Vés al contingut

La notícia més esperada del mes de novembre no ha tingut el final desitjat: Barcelona no acollirà la seu de l'Agència Europea del Medicament. Tot i partir com una de les candidates favorites per rellevar Londres després del Brexit, la capital catalana va caure en la primera volta. Amb 13 punts, va ser la cinquena més votada de les 16 candidatures, només superada per Bratislava i les tres finalistes: Milà, Copenhaguen i la ciutat que finalment ha estat escollida, Amsterdam. El sector biofarmacèutic ha rebut la notícia amb gran decepció.

També en l'escena europea, EIT ha a atorgat a EIT Health 57,3 milions d'euros per al seu Business Plan 2018, superant així el pressupost esperat. El consorci per promoure el lideratge i la competitivitat europea en salut ha anunciat aquest mes importants canvis al seu equip directiu. Sylvie Bove ha decidit deixar el proper 31 de gener el seu càrrec de CEO d'EIT Health i el seu successor serà Jan-Philipp Beck, actual COO d' EIT Health. D'altra banda Jorge Juan Fernández García –actual Director Acadèmic de Moebio, la iniciativa de desenvolupament de talent de Biocat, i Director d'E-Health a l'Hospital Sant Joan de Déu- ha estat anomenat nou Director d'Innovació d'EIT Health.

Entretant, les empreses de la BioRegió continuen els seus plans de creixement. Reig Jofre prepara una segona ampliació de la seva planta de Sant Joan Despí entre 2018 i 2019 per donar suport a la futura entrada de la companyia en el mercat dels Estats Units. Reig Jofre va guanyar 2,3 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, un 53% menys que en el mateix període de l'any anterior. La companyia ha nomenat Alejandro García Reig, membre de la tercera generació de la família Reig al capdavant de la companyia, com a nou vicepresident.

No ha estat l’únic nomenament fet aquest mes per Reig Jofre, que prepara el rellançament de Forté Pharma, la seva marca de complements nutricionals, i per això ha recuperat el primer director general de la firma, Alain Boutboul. A més, ha tancat una aliança comercial amb la firma especialitzada en fitoteràpia bio Santarome, de la qual Boutboul és màxim accionista.

Mind the Byte ha signat un acord per compartir tecnologia amb l'empresa sueca Prosilico. La companyia catalana afegirà a la seva plataforma de disseny de fàrmacs per ordinador noves eines que prediuen l'efecte dels fàrmacs en models humans.

Mowoot, companyia sorgida del programa d·HEALTH Barcelona impulsat per Biocat, ha estat escollida entre les 21 finalistes de la competició European Health Catapult que celebrarà la seva final a l’EIT Health Summit, el proper desembre a Londres.

Dermofarm, l'empresa dermocosmètica amb marques com Sensilis o Rilastil-Cum Laude, té prevista l'obertura de noves filials a Europa per ampliar la seva facturació internacional, que ara és el 15%, fins al 25% en 5 anys. Per la seva banda, el laboratori nord-americà Opko Health ha llençat Vanir, una nova marca de suplements alimentaris amb seu a l’Hospitalet.

Janssen Pharma, Gilead Sciences i Pfizer són els proveïdors farmacèutics que més van facturar a la Generalitat l'any passat. En total, la despesa farmacèutica del CatSalut va ascendir a 2.374 milions d'euros.

Pel que fa a canvis de seus socials d’empreses, aquest mes Stada ha anunciat el seu trasllat de domicili a Madrid tot i que les seves oficines corporatives a Espanya continuaran a Sant Just Desvern (Barcelona). Per la seva part, Uxa Farma trasllada la seu social i fiscal a Sevilla.

 

Novetats als parquets

Aquest mes les pàgines salmó recollien els resultats econòmiques de les cotitzades del sector. Grifols ha tancat els nou primers mesos de l'any amb un benefici net de 431,8 milions d'euros, un increment del 6,3% respecte al mateix període de l'any passat. En l’àmbit científic, Grifols ha rebut aquest mes dues aprovacions per part de la FDA i la EMA: un test genètic per a la deficiència d’alpha-1 i un adhesiu biològic de fibrina que es fabricarà al complex de Parets del Vallès (Barcelona). A més Grifols, escollida per Forbes com una de les 500 millors del món per treballar, ha invertit 16,5 milions en una nova planta al Brasil que es preveu que estigui operativa el 2018 i donarà feina a 150 persones.

Vermells han estat els números d’Almirall, que va tancar els nou primers mesos de l’any amb unes pèrdues de 99,7 milions d’euros  que contrasten amb els 103 milions d’euros de benefici obtinguts al mateix període de 2016. D’altra banda, Almirall abandonarà la investigació per desenvolupar un nou fàrmac per a la psoriasi de les ungles, denominat P3073, que tenia en fase 3. Entre els titulars positius, Almirall cobrarà el proper desembre 80 milions de dòlars pel compliment d'una fita de vendes de l'acord que va signar el 2014 amb AstraZeneca per al traspàs del seu negoci respiratori. 

Per la seva part, Oryzon va perdre 3,89 milions d'euros fins a setembre, un 6,26% menys que en els nou primers mesos de 2016. Pel que fa al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), Medcom Tech va augmentar els seus ingressos un 7,7% en el primer semestre de l'any, fins als 15,11 milions, mentre que AB-Biotics va perdre 769.000 euros, un 89% menys que al mateix període del 2016. En l‘apartat de llicències, AB-Biotics ha tancat un acord de venda del seu producte AB-Fortis al grup israelià Frutarom.

 

Nous fons i moviments inversors

Novetats al panorama d’entitats inversores del sector: neix Genesis Ventures, un nou fons especialitzat en biomedicina presentat aquest novembre a Barcelona. El primer fons que creen, Genesis Ventures Fund I, està dotat amb 610.000 euros i pretén finançar al llarg de dos anys entre set i vuit projectes que encara no s'hagin constituït com una startup o spinoff. El seu conseller delegat, Josep Lluís Falcó, ha treballat a empreses com Sanofi, Ferrer; petites biotecnològiques i consultores com Antares o Asphalion.

Ysios Capital ha participat amb 6 milions d’euros en una ronda de 45 milions de l’empresa suïssa Xeltis, especialitzada en el desenvolupament de vàlvules del cor i vasos sanguinis artificials. Ysios ja ha començat les desinversions d'empreses on va entrar amb el seu primer fons del 2008 i prepara un tercer fons que podria arribar entre el 2018 i el 2019.

GlyCardial Diagnostics ha aconseguit 2,4 milions d'euros en la seva primera ronda d'inversió, liderada per Caixa Capital Risc juntament amb HealthEquity. La spinoff de l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC) desenvolupa una prova que detecti la isquèmia cardíaca abans que sigui irreversible.

Després de captar més de 600.000 euros a través d'una campanya de crowdfunding, Vytrus Biotech inicia els passos per cotitzar a la borsa l'any que ve. La companyia, especialitzada en tecnologia amb cèl·lules mare vegetals per a cosmètica i per al sector sanitari, pretén destinar part dels recursos obtinguts a cobrir els primers costos per entrar en el Mercat Alternatiu Borsari (MAB) o bé la borsa paneuropea Euronext.

La biotecnològica lleidatana Moirai Biodesign ha tancat una ronda de finançament de 300.000 euros per continuar desenvolupant un kit de diagnòstic per detectar la leucèmia amb una tira reactiva. D’altra banda, el fons de capital privat Apax ha tancat l'adquisició de Telemedicine Clinic (TMC), companyia catalana especialitzada en tecnologia mèdica.

La clínica Mi Tres Torres ha subscrit una ampliació de capital de 900.000 euros per completar l'ampliació de les consultes externes, la unitat de cures intensives i la construcció d'un nou hospital de dia. L’empresa preveu adquirir la Clínica de Ponent de Lleida en el proper any i mig.

 

Amb noms i cognoms

La família Botet, expropietaris de Caprabo, ha entrat en el fons de capital risc Healthequity, gestionat pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i la firma de serveis financers Riva i García.

La investigadora asturiana Rosa Menéndez substitueix  Emilio Lora-Tamayo i serà la primera dona en presidir el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). D’altra banda Carlos Grau, ex director de Microsoft a Catalunya, ha estat nomenat director general de la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital). 

 

Diners per a recerca i avenços en oncologia

La Fundació Bancària La Caixa becarà amb 12 milions d'euros anuals 20 projectes d'investigació biomèdica: s'hi poden presentar universitats i centres d'investigació sense ànim de lucre fins al pròxim 16 de març.

En oncologia, un estudi internacional amb participació catalana ha permès descriure el mapa del genoma del càncer de bufeta, el que servirà per introduir un tractament més personalitzat per a aquests pacients. El director de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, el doctor Joaquim Bellmunt, n’és un dels autors. 

Investigadors del  Campus Vall d’Hebron han participat en un estudi multicèntric publicat a Science  que demostra que els bacteris del microbioma viatgen amb les cèl·lules tumorals quan es produeix metàstasi. Per la seva part, investigadors del Programa ProCURE de l'ICO Girona-IDIBGI del Grup de Metabolisme i Càncer han descobert una nova manera de regular la epigenètica de les cèl·lules tumorals a través del metabolisme. Aquest descobriment obre les portes al desenvolupament d'una nova categoria de fàrmacs metabòlics-epigenètics per al tractament del càncer.

El càncer de pulmó ja és la primera causa de mort prematura en les dones de Barcelona, superant els tumors de mama, segons l'informe sobre l'estat de salut dels ciutadans 2016 presentat aquest mes per l'Ajuntament de Barcelona.

En un altre àmbit, investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han demostrat per primera vegada una teràpia gènica que protegeix dels dèficits cognitius i de memòria en gent gran. Per la seva banda, l’IRB Lleida ha liderat un estudi pioner que assenyala l'aprofitament de l'oxigen com a possible biomarcador en el diagnòstic de la fatiga crònica.

 

Titolars hospitalaris

L'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i Devicare han signat un acord de col·laboració per impulsar projectes d'R+D+l en l'àmbit dels dispositius mèdics per a I'autocontrol monitoritzat de malalties cròniques. Actualment treballen en un nou dispositiu per a patologies afectives com el trastorn bipolar i la depressió major.

Unitats cada cop més especialitzades als hospitals de la BioRegió: l'Hospital de Sant Pau ha estrenat un nou espai que vol fer més confortable l’estada a urgències dels pacients més fràgils i evitar confusions que endarrereixin la seva recuperació. L’Hospital Clínic de Barcelona ha presentat aquest mes el primer estudi de la seva unitat per atendre pacients que practiquen chemsex, un fenomen (ús de drogues per mantenir llargues sessions de sexe, generalment sense protecció) que s’està expandint especialment entre el col·lectiu homosexual.

D’altra banda, Vall d’Hebron ha superat els 2.000 trasplantaments de ronyó en pacients adults.

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.