Vés al contingut

Redacció

El Centre d’Estudis Tecnològics per a l’Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) ha desenvolupat un sistema pioner de monitorització portàtil que permet identificar, en temps real, l’estat motor de les persones amb Parkinson. Gràcies a aquest avenç, es poden determinar i quantificar les situacions que incapaciten al pacient en el desenvolupament de la seva vida quotidiana i actuar, sempre sota supervisió mèdica, de la forma menys invasiva i efectiva.

Aquest nou sistema, que podem classificar-lo en el camp de les tecnologies mèdiques, forma part del projecte europeu Rempark (Personal Health Device for the Remote and Autonomous Management of Parkinson’s Disease) que lidera la UPC i on hi participen el Centre Mèdic Teknon, Telefónica I+D, l'Associació Europea de la Malaltia de Parkinson (EPDA), entre d'altres centres de recerca i empreses d’Alemanya, Portugal, Itàlia, Israel, Irlanda, Suècia i Bèlgica. El projecte té un pressupost de 4,73 milions d’euros.

Rempark consta de dos elements: un braçalet amb un sensor per mesurar el tremolor del pacient i un dispositiu inercial, de la mida d’un telèfon mòbil, que va lligat a la cintura mitjançant un cinturó de material biocompatible i equipat amb un conjunt de sensors amb capacitat de processament i transmissió sense fils de la informació mesurada i tractada. Aquest sistema és capaç de detectar els paràmetres sintomatològics de la malaltia i determinar la fase en que es troba el pacient en cada moment (fenòmens on-off, bloqueig o altres trastorns de la malaltia). Els fenòmens on-off són fluctuacions de l'estat del malalt durant el dia, de duració variable i impredictible. Aquests trastorns oscil·len entre estones sense símptomes (fases on quan està sota els efectes del medicament) i altres en què reapareixen la dificultat per caminar i la lentitud i, fins i tot, el bloqueig total de la marxa (fases off que habitualment es relacionen amb la desconnexió o nivell baix del medicament).

El sistema Rempark es troba en fase pilot, i per primer cop a Europa, es treballarà exclusivament amb dades ambulatòries sobre la malaltia, és a dir, s’assajarà en un centenar de pacients des de casa seva (i no al laboratori com s'ha fet amb altres estudis). La UPC i els seus socis estan reclutant voluntaris a Espanya, Itàlia, Irlanda i Israel per participar en aquests assajos.

Més informació en el web de la UPC.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.