Vés al contingut

Redacció
 
El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) està treballant en la substitució del supercomputador MareNostrum II per una nova versió, que multiplicarà per més de deu la capacitat de càlcul. El canvi s'allargarà fins a principis de 2013, però una part de la nova màquina (el 70% del total) ja ha competit avui en el rànquing mundial de superordinadors Top500, coincidint amb la fira internacional de la supercomputació SC12 a la ciutat nord-americana de Salt Lake City (Utah), i ha aconseguit pujar fins al lloc 36 a nivell internacional i el 12 en l'europeu.

La inversió que s'ha fet és de 22,7 milions d'euros, finançats majoritàriament mitjançant aportacions de l'Estat i de fons Feder.

El MareNostrum està fabricat per l'empresa IBM amb tecnologia IDataPlex, que permet agrupar en molt poc espai (120 metres quadrats) els components necessaris. De fet, el supercomputador està ubicat en un lloc singular, una antiga capella rehabilitada, al costat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La seva versió inicial, instal·lada el 2004, disposava d'una capacitat de càlcul de 42,35 Teraflops per segon (42 bilions d'operacions per segon). El 2006, va ser actualitzat, i el MareNostrum II va aconseguir una capacitat de 94,21 Teraflops/s. El MareNostrum III tindrà una capacitat superior a 1 Petaflop/s (mil bilions d'operacions per segon). El seu consum és només un 28% superior al MareNostrum actual.

Un superordinador per mantenir-se en l'elit europea

Amb la substitució del MareNostrum, el BSC-CNS podrà donar un servei millor a la comunitat científica i tecnològica dels sectors públic i privat i complir els compromisos amb la infraestructura de recerca PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe). PRACE agrupa els centres d'elit de la supercomputació a Europa i lidera el desenvolupament d'aquesta àrea en el continent. L'Estat espanyol està al capdavant d'aquesta plataforma europea juntament amb Alemanya, França i Itàlia.

Des de 2004, el MareNostrum ha donat servei a més de dos mil projectes de recerca cientificotècnics. Els supercomputadors són avui en dia un dels pilars fonamentals de la ciència i l'enginyeria. Sense ells, no es podrien dur a terme nombroses investigacions i projectes que requereixen una alta capacitat de càlcul i de tractament de dades.

El BSC-CNS, a la fira SC12

El BSC-CNS participa aquesta setmana de manera molt activa en la fira SC12 (Utah, Estats Units). Els seus investigadors impartiran més d'una dotzena d'activitats tutorials, workshops i una conferència científica centrada en els avenços dels models de programació OmpSs que s'elaboren des del BSC-CNS i en la recerca sobre els futurs superordinadors exascale.

El BSC-CNS va ser distingit el 2011 com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, gestiona la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i és membre de primer nivell de la infraestructura PRACE.

Les entitats que conformen el consorci BSC-CNS són el Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern estatal (51%), el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (37%) i la UPC (12%).

Més informació al web del BSC-CNS.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.