Vés al contingut

Diferents empreses i entitats del sector de les ciències de la vida es van reunir ahir, 3 de desembre, en el marc d’una jornada sobre l’impuls de l’emprenedoria i la transferència de tecnologia a Europa. L’acte, organitzat per Biocat, es va celebrar en motiu de la cloenda regional del projecte europeu ETTBio Effective Technology Transfer in Biotechnology.

L’esdeveniment de cloenda va englobar tres workshops, que es van dissenyar tenint en compte els continguts i les conclusions principals del Pla d’implementació i l’Informe de recomanació de polítiques per la BioRegió de Catalunya. Ambdós documents són un dels principals resultats del projecte ETTBio i inclouen propostes orientades a millorar la transferència de tecnologia a Catalunya.  

L'acte va estar seguit per l'entrega de premis de la setena edició de BioEmprenedorXXI, una iniciativa de Barcelona Activa, Biocat i “la Caixa” que reconeix els projectes empresarials en el sector de les ciències de la vida amb major potencial de creixement. 

La jornada va començar amb una introducció de Thomas Crispeels, Professor al Departament de Tecnologia i Innovació de la Universitat Vrije de Brussel·les, sobre les bones pràctiques de biotecnologia a Flandes i Brussel·les. 

La rendibilitat i la viabilitat de les oficines de transferència de tecnologia; els models públics, privats o mixtes – centralitzats o no -; els models de finançament innovadors i les noves tendències, van ser els principals temes que es van tractar durant el primer workshop de la jornada, moderat per Pablo Cironi, cap de l’Oficina de Transferència de Tecnologia del Centre de Regulació Genòmica.

Durant el segon workshop – moderat pel director d’Spherium Biomed, Luís Ruiz – es va parlar dels nous models d’innovació col·laborativa entre el sector públic i privat i es va fer èmfasi en la participació de les grans empreses en la investigació pública i en el foment de la inversió empresarial de risc a la BioRegió de Catalunya.

L’últim dels workshops es va centrar en els reptes en formació en el camp de les ciències de la vida i en com promoure vincles més estrets entre la formació acadèmica i les escoles de negoci. Thomas Crispeels va ser el moderador d’aquest workshop, on es va parlar també dels doctorats industrials i de dos exemples d`èxit de transferència de tecnologia: BioEmprenedorXXI i d·HEALTH Barcelona, el programa de postgrau de Biocat per accelerar la innovació en tecnologies mèdiques sanitàries.

Gabriel Capellà, responsable del Programa de Recerca i Innovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va tancar la jornada i en el seu discurs va emfatitzar el compromís del Govern Català amb la recerca i la innovació, i va realçar la importància de la transferència de tecnologia i la necessitat de superar una fase en què les estructures de gestió – a les universitats, centres de recerca, hospitals, etc. – han sigut sovint massa petites i han patit la manca de recursos i de massa crítica.

Capellà va animar als assistents a millorar la coordinació entre organismes i plantejar-se, fins i tot, fusions. Va reconèixer que els diferents departaments de l’Administració han de millorar la seva coordinació en aquest àmbit i va recomanar als assistents al workshop “sigueu valents, sigueu proactius, promogueu noves estructures perquè el futur del sector ho necessita”. 

La conferència de tancament del projecte ETTBio va tenir lloc el passat 24 d'octubre a Brussel·les, on es van reunir més de 50 participants. En el següent enllaç pots consultar el Closting Conference Report d'aquesta jornada. 

 

   
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.