Els Premis Nacionals de Recerca 2011 abracen les ciències de la vida
Els guardonats d'aquesta edició són Jordi Galí, Núria López-Bigas, IBM i BSC, Pere Mir i el programa 'Valor afegit' de Televisió de Catalunya.
REDACCIÓ
La sala gran del Teatre Nacional de Catalunya es va omplir de gom a gom ahir al vespre per conèixer els guanyadors dels Premis Nacionals de Recerca 2011, que atorga la Generalitat de Catalunya a través de la Fundació Catalana de Suport a la Recerca. El cap de l'Executiu, Artur Mas, que va presidir l'acte, va remarcar que quan es van crear aquests guardons fa 21 anys, la “recerca a Catalunya es podia mesurar més a nivell individual, ja que hi havia alguns referents molt singulars. Avui ja podem dir que hi comença a haver una massa crítica important". Mas també va voler donar el missatge que Catalunya "està a prop de convertir-se en el laboratori del sud d'Europa".
Els Premis Nacionals de Recerca són la màxima distinció que s’atorga en l’àmbit de la recerca a Catalunya. En aquesta edició, a més de premiar la recerca també s'han distingit la col·laboració entre el sector públic i privat, el mecenatge científic i la divulgació científica a través dels mitjans de comunicació.
Els guardonats han estat:
- Premi Nacional de Recerca 2011: Jordi Galí, doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i professor de recerca de la Barcelona Graduate School of Economics. És un dels líders mundials en l'anomenada nova economia keynesiana, teoria científica que s'està convertint ràpidament en l'estàndard de la ciència macroeconòmica.
- Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Núria López-Bigas, doctora en biologia i professora d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca se centra en la bioinformàtica (aplicació dels mètodes computacionals en la gestió d’anàlisis i dades biològiques) i ha obtingut resultats de clar interès sanitari amb aplicació clínica i industrial.
- Premi Nacional al Partenariat Públic-Privat en Recerca i Innovació: IBM i Barcelona Supercomputing Center (BSC). Mitjançant el projecte MareIncognito, resultat de la renovació de la col·laboració entre la firma informàtica i el BSC, es pretén desenvolupar supercomputadors 100 vegades més potents que el MareNostrum, arribant a potències de càlcul de més de 10 petaflops (10 mil bilions d’operacions per segon).
- Premi Nacional de Mecenatge Científic: Pere Mir, doctor en ciències químiques i president de la Fundació Cellex. La Fundació Cellex està finançant actualment 16 projectes de recerca en centres d’excel·lència catalans. En el cartipàs n'hi ha de molt rellevants com el de l'Institut de Ciències Fotòniques (16 milions d'euros), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (10 milions d'euros) i l'Institut de Recerca Oncològica de la Vall d'Hebron.
- Premi Nacional de Comunicació Científica: programa Valor Afegit de Televisió de Catalunya. Segons el jurat, amb Valor afegit la televisió pública catalana fa una aposta per la pedagogia i la realitat de la recerca en l’àmbit econòmic.
Dels cinc premiats, tres estan estretament vinculats en l'àmbit de les ciències de la vida. El Dr. Pere Mir va assegurar que la Fundació Cellex "seguirà sent mecenes de projectes de recerca amb la mateixa quantia com ha fet fins ara". El Dr. Francesc Subirada, director associat del BSC va donar fe després d'11 anys de col·laboració amb IBM que "l'associació públic-privada és clau per a la competitivitat". Per la seva banda, la Dra. Núria López-Bigas va dir que la recerca és "ara més mai un treball col·lectiu cada vegada més reconegut per la societat".
A la gala també hi van ser presents el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el conseller de Salut, Boi Ruiz. En la part final de l'acte, el president Mas va demanar als investigadors presents que “tinguem l’habilitat de convertir aquesta recerca, amb el pas del temps, en producte econòmic, de manera que vagi creant una extensió de riquesa a Catalunya”.