Vés al contingut

El microbioma és una de les àrees de recerca més prometedores del moment. D’entrada, en el nostre cos hi viuen uns 100 bilions de bacteris que són essencials per a la nostra salut. Aquests microorganismes juguen un paper fonamental en molts processos del nostre cos, per exemple la digestió o l’educació del nostre sistema immunitari. Per contra, una disfunció en la nostra microbiota pot contribuir a l’aparició de malalties com l’obesitat, la diabetis, les al·lèrgies, certs tipus de càncer i fins i tot problemes de salut mental.

Investigadors internacionals d’alt nivell, i de disciplines molt diverses, es reuneixen els 29 i 30 de juny a CosmoCaixa convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” en el debat 'The Barcelona Debates on the Human Microbiome 2017, from Microbes to Medicines'. Aquest debat forma part del cicle 'The Barcelona Debates on the Human Microbiome' que es va engegar el 2015 i que enguany s’ha organitzat amb l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa que compta amb la col·laboració dels millors científics de Vall d’Hebron Institut de Recerca, el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, la Universitat de Vic i l’Hospital Germans Trias i Pujol.

L’objectiu és desxifrar el gran potencial científic i terapèutic del microbioma en pràcticament totes les disciplines de la medicina actual. La recerca en aquest camp és molt àmplia i una de les més transversals. 

La convivència entre bacteris i fàrmacs

Segons les darreres dades de les Nacions Unides, al món el perfil majoritari de persona amb el  virus del VIH és el d’una dona, jove, d’ascendència africana i fidel al seu marit. Davant d’aquesta realitat les dones no tenen prou força per exigir l’ús del preservatiu. Cal doncs, l’apoderament de la dona i la recerca d’altres mètodes que actuïn com a barrera del virus, qüestions que esdevenen claus per canviar la situació. Una estratègia terapèutica eficaç és l’ús d’un gel amb microbicides que s’aplica a la zona vaginal abans de l’acte sexual. Nichole Klatt, investigadora de la Universitat de Washington, ha publicat aquest mes a la revista Science anàlisis de l’eficàcia d’un nou microbicida per prevenir la infecció pel virus del VIH, però els resultats mostren com el tipus de bacteris vaginals influeixen en la resposta del fàrmac

Però no només els bacteris incideixen en la medicació que prenem i varien la resposta de la teràpia. A la inversa, els medicaments també influeixen en la nostra arquitectura microbiana. Per exemple, José Manuel Fernández Real, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, ha publicat a la revista Nature Medicine que la metformina, el fàrmac més habitual entre les persones amb diabetis tipus 2, actua alterant la composició de la microbiota intestinal, fent que aquesta metabolitzi millor els sucres.

 

Data: 29 i 30 de juny

Lloc: CosmoCaixa Barcelona · C/ Isaac Newton, 26 · Barcelona

Més informació al web de B·Debate.

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDHM17 i #BDebate i al compte @BDebate.
 

Et pot interessar:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.