d’una participació majoritària en el capital de la companyia murciana Equilabo Scientific, que opera en el sector del material clínic i de laboratori. Per la seva banda, AB-Biotics ha signat un conveni amb l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària per desenvolupar soques de bacteris probiòtics.

 

Noves tecnologies als hospitals

Les noves tecnologies prenen protagonisme aquest mes a la BioRegió. Vall d’Hebron ha iniciat un projecte europeu que estudiarà la relació de la síndrome d’intestí irritable i els trastorns mentals i reumatològics: als 8.500 pacients que participaran a l’estudi se’ls hi farà seguiment amb unes polseres intel·ligents de l’empresa catalana humanITcare.

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la companyia tecnològica Newtonlab Space, amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona, han presentat per primer cop a l’Estat l’ús d’un model anatòmic hologràfic 3D per a intervencions quirúrgiques d’alta complexitat. El primer cas clínic en què s'ha aplicat és el d’un pacient afectat per una tumoració poc freqüent al pàncrees.

L’Hospital de Bellvitge ha fet el primer trasplantament renal ortotòpic del món amb cirurgia robòtica, millorant la precisió i seguretat. A més, l'Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL han desenvolupat un test que prediu el risc d’infecció per virus oportunista en pacients trasplantats renals. D’altra banda, aquest hospital ha descobert que l’eficàcia de la intervenció quirúrgica per tractar un tipus d’epilèpsia es podria pronosticar amb una ressonància magnètica.

El Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar també ha estat el primer en l’Estat en la utilització del Big Data i eines de mineria de dades per millorar la gestió assistencial dels pacients hospitalitzats. L’eina ha estat desenvolupada per l’empresa catalana Bismart. D’altra banda, l’Hospital Clínic ha iniciat el lideratge d’un projecte europeu que vol avaluar el potencial d’una tècnica no invasiva en el cribratge de les malalties cròniques del fetge.

L’Hospital Parc Taulí ha impulsat unes ulleres 5G amb càmera que poden salvar vides en cas d’emergència connectant-se en remot amb un especialista que es trobi a l’hospital. I per la seva banda, investigadors de Sant Pau han iniciat un estudi que incorpora la realitat virtual com a mètode per disminuir el dolor i l’ansietat en procediments ginecològics.

 

Novetats en recerca

Parlem de recerca, i comencem destacant el valor de la seva transferència: l’Hospital de la Vall d’Hebron ha obtingut més d’1M€ de benefici per l’explotació de la llicència d’una patent d’una teràpia per una malaltia minoritària. Aquesta operació constitueix el benefici econòmic més alt generat per un institut de recerca lligat a un hospital de l’Estat per una patent.

Per cert: recordem als investigadors que la Fundació de Marató de TV3 ha obert aquest mes la convocatòria per a projectes sobre malalties minoritàries. Els científics poden presentar-hi propostes fins el 13 de març.

En oncologia, la Fundació ”la Caixa” ha destinat 6 milions d’euros al VHIO per intensificar la lluita contra el càncer. Investigadors de Sant Pau, la UAB i el CIBER-BBN han demostrat que certs cossos d'inclusió bacterians que alliberen nanopartícules dirigides a les cèl·lules mare metastàsiques tenen una potent activitat antimetastàsica. D’altra banda, un estudi de l’IDIBAPS i l’ICN2 ha demostrat que les nanopartícules d’òxid de ceri podrien millorar el pronòstic del carcinoma hepatocel·lular, el càncer de fetge més freqüent.

També hi ha bones notícies en l’àmbit de les malalties infeccioses: la UE ha atorgat 16 M d’euros a Can Ruti per a dos projectes coordinats per IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. A més, investigadors de l’Irsicaixa han determinat les condicions per al control natural de la sida amb l’estudi de 3 pacients amb VIH que han viscut 25 anys sense tractament.

En neurologia, investigadors de l'IDIBELL i CIBERSAM han trobat que alteracions en la connectivitat entre dues regions del cervell podrien ser un possible biomarcador de vulnerabilitat en l'Alzheimer. El món de la recerca en Alzheimer ha viscut aquest mes una notícia entristidora, en donar l’últim adéu a Diana Garrigosa, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall.

A l’IDIBELL han identificat la proteïna responsable de la mort cel·lular causant d'un tipus de ceguera. Així, s'ha trobat un mecanisme de dany en el qual podrien convergir totes les cegueses causades per mutacions que comporten a una baixada crònica del calci dins de la cèl·lula. Investigadors del mateix centre han descobert una molècula de la sang que és efectiva contra la malaltia autoimmune de ronyó: també s'està avaluant la seva aplicabilitat en altres trastorns autoimmunes. A l'IRB Barcelona, per la seva banda, han desvetllant el mecanisme pel qual es regula la mida i forma d'un òrgan.

Un estudi de l’ISGlobal ha detectat que la pol·lució causa la meitat dels casos d’asma infantil a Barcelona. I també amb els més petits com a protagonistes, un estudi de la UOC ha demostrat que una nova intervenció psicosocial online ajuda a reduir la gravetat i la freqüència dels episodis de dolor abdominal recurrent de nens.


 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.