Vés al contingut

D’ençà que es va inaugurar el març de 2015, el CREBA (Ciència i Recerca Experimental i Biomèdica Aplicada) de Torrelameu (Lleida) ha acabat d’instal·lar material i tecnologia de primer nivell a les seves instal·lacions i de fer els primers programes de formació pilot per enllestir l’excel·lència amb què el centre es vol donar a conèixer.

Aquest abril obre definitivament les seves portes amb un primer curs de tècniques de cirurgia hepàtica on assistiran 24 professionals d’aquesta especialitat de tot l’Estat Espanyol i vuit cirurgians amb experiència en el camp, que l’impartiran.

L’activitat del CREBA per aquest 2016, que encara no està plenament programada, tindrà una vessant formativa i una de recerca biomèdica, els seus dos objectius fundacionals. Es faran cursos de cirurgia molts especialitzats (cirurgia mínimament invasiva en 3D, gàstrica, toràcica i pancreàtica, entre d’altres) i programes de recerca transferits de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (sobre cirurgia de la paret abdominal) i l’IRB Lleida.

El seu director i cap del servei de Cirurgia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Jordi Olsina, explica que la formació és molt important perquè ha de facilitar la investigació, a més de cobrir els costos econòmics del centre. Els cursos estaran adreçats a professionals de totes les especialitats mèdiques com doctors, metges, infermers, residents o estudiats de postgrau i màster.

El nostre objectiu és crear un clúster en investigació i donar suport a tots els residents i professionals que vulguin acreditar la seva formació. Per això, els cursos seran impartits per cirurgians molt qualificats d’arreu del món”, explica Olsina.

 

Una iniciativa pionera i ben equipada

Com a fet singular, el CREBA està especialitzat en investigació pionera amb porcs, que podrà dur a terme gràcies a la col·laboració amb el Centre d’Estudis Porcins (per acreditar la supervivència dels animals) i la spin-off  Vall Companys (l’empresa productora de porcs).

Això ha despertat l’interès de diverses empreses farmacèutiques europees que volen col·laborar amb el finançament de cursos sobre noves tècniques quirúrgiques amb porcs i volen involucrar altres hospitals internacionals.

Segons Olsina, aquest és un projecte pioner a Catalunya. “Necessitàvem un centre com aquest perquè l’acreditació de la formació dels cirurgians és cada vegada més necessària i fins ara els nostres professionals marxaven a fora per especialitzar-se”, valora.

El centre també compta amb tecnologia de primer nivell, com ara quiròfans amb leds de colors per graduar la il·luminació del camp operatori, cirurgia laparoscòpica en 3D i capacitat per fer els cursos en streaming, és a dir, que es pugui retransmetre en directe des d’un quiròfan a un altre de qualsevol lloc del món. Olsina espera que amb el temps es pugui incorporar formació en robòtica quirúrgica. 

La construcció del centre, que va costar més de tres milions d'euros, va estar finançada majoritàriament per la Diputació de Lleida. A partir d'ara, la gestió i el finançament aniran a càrrec de l'IRB Lleida.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.