Vés al contingut

Tres objectius principals són els que es fixa el nou Pla de Salut pels propers quatre anys. A través d’un total d’11 línies d’actuació i 43 projectes –que s’han anat definint des de la primera trobada a Sitges el passat 27 de novembre de 2014–, Salut vol protegir els ciutadans de les malalties des del sistema públic, garantir una millor atenció per cronificar-les i poder-ne assegurar un tractament ràpid, amb criteris clínics i socials i preferiblement prop de casa del pacient –en cas que no hi hagi cura–.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, que és també vicepresident del patronat de Biocat, va ressaltar aquests objectius durant la presentació del nou Pla, que va tenir lloc a Sant Cugat del Vallès davant d’un auditori format per més de 800 professionals del sector. Una primera idea va marcar la trobada: reflexionar sobre les necessitats dels ciutadans i quines prioritats han de tenir les polítiques sanitàries.

Com a novetat, Boi Ruiz va explicar que pel 2020 s’ha d’aconseguir integrar el tipus d’atenció que presten els serveis socials a l’atenció sanitària. L’experiència dels pacients ha de ser un element clau per desenvolupar un servei que conciliï l’aspecte sanitari amb el social perquè els pacients rebin ajudes quan han perdut la seva autonomia, un objectiu que ja es marcava pel pla actual (2011-2015). Va posar d’exemple el fet d'introduir les escoles als hospitals per als nens que han d'estar ingressats.

El conseller va explicar que no hi haurà un augment pressupostari per potenciar les línies d’actuació, però va assegurar que s’incorporaran mesures que permetin alliberar recursos per destinar-los als nous objectius. Les línies es concreten en intensificar la recerca en genètica i epigenètica, incloure innovacions farmacèutiques, un major control dels malalts crònics i diabètics, una major alerta respecte altres malalties i, novament, una perspectiva d’atenció integral socio-sanitària.

Durant aquests propers anys (2016-2020) es buscarà una millora de la qualitat de vida de les persones i dels pacients amb un accés equitatiu al servei sanitari i amb tractaments el màxim de personalitzats possible, on els instruments sanitaris han de jugar un paper important. Hi ha una aposta clara pel desenvolupament d’eines TIC i la generalització del seu ús.

La jornada també va servir per fer un balanç crític del pla actual i es va posar èmfasi en la importància d’establir un espai de debat, a través del proper Pla, entre tots els agents del sector a Catalunya per tal que l’actual servei sanitari millori. Les idees o objectius específics sorgits de la trobada s’incorporaran al Pla abans de la seva aprovació definitiva a finals d’any.

Més informació a la nota de premsa

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.