Vés al contingut
Dra. Candela Calle

directora general de l’Institut Català d’Oncologia (ICO)


Llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, diplomada en teràpia familiar per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en alta direcció d’empreses per Esade, dirigeix des de 2010 l’ICO, una empresa pública creada el 1995 i adscrita al Servei Català de la Salut, des d’on s’aborda la lluita contra el càncer de forma integral.


L'Institut Català d’Oncologia (ICO) és un centre d'atenció oncològica integral que reuneix en una mateixa organització tots els elements i els esforços per lluitar de forma efectiva i eficient contra el càncer: diagnòstic, tractament, prevenció, recerca i formació.

L’ICO compta amb una seu central a l’Hospital Duran i Reynals (L’Hospitalet de Llobregat) i dos centres més, un a Girona, a l’Hospital Doctor Josep Trueta, i l’altre a Badalona, a l’Hospital Germans Trias i Pujol. Entre d’altres, és referent en oncologia radioteràpica, psicooncologia, detecció precoç del càncer, tumors de baixa freqüència, consell genètic en càncer i trasplantaments de precursors hematopoètics.

A finals de l’any passat, l’ICO va celebrar el seu quinzè aniversari amb una jornada científica on es va remarcar l’interès de tot l’equip de l’Institut per continuar treballant pels objectius que l’han definit al llarg dels anys: el tractament i l’acompanyament dels malalts, la recerca, la prevenció i la docència.

Quines són les aportacions que defineixen i donen entitat pròpia a l’ICO en la lluita contra el càncer?

L’ICO és una empresa pública del Servei Català de la Salut. És un centre que integra la prevenció, l’assistència, la recerca i la formació especialitzada en càncer. Va ser el primer centre d’aquestes característiques a Espanya. Una de les nostres peculiaritats és el model en xarxa: tenim tres centres i una xarxa de col·laboració amb 17 hospitals comarcals per afavorir l’equitat i portar l’atenció allà on és el malalt. Actualment som el centre oncològic de referència per al 40% de la població adulta de Catalunya.
 
D’aquests 15 anys de l’ICO, quins projectes en destacaria? I per què?
 
Globalment, estem molt satisfets que l’ICO s’hagi convertit en un model i un exemple a seguir en atenció oncològica. Som referents en assistència mèdica, però també per la calidesa en el tracte i per la gestió rigorosa dels recursos.
 
Com a projectes concrets, destaca, per exemple, que som centre de referència de l’Organització Mundial de la Salut en dos àmbits: la recerca epidemiològica del virus del papil·loma humà i el càncer de coll d’úter i en programes públics de cures pal·liatives. També som referents en oncologia radioteràpica —som el primer centre públic en realitzar radiocirurgia a Catalunya— i en consell genètic, és a dir, en el seguiment de famílies amb sospita de predisposició hereditària al càncer.
 
Actualment l’ICO treballa en prop de 400 assajos terapèutics, en podria destacar algun?

L’ICO és un dels centres que realitza més assajos clínics en càncer. En breu n’iniciarem un de força innovador, amb un virus oncolític, és a dir, un virus dissenyat per eliminar només les cèl·lules cancerígenes. Cal destacar que aquest virus experimental s’ha desenvolupat en els laboratoris de recerca de l’ICO, complint-se una de les nostres premisses: que la recerca que fem tingui una traducció a la pràctica clínica. D’altra banda, en els darrers anys hem incorporat tecnologia capdavantera en la radioteràpia i ara també iniciarem assajos clínics en aquest àmbit.

Pot concretar com és aquesta tecnologia capdavantera en l’àmbit de la radioteràpia?

Entre altres tècniques destaca la que aconseguim amb un aparell especialment eficaç i innovador, el Truebeam, del qual només n’hi ha dos al sud d’Europa. És un aparell d’alta tecnologia i extrema precisió, tant pel que fa a la dosi que es dóna com on es dóna. Gràcies a la precisa tecnologia del Truebeam, la radioteràpia es dirigeix al lloc adequat sense lesionar les cèl·lules que no estan afectades pel càncer, o lesionant-les molt poc. I això, sense cap mena de dubte, ofereix qualitat al malalt i garanties d’èxit.
 
El model d’atenció oncològica de l’ICO s’ha demostrat extraordinàriament eficaç. Què ha aportat a l’atenció al malalt?

El nostre model assistencial és integral i està centrat en el pacient, és a dir, els circuits, protocols i activitats estan pensats sempre segons les necessitats del malalt. Fem un abordatge multidisciplinari en les anomenades Unitats Funcionals, on els diferents experts comparteixen espai durant les visites. Tot això fa que es redueixi el temps de diagnòstic i abordatge. També millora l’eficiència dels resultats i garanteix una homogeneïtat de les decisions, és a dir, que el tractament que s’aplica no varia en funció del metge, sinó que és el que l’evidència mèdica indica. En aquesta direcció, fem guies de pràctica clínica, les anomenades ICOPraxis, per ajudar en la presa de decisions i oferir una atenció basada en l’evidència.

Així, un malalt de càncer que va als centres de l’ICO què hi trobarà?

Des del primer moment el malalt és visitat de forma interdisciplinària per diferents professionals i rep una atenció integral tant diagnòstica com terapèutica. El malalt és atès per l’oncòleg, l’especialista en intervencions quirúrgiques i el de rehabilitació, el psicòleg i el treballador social. A més, tots els malalts tenen el que nosaltres anomenem una infermera referent, una persona que l’acompanya en tot el procés, que està al costat d’ells per tot allò que necessitin... i al final acaben establint una relació molt personal i íntima. És una atenció personalitzada que ofereix uns beneficis més enllà dels estrictament mèdics.
 
Vostè, com a directora general d’un centre de referència en la recerca contra el càncer, com descriuria l’evolució de la recerca en oncologia?

La recerca ha permès entendre millor les bases moleculars del càncer, desenvolupar tractaments nous i més eficaços i amb menys efectes secundaris. Actualment, i per primera vegada en tota la història, més de la meitat dels pacients superen la malaltia i això en bona part és gràcies a la detecció precoç i a la recerca.
 
A Catalunya es fa recerca de primer nivell, que res té a envejar a la d’altres països i així ho demostra, per exemple, el SCImago Institutions Ranking World Report 2011, una de les classificacions més exhaustives de les institucions que fan recerca arreu del món. Segons aquest informe, el 37’6% de tots els treballs publicats per l’ICO formen part del 10% de treballs més citats en el seu àmbit científic arreu del món.

Cap on ha d’anar, a mig termini, aquesta recerca? Quins són els reptes que caldria afrontar per avançar més decididament en aquest camp?

El repte ara és personalitzar els tractaments, és a dir, en funció del material genètic del pacient i de les alteracions que tingui, oferir-li el tractament que més li convingui. Això ens permetrà, per exemple, evitar fàrmacs agressius a pacients que sabem que no els funcionaran i aplicar-los alternatives que sí que són eficaces. En aquest àmbit, l’ICO Badalona, per exemple, és pioner en el tractament personalitzat del càncer de pulmó.
 
Podrem arribar a guanyar la lluita contra el càncer? O si més no superar el llindar del 60% de curació actual a mig termini?

Esperem que en un futur no massa llunyà puguem controlar la gran majoria de tumors, que els pacients puguin viure molts anys sense que progressi la malaltia. Per aconseguir-ho s’ha de seguir invertint en recerca i tecnologia i en formació dels professionals.
 
Què pot esperar la ciutadania de la recerca oncològica?

La recerca és la que ens ha de conduir a tractaments personalitzats, menys agressius i més eficaços. Ha estat gràcies a la recerca que hem aconseguit controlar molts tumors que eren incurables i retardar la progressió d’altres. La recerca és la que ens ha de permetre no tan sols augmentar la supervivència dels pacients sinó millorar-ne la qualitat de vida. En el nostre cas, intentem acostar el màxim possible la innovació al tractament del malalt, o sigui, que qualsevol nou avenç que suposi una millora en el tractament estigui disponible per al pacients com abans millor.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.