Vés al contingut

    

Redacció

Ahir el vespre es va presentar, davant d'uns 200 responsables d’hospitals, universitats, empreses, Administració i estudiants, Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), un programa formatiu pioner per impulsar la innovació, en el qual les necessitats reals de l’entorn hospitalari esdevenen la base de noves tecnologies per millorar la qualitat de l'atenció als pacients. Inspirat en els prestigiosos programes Stanford Biodesign Fellowship i FutureMed (Singularity University), d·HEALTH Barcelona és el programa insígnia de Moebio, la nova aposta de Biocat per desenvolupar el talent emprenedor en el sector de la salut i les ciències de la vida.

"Per a nosaltres, Design Health Barcelona és una incubadora de talent amb la que volem impulsar projectes d’emprenedoria centrats en la innovació hospitalària", assenyala Montserrat Vendrell, directora general de Biocat. "El sector de la salut està canviant acceleradament per fer front a reptes com l’envelliment de la població, l’augment de les malalties cròniques o el requeriment de sostenibilitat i hem de ser capaços de crear projectes viables que donin les respostes que la societat requereix".

A més de Vendrell, a la presentació celebrada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) hi van participar Jorge Juan Fernández, responsable acadèmic de Moebio; Anurag Mairal, director de Programes Globals de Canvi de la Universitat de Stanford (Estats Units); Lekshmy Parameswaran, sòcia fundadora de Fuelfor health care design and consulting; Joan Bigorra, director d'Innovació de l'Hospital Clínic de Barcelona, i Sjoerd Haasl, director d'Innovació Estratègica del Centre de Tecnologia en Medicina i Salut de l'Institut Karolinska (Suècia).

Període d'inscripció obert

d·HEALTH Barcelona, que començarà el proper mes de setembre, està adreçat a postgraduats amb estudis de medicina, biociències, enginyeria, economia o disseny que vulguin fer un canvi o donar impuls a les seves carreres a través de l’emprenedoria en el sector de la salut. Durant vuit mesos, els alumnes admesos treballaran en equips multidisciplinaris de quatre persones que seguiran junts un procés que s’inicia amb la immersió en un hospital per detectar necessitats reals no satisfetes, segueix amb el disseny i prototipatge d’un nou producte o servei, i es clou amb contactes amb inversors per finançar el projecte. Al llarg del procés, els alumnes adquiriran coneixements en medicina i desenvolupament de negoci i capacitació en àrees com design thinking o lideratge creatiu a través d’un seguit de classes i tallers impartits per més de 50 especialistes internacionals.

Està previst que cursin aquesta primera edició del programa d·HEALTH Barcelona entre tres i cinc equips que, després d’un període de formació inicial de cinc setmanes (bootcamp), se submergiran durant dos mesos (novembre-desembre 2013) en el dia a dia d’un dels tres centres hospitalaris de Barcelona que col·laboren amb el programa: l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann. Allà conviuran amb el personal mèdic i els pacients i coneixeran de primera mà com funcionen diferents unitats de l’hospital, amb l’objectiu d’identificar centenars de necessitats no cobertes.

En la fase II (gener-febrer 2014), els equips conceptualitzen i seleccionen el requeriment al qual volen donar resposta i dissenyen el seu nou producte o servei. A la fase III (març-abril) s’afronta el disseny del model de negoci, i el programa es tanca amb un Investors’ Day, on els equips han de presentar les seves propostes.

d·HEALTH Barcelona és una programa innovador en diversos aspectes: la immersió intensiva en un entorn clínic; el treball en un equip on es complementen coneixements i experiències (medicina, negoci, disseny...); nous enfocs metodològics basats en tallers i dinàmiques de grup, debats oberts, presentacions i diàlegs amb panells d’especialistes, MOOC...; i la combinació de classes i sessions de treball sobre ciència, negoci i X-thinking de la mà d’experts i emprenedors procedents d’entorns diversos. Està previst també que algunes de les sessions s’obrin a un públic més ampli, en un context que faciliti el networking i la interacció amb el sistema dels alumnes que cursin el programa.

El programa compta, per exemple, amb la col·laboració de KaosPilot (Dinamarca), un dels centres de formació d’emprenedors de referència internacional per la seva metodologia disruptiva, que s’encarregarà de les sessions sobre Creative Leadership. El director de KaosPilot, Christer Windeløv-Lidzélius, serà també membre de l’Advisory Board de Moebio. El professorat de d·HEALTH Barcelona aplega experts i emprenedors dels àmbits biomèdic i sanitari, econòmic i financer i de disseny, amb figures destacades com John Collins (CIMIT, Boston), Dan E. Azagury (Ciel Medical, Ginebra), Yossi Bahagon (Clalit Health Services, Jerusalem), Chia Hwu (Qubop, Silicon Valley), David Maltz (Novartis, Silicon Valley) o Lekshmy Parameswaran (Fuelfor, Barcelona-Singapur), entre una llarga llista on hi ha també una àmplia representació d’especialistes catalans i espanyols.

La iniciativa Moebio que emmarca d·HEALTH Barcelona aplegarà diversos programes formatius de llarga i curta durada que tenen l’objectiu comú de promoure l’emprenedoria en l’encreuament de tecnologia, biociències, salut i gestió empresarial. Per ajudar a dissenyar programes avançats que siguin capaços de donar resposta als reptes actuals des d’una perspectiva global, Moebio compta amb un Advisory Board del que formen part, els ja esmentats Christer Windeløv-Lidzélius, John Collins i Yossi Bahagon, a més de Lluís Torner (ICFO), Menno Van Dijk (The Amsterdam School of Creative Leadership), NEO Kok-Beng (Stanford Biodesign, Singapur) i Xavier Verdaguer (Imagine), entre d'altres.

Biodisseny: un motor per a la innovació

En els últims anys, els coneixements sobre les ciències de la vida han augmentat de forma exponencial i la tecnologia s'ha tornat més complexa. Al mateix temps, proporcionar assistència mèdica de qualitat s'ha convertit en un procés cada vegada més difícil i costós. Existeixen multitud de necessitats mèdiques, algunes evidents i moltes altres que ni tan sols han estat identificades per les persones que hi són més properes. La innovació en l'assistència sanitària ofereix enormes oportunitats per als emprenedors, però també és un camp ple de reptes que requereix una nova forma de treballar.

El procés d'innovació en biodisseny és una disciplina que es pot ensenyar i aprendre. Desenvolupada per la Universitat d’Stanford des de 2001, el seu objectiu és ajudar tant a nous com a experimentats emprenedors a augmentar les seves possibilitats d'èxit. En 10 anys, el programa Stanford Biodesign Fellowship ha format a 120 fellows i 700 estudiants, que han creat 26 empreses i les patents generades han aconseguit més de 200 milions de dòlars de capital. I, el més important, més de 150.000 pacients s'han beneficiat ja de tecnologies sorgides del programa.

La Universitat d’Stanford ha portat la seva metodologia de biodisseny a programes afiliats a l’Índia i Singapur i, d’altra banda, entitats de Suècia (l'Institut Karolinska, a través del Center for Technology in Medicine and Health) i Irlanda (Universitat d'Irlanda Galway) han posat en marxa iniciatives inspirades en el programa d’Stanford.

La iniciativa sueca, iniciada al 2010, ha format ja 12 fellows i ha donat cabuda també a 450 participants en 35 sessions obertes del programa. Els equips formats al Karolinska han desenvolupat quatre innovacions: un dispositiu quirúrgic i un dispositiu higiènic per reduir les infeccions hospitalàries, que es troben en fase d’estudi per patentar; un servei web per a pacients crònics que s’està testant i un protocol per a ingressos d’urgència que ja s’està aplicant. El programa BioInnovate Ireland es va posar en marxa l’agost de 2011.

Les tecnologies mèdiques a Catalunya

La BioRegió de Catalunya compta actualment amb 520 empreses, 54 centres de recerca que treballen en ciències de la vida o disciplines vinculades (fotònica, nanotecnologia, etc.), 20 parcs científics i tecnològics, 10 universitats que imparteixen estudis de biociències i 15 hospitals amb una activitat destacada en recerca. Un total de 440 grups de recerca treballen repartits entre centres de recerca, universitats i hospitals.

Un 12% de les empreses de la BioRegió (60) tenen com activitat principal la recerca i producció de tecnologies mèdiques i, d’acord amb les dades recollides al Directori Biocat, hi ha unes altres 40 companyies (epígraf Suppliers & Engineering) que produeixen dispositius electrònics, programari, instrumentació, material de laboratori i materials sintètics d’aplicació a l’àmbit de la salut i les biociències. Aquestes 100 empreses també es poden beneficiar d’un programa com d·HEALTH Barcelona, ja que poden esdevenir socis clau per al desenvolupament dels productes i serveis sorgits de la iniciativa.

"d·HEALTH Barcelona és un programa que aspira no només a impulsar la innovació dins dels hospitals, sinó a dinamitzar tot l’ecosistema de salut i ciències de la vida català. El nostre potencial en aquest àmbit és una oportunitat de futur que, ara més que mai, hem de reforçar", conclou Montserrat Vendrell.

Inscripció (fins al 24/6/2013)

Pots seguir el programa a Twitter @moebiobarcelona amb l'etiqueta #dHEALTHBcn.

Consultes: Moebio • Tel. +34 93 310 33 30 • info@moebio.org

Organitza:   Una iniciativa de:
      
Amb el suport de:
      
Col·laboradors:
        
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.