Vés al contingut

REDACCIÓ

La Comissió Europea ha presentat diferents mesures destinades a impulsar la recerca, la innovació i la competitivitat a Europa: el programa marc Horizon 2020, dotat amb 80.000 milions d'euros; una agenda estratègica d'innovació per a l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IET), que rebrà 2.800 milions d'euros de finançament —en el marc d'Horizon 2020—, i un programa complementari per impulsar la competitivitat i la innovació a les pimes, amb un pressupost addicional de 2.500 milions d'euros.

L'objectiu de la Comissió per al 2020 és que la inversió en R+D+I sigui el 3% del PIB de la UE (sumant la pública i la privada). Com a part integrant d'Horizon 2020, l'IET tindrà un paper important a l'hora de reunir institucions d'ensenyament superior, centres de recerca i empreses d'excel·lència per crear els empresaris del futur i vetllar perquè el triangle del coneixement europeu pugui estar al primer nivell internacional. La Comissió ha decidit augmentar el seu ajut a l'IET de forma considerable per al període 2014-2020 (respecte els 309 milions d'euros des de la seva posada en marxa el 2008).

Vídeo de presentació d'Horizon 2020 (30/11/2011)

Durant la presentació d'Horizon 2020, Máire Geoghegan-Quinn, comissària de Recerca, Innovació i Ciència, ha declarat que "necessitem una nova visió de la recerca i la innovació europees en un entorn econòmic que ha canviat radicalment. Aquest programa ofereix un estímul directe per a la economia i assegura la nostra base científica i tecnològica, així com la nostra competitivitat industrial de cara al futur".

Horizon 2020 reuneix per primera vegada en un únic programa tot el finançament de les activitats de recerca i innovació de la UE. Se centra en convertir els avenços científics en productes i serveis innovadors que facilitin oportunitats comercials i generin una millora en la qualitat de vida de les persones. També redueix la burocràcia gràcies a la simplificació de les normes i procediments. En aquest sentit, un dels objectius és rebaixar en 100 dies de mitjana el temps transcorregut fins que es reben els fons després d'una sol·licitud de subvenció, de manera que els projectes es puguin posar en marxa més ràpidament.

El finançament al Consell Europeu de Recerca augmenta un 77% per seguir recolzant als científics de més talent i excel·lència a Europa

Cal destacar que el nou programa marc invertirà gairebé 6.000 milions d'euros en el foment de les capacitats industrials europees en les tecnologies facilitadores essencials, com ara: fotònica i micro i nanoelectrònica, nanotecnologies, materials i sistemes de fabricació i transformació avançats i biotecnologia. S'assignaran 5.750 milions d'euros —que suposen un augment del 21%— a les accions Marie Curie, que han donat suport a la formació, la mobilitat i les qualificacions de més de 50.000 investigadors des de la seva posada en marxa el 1996.

El finançament destinat al Consell Europeu de Recerca (ERC) augmentarà un 77% fins a arribar als 13.200 milions d'euros. L'ERC dóna suport als científics de més talent i creativitat a l'hora de realitzar recerca en les fronteres del coneixement de màxim nivell a Europa, en el marc d'un programa reconegut i respectat internacionalment.

El Consell i el Parlament Europeu debatran la proposta de la Comissió Europea el proper 2013 perquè els programes de finançament puguin entrar en vigor el 2014.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.