El laboratori de teràpia cel·lular s’apropa a la pràctica assistencial
La UB, l’Hospital Clínic, l’IDIBAPS i l’IDIBELL treballaran conjuntament en un Programa de Teràpia Cel·lular (TCUB) per potenciar la recerca translacional en aquest àmbit científic.
Per a què els avenços en teràpia cel·lular arribin al pacient cal una feina minuciosa i coordinada. Partint d’aquesta base, la Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Clínic, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han anunciat aquesta setmana que treballaran conjuntament en un Programa de Teràpia Cel·lular (TCUB) per potenciar la recerca translacional en aquest àmbit científic.
El nou Programa, que té el suport de la Generalitat de Catalunya –el Govern ha fet una aportació de 200.000 euros per als propers dos anys–, coordinarà els esforços de 24 grups de recerca d’alt nivell. Ara per ara, 19 d’aquests equips són de recerca clínica (18 pertanyen a l’IDIBAPS i un a l’IDIBELL) i els cinc centres restants aporten coneixements bàsics de laboratori des de l’entorn de la Facultat de Medicina de la UB.
El professor Josep Maria Canals, del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la UB i coordinador del TCUB, ha dit durant l’acte de presentació que el TCUB contribuirà a compartir la informació sobre protocols, estratègies i possibles aplicacions de les diferents fonts de cèl·lules mare; estudiarà els mecanismes bàsics de funcionament dels diferents tipus de cèl·lules mare; desenvoluparà noves aplicacions clíniques de les cèl·lules mare, i estandaritzarà els protocols amb procediments i infraestructures adequades segons la llei del medicament per a la seva utilització clínica, entre d’altres objectius.
74 projectes de recerca actius
La temàtica de la recerca és molt diversa i inclou neurologia i aparell locomotor, diabetis i metabolisme, hematooncologia, pneumologia, oftalmologia, immunologia i malalties infeccioses, aparell digestiu, i trasplantaments. A banda de compartir coneixements i desenvolupar nous protocols de diferenciació i cultiu de cèl·lules mare, el Programa preveu l’organització de seminaris i reunions de treball, la contractació de suport tècnic i el finançament de projectes intramurals.
Cada equip disposa dels seus propis recursos, obtinguts en convocatòries competitives. En total sumen 74 projectes actius en l’àmbit de la teràpia cel·lular, amb un pressupost de 3,5 milions d’euros, dels que 17 són internacionals, 53 nacionals i quatre procedeixen de fundacions privades. Els equips que sumen esforços en el marc del TCUB també impulsen deu assaigs clínics finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN-ISCIII), amb un pressupost aproximat de 2 milions d’euros. També està prevista la creació d’unes instal·lacions de cultiu cel·lular amb finançament del MICINN.
A banda de les institucions catalanes citades, també participen en el Programa, Transplant Services Foundation –empresa de l’Hospital Clínic–, la Fundació Clínic, la Fundació Bosch i Gimpera i la Fundació Josep Carreras. Aquest entramat institucional dóna al TCUB una sòlida base científica per posicionar-se tant en l’entorn nacional com en l’internacional.
Vídeo