Vés al contingut

Aquest mes a Catalunya el focus informatiu ha estat a les pàgines de política, però les empreses i entitats de recerca de la BioRegió continuen treballant i ens han deixat un mes d’octubre amb un bon grapat de titulars.

Minoryx Therapeutics ha completat el reclutament de pacients per a un assaig de fase II d’Atàxia de Friedrich. Si voleu saber com evoluciona el desenvolupament del seu fàrmac i d’altres teràpies de la BioRegió, no us perdeu el post que hem preparat aquest mes al blog de Biocat.

MOLOMICS ha obert una ronda de 400.000 euros a Capital Cell per continuar treballant en fàrmacs contra el Parkinson. També Made of Genes prepara a la mateixa plataforma de crowdfunding una ronda de 800.000€ de cara al novembre. Novetats també al parquet: els accionistes d’AB-Biotics han aprovat la retirada de l’empresa del Mercat Alternatiu Borsari (MAB). La biotecnológica, per cert,  ha sortit de pèrdues i ha guanyat 722.000€ en el primer semestre.

Zeclinics ha posat en marxa ZeCardio, una societat que concentrarà la major part de les seves activitats d’R+D i treballarà en el desenvolupament de nous fàrmacs per combatre malalties cardiovasculars.

Parlem ara d’inversions: Atrys Health ha comprat l’Institut Mèdic d’Onco-Radioteràpia, centre amb dos seus a Barcelona. Per la seva banda, Kymos Pharma ha invertit 2,5 milions d’euros en el seu nou laboratori al Parc Tecnològic del Vallès i Laboratoris Entema invertirà 12 milions en la compra d’una nau a Llicà de Vall per augmentar la seva capacitat.

Venvirotech ha estat guanyadora d’un concurs de la Comissió Europea per la seva activitat biotecnològica que transforma residus orgànics en plàstics biodegradables. També hem llegit notícies negatives: Transplant Biomedical ha presentat concurs de creditors als jutjats davant l’augment de competidors al seu sector.

En el capítol de noms propis, Inveready ha fitxat Jesús Acebillo, ex president de Novartis. El directiu s’ha incorporat al comitè d’inversions del fons Inveready Biotech III, que ha iniciat activitats el 2019 amb l’objectiu d’invertir en 20 companyies biotecnològiques. Devicare ha fitxat Vanessa Llopart, primera executiva d’Emesa. També Esteve fitxa un nou conseller: Javier Cano, exdirectiu de Cigna, passa a ser el nou vocal de l’empresa en substitució de Joan Esteve.

 

Les farmacèutiques aposten per la salut digital

Seguim parlant de farmacèutiques. Ferrer vol créixer en salut digital i ha llançat una plataforma de col·laboració entre startups per avançar en aquest camp: Ferrer 4 Future. Fins al 20 de desembre s’hi poden presentar solucions digitals que donin resposta als reptes en l'atenció de pacients crònics, adherència al tractament i compromís amb l'autogestió de la malaltia i la reducció del dolor crònic.

En la mateixa línea, Almirall també ha apostat per la salut digital i ha obert una altra convocatòria específica en dermatologia, el primer pas per a la creació del programa Digital Garden, powered by Almirall. La convocatòria es tancava el 25 d’octubre. D’altra banda, Almirall ha iniciat el programa en fase 3 de Lebrikizumab per a pacients amb dermatitis atòpica. La farmacèutica ha rebut gairebé 90M€ per la venda de Duaklir a EEUU, arrel de l’acord de comercialització amb AstraZeneca. 

Grífols ha rebut l’aprovació d’Estats Units per a l’operació en què Shanghai Raas ha d’adquirir el 45% de les accions de Grifols Diagnostics Solution, la seva filial nord-americana. El tancament de l’adquisició està ara en mans de les autoritats xineses. A més, el holding de la farmacèutica ha comprat la nord-americana BPL després de captar 875 milions d’euros de la banca.

No tot són bones notícies: Bayer ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria 75 treballadors del seu centre a Sant Joan Despí.

 

Novetats als hospitals i centres de recerca

L’Hospital del Mar inicia la seva segona fase d’ampliació, amb la qual sumarà 80.000 metres quadrats, 503 llits i 19 quiròfans. L’hospital aposta per la co-creació dels nous edificis amb els seus pacients. El centre ha liderat un estudi que alerta que la contaminació acústica procedent del trànsit rodat pot disparar fins a un 30% el risc de patir un ictus isquèmic de tipus greu.

Per la seva banda, CatSalut ha aprovat la compra de Gecohsa per gestionar l’Hospital de Móra d’Ebre a partir de l’any vinent.

Un equip de Vall d’Hebron ha identificat un nou tipus cel·lular com a reservori de VIH: les cèl·lules residents de memòria (TRM). A més, l’hospital  ha inaugurat el primer centre d’Espanya dedicat a la investigació i tractament de la migranya, el Migraine Adaptive Brain Center, amb la col·laboració de “la Caixa”. I continuant amb els canvis de càrrecs dels darrers mesos, Vall d’Hebron ha nomenat aquest mes un nou director assistencial: Antonio Román, coordinador mèdic del programa de transplantament pulmonar d’adults.

També hi ha canvis en la direcció de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: Jordi Surrallés, doctor en genètica, és el nou director de l’Institut. El centre ha protagonitzat també notícies científiques, ja que els seus investigadors han trobat un vincle entre el càncer de tiroides i el colesterol “dolent”.

Seguim parlant d’oncologia: investigadors de l’Hospital Clínic han descobert mutacions en la zona no explorada del genoma que determinen l’aparició del càncer. D’altra banda l’hospital, l’únic de l’Estat amb un laboratori per identificar les toxines del bolets hepatotòxics, acaba d’actualitzar el seu protocol de toxicologia.

Un estudi d’IDIBELL ha mostrat com els supervivents de tumors cerebrals oligodendrials corren el risc de desenvolupar deteriorament cognitiu a llarg termini. A més, en aquest centre han humanitzat cucs per fer-los sensibles a un fàrmac contra el càncer i identificar els punts febles de les cèl·lules tumorals.També IDIBELL acaba de descriure per primera vegada la implicació crucial d'una proteïna de la membrana cel·lular en el desenvolupament i la progressió del càncer de fetge.

Científics de l'IRB Barcelona, en col·laboració amb el CRG i la Universitat de Radboud a Holanda, han desenvolupat un algoritme basat en machine learning que pot predir quins pacients de càncer tenen més probabilitats de beneficiar-se de la immunoteràpia.

Per la seva banda, l’Institut Català d’Oncologia ha participat en un estudi sobre càncer d’ovari que demostra que administrar Niraparib després de la quimioteràpia augmenta la supervivència i disminueix el risc de recaiguda o mort. A més, una investigació dirigida pel Sincrotró ALBA ha revelat els efectes bioquímics del tractament de radioteràpia amb nanopartícules, que pot augmentar l’eficàcia dels tractaments contra el càncer.

L’Hospital Sant Joan de Déu, al seu torn, ha anunciat que organitzarà el Congrés Mundial d’Oncologia Infantil del 2022. Aquesta trobada reuneix més de 2.500 professionals sanitaris de tot el món.

A l’apartat de reconeixements, Stanford ha distingit Manel Esteller com un dels principals científics del món. El director de l’Institut d’Investigació contra la leucèmia Josep Carreras està a la posició 119 del rànquing global i en la primera posició d’Espanya.

Canviem d’especialitat. L’Hospital Sant Joan de Déu han descobert l’únic tractament que combat una malaltia metabòlica, anomenada PMM2-CDG, que causa símptomes semblants a una “borratxera”. Més recerca centrada en els més petits: segons un estudi d’ISGlobal, consumir peix durant els primers mesos d’embaràs podria millorar l’atenció dels nens i nenes. D’altra banda, un estudi on ha participat el CIBER d’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) ha demostrat que una dieta alta en greixos i fructosa altera la capacitat del fetge per metabolitzar lípids.

L’Hospital de Bellvitge ha fet les seves primeres cirurgies de canvi de sexe. En neurologia el seu institut de recerca, l’IDIBELL, ha identificat un mecanisme neuronal implicat en la formació i consolidació de records. D’altra banda, malalts de Parkinson amb depressió tenen més risc de desenvolupar addiccions conductuals com ludopatia, hipersexualitat o compres compulsives, segons un nou estudi d’investigadors de Sant Pau.

Tanquem el resum del mes amb dos apunts. Girona ha acollit aquest mes la primera Cimera de Gènere per a Ciències de la Salut, on s’ha aprovat una carta per a la igualtat de gènere als centres de recerca. D’altra banda, més de 4.000 persones han participat al rodatge de l’espot de la Marató de TV3, dedicada a les malalties minoritàries, que per primer cop enguany ha fet un anunci multitudinari obert a la ciutadania.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.