Vés al contingut

Redacció

El simposi internacional sobre el control i l’eradicació de les hepatitis virals B i C se celebrarà els dies 30 i 31 de maig al CosmoCaixa Barcelona, de la mà de la Societat Espanyola de Virologia, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Fundació Ramón Areces.

Els doctors Josep Quer, Juan Ignacio Esteban Mur i María Buti vinculats a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd) són els coordinadors del programa científic, on hi participaran una vintena d’experts d’Alemanya, França, Espanya, Estats Units i Suïssa. El repte que tenen els científics és aconseguir tractaments efectius i personalitzats per aquests tipus d’hepatitis, la qual cosa requereix una visió transdisciplinar i compartir avenços i experiències complementàries.

Un dels ponents del simposi, el Dr. Rafael Esteban Mur, investigador del VHIR i cap del Servei de Medicina Interna-Hepatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, recentment ha donat un missatge esperançador: "En els propers anys podrem curar prop del 95% dels pacients amb hepatitis C".

L’hepatitis C (HCV) és la causa principal d’hepatitis crònica, cirrosi i hepatocarcinoma i l’indicador més important relacionat amb el trasplantament de fetge. Transmesa per via sanguínia, prop del 2,3% de la població mundial és portadora crònica de l’HCV, xifra que a l’Estat espanyol és del 2,5%. Els països amb les taxes més altes d’infecció, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), són Egipte (15%), Paquistan (4,8%) i la Xina (3,2%). A diferència de les hepatitis A i B, avui dia no existeix una vacuna per a l’hepatitis C. El tractament actual de la malaltia eradica prop del 50% de les infeccions, però té importants efectes secundaris.

Respecte l'hepatitis B (HBV), gairebé un terç de la població mundial ha estat afectada per aquest virus transmès per via sanguínia i sexual. Segons dades de l’OMS, l’HBV és entre 50 i 100 vegades més infecciós que el VIH, i cada any causa la mort de 600.000 persones. L'hepatitis B provoca malalties hepàtiques cròniques i pot desenvolupar cirrosis o càncer de fetge. Des de 1982 es disposa d’una vacuna efectiva i segura contra aquest virus, amb un èxit del 95% dels casos tractats. Malgrat això, hi ha zones del món on la patologia encara castiga la població severament, com el sud i l’est d’Àsia.

La participació al simposi és gratuïta perquè compta amb el finançament de la Fundació Areces, però cal inscriure’s amb antelació ja que l’aforament és limitat.

Programa

Inscripció (fins el 15 de maig. Places limitades)

Dies: 30 i 31 de maig de 2013
Hora
: de 8.30 a 17.10 h i de 10 a 13.50 h
Lloc
: CosmoCaixa • Auditori • C/ Isaac Newton, 26 • Barcelona

Consultes:
VHIR • Dr. Josep Quer • Tel. +34 93 489 40 28 • josep.quer@vhir.org

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.