Vés al contingut

Redacció

L’Hospital Clínic de Barcelona i el Complex Hospitalari Universitari de Canàries han coordinat el primer estudi a tot el món que compara els dos mètodes acceptats per la comunitat científica internacional per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte: la prova de sang oculta en femta (model europeu) i un examen directe de l'interior del còlon mitjançant colonoscòpia (model americà). Totes dues són efectives per detectar tant el càncer com les lesions precursores  (pòlips adenomatosos).

El treball l’han liderat el Dr. Antoni Castells, director de l'Institut de Malalties Digestives de l'Hospital Clínic i coordinador del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Barcelona, i el Dr. Enrique Quintero, cap del Servei Digestiu del Complex Hospitalari Universitari de Canàries.

Un total de 60.000 persones de vuit comunitats autònomes espanyoles, entre elles Catalunya, han participat en el projecte de recerca del Clínic i l’Hospital Universitari de Canàries durant quatre anys. L’han cofinançat  l’Institut de Salut Carlos III de Madrid i l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica The New England Journal of Medicine. La primera conclusió és que la participació ha estat superior en la prova de sang oculta en femta (34%) que en la colonoscòpia (25%). El nombre de càncers detectats amb els dos mètodes és idèntic, i la majoria es troba en una fase inicial del seu desenvolupament. Les complicacions que s’han observat són mínimes en els dos grups, tot i que són inferiors en la prova de sang oculta en excrements. D’altra banda, dels 60.000 pacients, 1.600 van sol·licitar canviar la colonoscòpia (exploració que s'ha de fer cada 10 anys) pel test de detecció de sang oculta en femta (prova no invasiva i que es realitza cada dos anys).

"Els mètodes actuals de detecció de sang oculta en excrements són tan sensibles que permeten detectar els mateixos càncers que trobaríem amb la colonoscòpia i més de la meitat de les lesions precursores en una única prova", ha declarat el Dr. Quintero.

Una de cada 20 persones patirà càncer de còlon o recte al llarg de la seva vida, una malaltia que si es detecta a temps és  fàcil de tractar i amb probabilitats de curació molt elevades.

"L'objectiu del nostre estudi és conèixer el benefici de les dues proves en la supervivència dels pacients, un efecte que no podrem saber fins d'aquí a 10 anys, a la finalització del mateix", ha comentat el Dr. Castells.

Programes de  detecció precoç a l’Estat espanyol

A l’Estat espanyol el càncer colorectal representa el tercer en freqüència en els homes (darrere del càncer de pulmó i pròstata) i el segon en les dones (darrere del de mama), segons dades de l’AECC. Cada any hi ha al voltant de 28.000 nous casos. La majoria dels casos es diagnostiquen entre els 65 i els 75 anys, tot i que se’n registren  dels 35 als 40 anys. Els casos que apareixen a edats primerenques solen tenir una predisposició genètica.

Nou comunitats autònomes —Catalunya, València, Múrcia, Canàries, País Basc, Cantàbria, Extremadura, Castella i Lleó i La Rioja— tenen programes de cribratge dirigits a la població de referència per detectar precoçment i prevenir l'aparició del càncer de còlon.  Es tracta d'un tumor que no sol causar cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada, per això és important realitzar proves preventives en persones sense símptomes. També és aconsellable mantenir uns hàbits saludables com són no abusar de l'alcohol i el tabac, fer exercici i mantenir una dieta equilibrada.

Per ampliar la informació es pot consultar la nota de premsa de l’AECC.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.